Hooggerechtshof Nigeria kijkt naar verzet Shell tegen compensatie

Nieuws
Olie- en gasconcern Shell mag van het Nigeriaanse Hooggerechtshof een eerdere uitspraak aanvechten over een grote vergoeding voor een vermeende lekkage. Volgens die eerdere uitspraak zou Shell samen met de lokale partner Nigerian National Petroleum omgerekend 1,8 miljard dollar moeten betalen aan lokale bewoners die het bedrijf veel schade aan waterwegen en boerderijen verwijten.
anp
vrijdag 2 december 2022 om 20:09
Afbeelding
beeld anp
anp

Het gaat om een belangrijke zaak. Shell zei in juni dat het de verkoop van bezittingen in Nigeria zou opschorten totdat er een uitspraak zou komen in het beroep dat was ingesteld door de Nigeriaanse dochteronderneming van Shell en de lokale partner. Eerder dit jaar was er ook al een rechter die stelde dat Shell in afwachting van de beslechting van het geschil geen Nigeriaanse bezittingen van de hand mocht doen.

Wanneer de kwestie echt inhoudelijk behandeld gaat worden is nog niet bekend. Vrijdag oordeelde het Hooggerechtshof dat het bevoegd was om zich over de zaak te buigen. Daarbij werd nog niet meteen een datum voor een zitting bepaald.

Shell betwist de oorzaak te zijn van het lek. Een woordvoerder van Shell in Nigeria geeft aan uit te kijken naar de behandeling van het hoger beroep. ‘We geloven in de verdiensten van onze zaak en zijn bemoedigd dat het Nigeriaanse Hooggerechtshof deze zaak behandelt.’

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Rabobank verhoogt spaarrente verder

De Rabobank verhoogt de variabele spaarrente vanaf 16 februari naar een half procent. Die is nu nog 0,25 procent. Deze nieuwe rente gaat zowel gelden voor kleine als grotere bankrekeningen, meldt de bank op zijn website.

Afbeelding

Koerswinst Signify stuwt AEX richting 750 punten

De AEX-index op het Damrak tikte vrijdag weer even de 750 punten aan, mede dankzij een sterke koerswinst van Signify. De hoofdindex, die eerder deze week al flirtte met die puntengrens, wist voor het laatst op 17 februari 2022 boven de 750 punten te sluiten.

Afbeelding

Klimaatactivist mag niet naar blokkade A12

De voorzieningenrechter kan vrijdag in een kort geding niet oordelen of het al dan niet terecht is dat het Openbaar Ministerie een klimaatactivist toegang tot de Utrechtsebaan heeft ontzegd.

Afbeelding

Van der Burg herkent zich niet in 'ontwrichting' door asielcrisis

Staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) herkent zich niet in beweringen dat Nederland afstevent op een "maatschappelijk ontwrichtende" asielcrisis die nog erger wordt dan vorig jaar.

Afbeelding

Rusland vraagt opheldering over 'oorlogsverklaring' van Duitsland

Rusland eist opheldering van Duitsland over de 'oorlogsverklaring aan Rusland' door minister van Buitenlandse Zaken Annalena Baerbock eerder deze week tijdens een bijeenkomst in Straatsburg.

Afbeelding

Schrappen reclame met 'woke' chocolaatjes M&M's blijkt mediastunt

Alle geanimeerde chocolaatjes in de reclames van M&M's zullen nog gewoon te zien blijven op televisie. Dat meldt het bedrijf nadat het eerder had aangekondigd te stoppen met de reclame.