NVWA: webwinkels voldoen vaak niet aan regels alcoholverkoop

Nieuws
Onlinewinkels voldoen in het merendeel van de gevallen niet aan de wettelijke eisen voor alcoholverkoop, concludeert de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) na een inspectie van 166 aanbieders. Bij 106 verkooppunten bevatte het systeem om de leeftijden te controleren tekortkomingen. In zestien gevallen werd er zelfs helemaal geen leeftijdscontrole gedaan.
anp
vrijdag 2 december 2022 om 18:02
Afbeelding
beeld anp
anp

Voor de verkoop van alcohol zijn in juli vorig jaar strengere regels ingevoerd. Zo moet een website waarop alcohol wordt verkocht, vragen om de leeftijd van de consument voordat de bestelling is afgerond. Ook moet de winkel vermelden dat de leeftijd van de consument wordt gecontroleerd als de drank wordt afgeleverd.

De NVWA heeft boetes van minstens 1360 euro opgelegd aan de verkooppunten waarbij helemaal geen leeftijdsverificatiesysteem aanwezig was. De andere gevallen die niet volledig voldeden aan de nieuwe regels heeft de NVWA een waarschuwing gegeven.

Boetes opgelegd

Ook heeft de voedselautoriteit 92 boetes opgelegd aan winkels die alcohol verkochten met hogere kortingen dan zijn toegestaan in de nieuwe alcoholwet. De maximale korting ligt op 25 procent. De boetes werden vooral opgelegd aan bedrijven die kortingen aanboden tussen de 25 en 40 procent.

Verder kondigt de NVWA aan gericht te gaan controleren bij populaire alcoholverkopers onder jongeren, zoals bierkoeriers. Ook wil de autoriteit vaker fysiek naar winkels om te controleren op te hoge kortingen voor drank.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

André van Duin doet aangifte van afdreiging

André van Duin heeft zaterdag aangifte gedaan wegens afdreiging, een juridische term voor chantage. Dat bevestigt zijn advocaat Geert-Jan Knoops na berichtgeving hierover van De Telegraaf.

Afbeelding

Biden kondigt mogelijke reactie aan op Chinese ballon

De Verenigde Staten gaan mogelijk actie ondernemen tegen de Chinese ballon die boven het land vliegt. 'We zullen er zorg voor dragen', zei president Joe Biden op de vraag of de ballon zou worden neergehaald, zonder in details te treden.

Afbeelding

Ook linkse lijsttrekkers Vos en Rosenmöller lid van elkaars partij

Senatoren Mei Li Vos en Paul Rosenmöller, die respectievelijk de PvdA en GroenLinks-lijst aanvoeren bij de Eerste Kamerverkiezingen, worden lid van elkaars partij. Dat hebben ze na de congressen van hun steeds nauwer samenwerkende partijen bekendgemaakt.

Afbeelding

Dichter Kinderboekenweek trekt zich terug na doodsbedreigingen

Pim Lammers heeft besloten zich terug te trekken als schrijver van het Kinderboekenweekgedicht 2023, nadat hij doodsbedreigingen had ontvangen. Dat heeft boekenkoepel CPNB zaterdag laten weten.

Afbeelding

Leden GL en PvdA gaan stemmen over gezamenlijk programma en lijst

Leden van zowel GroenLinks als de PvdA willen een ledenreferendum houden over een gezamenlijke lijst en verkiezingsprogramma in de aanloop naar de eerstvolgende Tweede Kamerverkiezingen.

Afbeelding

CDA-partijleider Hoekstra: migratiestroom niet vol te houden

Het migratieprobleem wordt met de dag groter, zei CDA-partijleider Wopke Hoekstra op het CDA-partijcongres. "De huidige aantallen zijn simpelweg niet vol te houden." Er is volgens Hoekstra een "stevige aanpak" nodig "die zowel Europees als nationaal is".