Onderzoek: meeste oudere boeren hebben geen opvolger klaarstaan

Nieuws
De meeste boeren van 60 jaar of ouder hebben geen opvolger klaarstaan om hun bedrijf over te nemen. Dat volgt uit onderzoek door AgriDirect dat informatie heeft verzameld over de leeftijd en opvolgsituatie van ruim 14.500 agrarische bedrijven.
anp
vrijdag 2 december 2022 om 20:51
Afbeelding
beeld anp
anp

Volgens de analyse bedraagt de gemiddelde leeftijd van bedrijfshoofden in de sector 58 jaar. Akkerbouwers en fruittelers zijn met een gemiddelde leeftijd van 59 jaar het oudst terwijl de geitenhouders met 54 jaar het jongst zijn.

Slechts 45 procent van de bedrijven met een bedrijfshoofd van 60 jaar of ouder geeft aan een opvolger te hebben, aldus AgriDirect. Wel zijn het vooral tuinbouwers, fruittelers en boomkwekers waar een volgende generatie ontbreekt. In de veehouderij is er voor de meeste van de betreffende ondernemingen wel een beoogd opvolger. Bij melkveebedrijven gaat het bijvoorbeeld om 61 procent.

Vrijwillige stoppersregeling

De cijfers kunnen interessant zijn met het oog op de vrijwillige stoppersregeling waarmee het kabinet vervuilende veehouders wil uitkopen en het stikstofprobleem wil oplossen. Dit aanbod aan zogenoemde piekbelasters gaat in april 2023 open, en in het najaar moet dan blijken of de stikstofdoelen daarmee worden gehaald. ‘Zo niet, dan zal met pijn in het hart overgegaan moeten worden’ tot dwang, en gedwongen uitkoop van piekbelasters, liet stikstofminister Christianne van der Wal vorige week weten.

Piekbelasters zijn (boeren)bedrijven die relatief veel stikstof uitstoten in de buurt van kwetsbare natuurgebieden. Zij moeten veel minder stikstof gaan uitstoten, ook omdat er dan ruimte komt om vergunningen te verlenen aan boeren die buiten hun schuld momenteel illegaal boeren.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Schrappen reclame met 'woke' chocolaatjes M&M's blijkt mediastunt

Alle geanimeerde chocolaatjes in de reclames van M&M's zullen nog gewoon te zien blijven op televisie. Dat meldt het bedrijf nadat het eerder had aangekondigd te stoppen met de reclame.

Afbeelding

Van der Wal: alles op alles zetten tegen kloof boeren en Randstad

Het kabinet wil 'alles op alles' zetten om de gevoelde kloof tussen het platteland en de Randstad kleiner te maken, zegt stikstofminister Christianne van der Wal.

Afbeelding

Advocaat klimaatactivist: gebiedsverbod voor A12 is onterecht

Het is onrechtmatig dat een klimaatactivist door een gedragsaanwijzing de komende tijd niet op de A12 mag komen, stelt advocaat Willem Jebbink vrijdag voor de rechtbank in Den Haag.

Afbeelding

OM overlegt met Extinction Rebellion over snelwegblokkade

Klimaatactiegroep Extinction Rebellion voert vrijdag overleg met het Openbaar Ministerie over de aangekondigde blokkade van de snelweg A12 in Den Haag. Dat zegt de advocaat van de groep, Willem Jebbink. Een OM-woordvoerder bevestigt het gesprek.

Afbeelding

Polen stuurt naast Leopards ook andere tanks naar Oekraïne

Polen stuurt naast veertien Leopard 2-tanks ook zestig andere tanks naar Oekraïne, zo heeft premier Mateusz Morawiecki bekendgemaakt. Die zijn van Poolse makelij. Het land leverde afgelopen zomer als eerste land tanks aan het Oekraïense leger, ongeveer 250 stuks.

Afbeelding

Kledingketen H&M lijdt verlies door hogere kosten en ontslagen

De Zweedse kledingketen Hennes & Mauritz (H&M) heeft een zwaar jaar achter de rug. Door flink gestegen kosten, het vertrek uit Rusland en een reorganisatie daalde de winst over het hele jaar met ruim twee derde ten opzichte van een jaar eerder.