Finse premier: Europa kan niet zonder de VS

Nieuws
Sanna Marin, de premier van Finland, zegt dat Europa ‘niet sterk genoeg’ is om de Russische invasie van Oekraïne alleen te trotseren, en daarom de hulp van de VS nodig heeft. Tijdens een bezoek aan Australië zei de regeringsleider van het aspirant-lid van de NAVO ook dat Europa zijn defensie moet versterken.
anp
zaterdag 3 december 2022 om 02:23
Afbeelding
beeld anp
anp

‘Ik moet genadeloos eerlijk zijn: Europa is momenteel niet sterk genoeg. Zonder de VS zouden we in de problemen zitten’, aldus de 37-jarige Marin tijdens een toespraak voor een denktank in Sydney.

De VS zijn veruit de grootste schenker van militaire assistentie aan Oekraïne. Sinds de invasie door Rusland in februari heeft Washington het land meer dan 19 miljard dollar (zo’n 18 miljard euro) aan militaire hulp geschonken. De EU heeft tot dusver 3,1 miljard euro toegekend, volgens een recente berekening van het Britse parlement.

‘Europa moet zich ervan vergewissen die capaciteiten op te bouwen, wat betreft eigen defensie en de Europese defensie-industrie, en ervoor te zorgen dat we verschillende soorten situaties het hoofd kunnen bieden’, zei Marin. Ook bekritiseerde Marin de Europese landen die de voorbije jaren de banden met Moskou trachtten te verstevigen, zonder schuldigen te noemen. ‘Lange tijd dachten we dat door energie van Rusland te kopen we oorlog zouden voorkomen. Die mentaliteit was helemaal verkeerd.’ Met name Duitsland hing die strategie aan.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Zelenski: Russen welkom heten op OS is terreur accepteren

De Oekraïense president Volodimir Zelenski heeft zondag in zijn gebruikelijke videoboodschap het plan Russische atleten onder neutrale vlag mee te laten doen aan het olympisch toernooi in Frankrijk in 2024 scherp veroordeeld.

Afbeelding

Erdogan zou Finland wel willen toelaten tot de NAVO

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft zondag op tv laten doorschemeren het NAVO-lidmaatschap van Finland wel te willen goedkeuren, zonder hetzelfde te doen voor Zweden. 'Desnoods geven we een andere boodschap af voor Finland.

Afbeelding

Tuinvogeltelling: huismus op 1, zorgen over de groenling

Bij de twintigste editie van de Nationale Tuinvogeltelling zijn dit weekend weer op grote schaal tuinvogels geteld. Tot nu toe namen ruim 120.000 mensen meer dan 1,5 miljoen vogels waar. De huismus staat traditiegetrouw op 1.

Afbeelding

Mensenrechtenorganisatie: 527 doden in Iran sinds begin onrust

In Iran zijn ten minste 527 mensen omgekomen sinds de demonstraties tegen de regering begonnen, ruim vier maanden geleden. Dat staat in het rapport dat de in de VS gevestigde mensenrechtenorganisatie HRANA zondag publiceerde.

Afbeelding

Nigeriaanse legerleiding: kopstuk Boko Haram gedood

Nigeriaanse legereenheden hebben met steun van civiele veiligheidsteams Abu Illiya, een kopstuk van de terreurorganisatie Boko Haram, gedood. Volgens de lokale media werd hij opgespoord in de buurt van Konduga, in het noordoosten van het land.

Afbeelding

Drukke beursweek met bedrijfscijfers en rentebesluiten Fed en ECB

Beleggers gaan een drukke beursweek tegemoet, met veel kwartaalresultaten van grote bedrijven. In Amsterdam komen onder meer Philips, KPN, ING en Shell met cijfers en op Wall Street openen Apple, Google-moeder Alphabet, Amazon en Facebook-eigenaar Meta Platforms de boeken.