VS: Cuba, Nicaragua en Wagner op zwarte lijst godsdienstvrijheid

Nieuws
De regering van VS-president Joe Biden heeft Cuba, Nicaragua en de Russische Wagner-groep aan een zwarte lijst van internationale godsdienstvrijheid toegevoegd. Dat maakt de weg vrij voor (bijkomende) sancties tegen de twee Latijns-Amerikaanse landen en het huurlingenbedrijf.
anp
zaterdag 3 december 2022 om 02:25
Afbeelding
beeld anp
anp

Volgens de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken is Wagner betrokken bij misstanden in de Centraal-Afrikaanse Republiek, waar een slepend bloedig conflict deels religieus gemotiveerd is. ‘De Verenigde Staten zullen niet toekijken op deze misstanden’, zei Blinken in een verklaring. De Wagner-groep wordt volgens waarnemers ingezet om de buitenlandse ambities van Moskou te verwezenlijken, onder meer in Oekraïne, maar het Kremlin weerspreekt dat.

Cuba en Nicaragua werden beide aangewezen als ‘landen van bijzondere zorg’ in het jaarlijkse overzicht. Dat betekent dat de twee linkse regimes - die al onder Amerikaanse sancties staan - verdere maatregelen opgelegd kunnen krijgen. De landen die net als vorig jaar op die lijst blijven zijn China, Eritrea, Iran, Myanmar, Noord-Korea, Pakistan, Rusland, Turkmenistan, Saudi-Arabië en Tadzjikistan.

De autoritaire Nicaraguaanse president Daniel Ortega heeft het gemunt op de katholieke kerk in zijn land, die hij ervan beschuldigt protesten tegen zijn regime te steunen. Ook op Cuba zijn volgens Washington godsdienstige figuren belaagd vanwege vermeende betrokkenheid bij de betogingen van het afgelopen jaar. De Cubaanse minister van Buitenlandse Zaken Bruno Rodríguez noemt de zwarte lijst ‘arbitrair’ en ‘oneerlijk’. Zo ontspringt de Amerikaanse bondgenoot India de dans, terwijl christenen er het mikpunt zijn van geweld door hindoe-nationalisten.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Zelenski: Russen welkom heten op OS is terreur accepteren

De Oekraïense president Volodimir Zelenski heeft zondag in zijn gebruikelijke videoboodschap het plan Russische atleten onder neutrale vlag mee te laten doen aan het olympisch toernooi in Frankrijk in 2024 scherp veroordeeld.

Afbeelding

Erdogan zou Finland wel willen toelaten tot de NAVO

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft zondag op tv laten doorschemeren het NAVO-lidmaatschap van Finland wel te willen goedkeuren, zonder hetzelfde te doen voor Zweden. 'Desnoods geven we een andere boodschap af voor Finland.

Afbeelding

Tuinvogeltelling: huismus op 1, zorgen over de groenling

Bij de twintigste editie van de Nationale Tuinvogeltelling zijn dit weekend weer op grote schaal tuinvogels geteld. Tot nu toe namen ruim 120.000 mensen meer dan 1,5 miljoen vogels waar. De huismus staat traditiegetrouw op 1.

Afbeelding

Mensenrechtenorganisatie: 527 doden in Iran sinds begin onrust

In Iran zijn ten minste 527 mensen omgekomen sinds de demonstraties tegen de regering begonnen, ruim vier maanden geleden. Dat staat in het rapport dat de in de VS gevestigde mensenrechtenorganisatie HRANA zondag publiceerde.

Afbeelding

Nigeriaanse legerleiding: kopstuk Boko Haram gedood

Nigeriaanse legereenheden hebben met steun van civiele veiligheidsteams Abu Illiya, een kopstuk van de terreurorganisatie Boko Haram, gedood. Volgens de lokale media werd hij opgespoord in de buurt van Konduga, in het noordoosten van het land.

Afbeelding

Drukke beursweek met bedrijfscijfers en rentebesluiten Fed en ECB

Beleggers gaan een drukke beursweek tegemoet, met veel kwartaalresultaten van grote bedrijven. In Amsterdam komen onder meer Philips, KPN, ING en Shell met cijfers en op Wall Street openen Apple, Google-moeder Alphabet, Amazon en Facebook-eigenaar Meta Platforms de boeken.