Assange maakt uitlevering aan VS aanhangig bij Europees Hof

Nieuws
WikiLeaks-oprichter Julian Assange heeft zijn uitlevering aan de Verenigde Staten aanhangig gemaakt bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM), zo heeft het hof vrijdag bevestigd.
anp
vrijdag 2 december 2022 om 21:55
Afbeelding
beeld anp
anp

De 51-jarige Assange vecht tegen uitlevering door Groot-Brittannië aan de Verenigde Staten, waar de Amerikaanse justitie hem wil berechten voor het publiceren van talrijke militaire geheime documenten en spionage, waarvoor hij tot 175 jaar celstraf zou riskeren. Hij zou onder meer de dood van informanten van de Amerikaanse strijdkrachten op zijn geweten kunnen hebben.

Echtgenote Stella Assange zei te hopen dat het EHRM zich niet over de zaak hoeft te buigen en dat deze in Groot-Brittannië kan worden opgelost. Als de zaak aan het EHRM wordt voorgelegd, zou dat volgens haar ‘een trieste dag en een grote teleurstelling zijn’.

Reactie WikiLeaks

WikiLeaks noemt het Britse besluit tot uitlevering een enorme klap voor de vrijheid van meningsuiting in de wereld. Volgens WikiLeaks is Assange een journalist en publicist die niets verkeerd heeft gedaan. Hij heeft Amerikaanse oorlogsmisdaden in Afghanistan en Irak naar eer en geweten aan het licht gebracht.

De Raad van Europa, een organisatie die zich inzet voor mensenrechten, heeft in mei van dit jaar de toenmalig Britse minister van Binnenlandse Zaken, Priti Patel, gevraagd om Assange niet uit te leveren aan de Verenigde Staten. Patel besloot in juni van dit jaar tot de uitlevering. Ze heeft daarvoor getekend omdat ze geen juridische gronden ziet om het verzoek rechtmatig af te wijzen.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Zelenski: Russen welkom heten op OS is terreur accepteren

De Oekraïense president Volodimir Zelenski heeft zondag in zijn gebruikelijke videoboodschap het plan Russische atleten onder neutrale vlag mee te laten doen aan het olympisch toernooi in Frankrijk in 2024 scherp veroordeeld.

Afbeelding

Erdogan zou Finland wel willen toelaten tot de NAVO

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft zondag op tv laten doorschemeren het NAVO-lidmaatschap van Finland wel te willen goedkeuren, zonder hetzelfde te doen voor Zweden. 'Desnoods geven we een andere boodschap af voor Finland.

Afbeelding

Tuinvogeltelling: huismus op 1, zorgen over de groenling

Bij de twintigste editie van de Nationale Tuinvogeltelling zijn dit weekend weer op grote schaal tuinvogels geteld. Tot nu toe namen ruim 120.000 mensen meer dan 1,5 miljoen vogels waar. De huismus staat traditiegetrouw op 1.

Afbeelding

Mensenrechtenorganisatie: 527 doden in Iran sinds begin onrust

In Iran zijn ten minste 527 mensen omgekomen sinds de demonstraties tegen de regering begonnen, ruim vier maanden geleden. Dat staat in het rapport dat de in de VS gevestigde mensenrechtenorganisatie HRANA zondag publiceerde.

Afbeelding

Nigeriaanse legerleiding: kopstuk Boko Haram gedood

Nigeriaanse legereenheden hebben met steun van civiele veiligheidsteams Abu Illiya, een kopstuk van de terreurorganisatie Boko Haram, gedood. Volgens de lokale media werd hij opgespoord in de buurt van Konduga, in het noordoosten van het land.

Afbeelding

Drukke beursweek met bedrijfscijfers en rentebesluiten Fed en ECB

Beleggers gaan een drukke beursweek tegemoet, met veel kwartaalresultaten van grote bedrijven. In Amsterdam komen onder meer Philips, KPN, ING en Shell met cijfers en op Wall Street openen Apple, Google-moeder Alphabet, Amazon en Facebook-eigenaar Meta Platforms de boeken.