ACM: consument onvoldoende beschermd in kabinetsvoorstel Postwet

Nieuws
De Autoriteit Consument & Markt (ACM) is kritisch op plannen van het kabinet voor het aanpassen van de Postwet. Volgens de toezichthouder worden consumenten en bedrijven in het voorstel onvoldoende beschermd tegen onredelijke tarieven en voorwaarden, nu PostNL sinds het overnemen van rivaal Sandd monopolist is op het gebied van landelijke postbezorging.
anp
vrijdag 2 december 2022 om 18:00
Afbeelding
beeld anp
anp

In een brief aan het kabinet adviseert de ACM om het huidige wetsvoorstel op een aantal punten aan te passen. Zo zouden de tarieven voor het hele aanbod op het landelijke postnetwerk voortaan gereguleerd moeten worden, in plaats van alleen op een deel daarvan, zoals nu het geval is.

Ook zou er meer ruimte moeten zijn voor andere postvervoerders om te kunnen concurreren met PostNL. De in het wetsvoorstel voorgestelde volumebeperking van aangeboden post door andere postvervoerders bemoeilijkt dat, geeft de mededingingswaakhond aan.

Dominante positie PostNL

Over de dominante positie van PostNL op de Nederlandse postmarkt is al langer veel te doen. Eerder dit jaar oordeelde het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) dat de fusie van PostNL en Sandd een paar jaar geleden niet had mogen worden goedgekeurd door het kabinet.

Die samensmelting was volgens de ondernemingen zelf en het kabinet nodig om in een krimpende markt de basispostvoorziening in Nederland vijf dagen per week te kunnen voortzetten. Maar enkele kleinere bedrijven die vreesden voor hogere prijzen voor diensten van PostNL maakten bezwaar. De ACM was ook tegen de fusie en weigerde de benodigde vergunning te geven. De toezichthouder waarschuwde dat er door de deal nauwelijks concurrentie zou overblijven op de postmarkt.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Biden kondigt mogelijke reactie aan op Chinese ballon

De Verenigde Staten gaan mogelijk actie ondernemen tegen de Chinese ballon die boven het land vliegt. 'We zullen er zorg voor dragen', zei president Joe Biden op de vraag of de ballon zou worden neergehaald, zonder in details te treden.

Afbeelding

Ook linkse lijsttrekkers Vos en Rosenmöller lid van elkaars partij

Senatoren Mei Li Vos en Paul Rosenmöller, die respectievelijk de PvdA en GroenLinks-lijst aanvoeren bij de Eerste Kamerverkiezingen, worden lid van elkaars partij. Dat hebben ze na de congressen van hun steeds nauwer samenwerkende partijen bekendgemaakt.

Afbeelding

Dichter Kinderboekenweek trekt zich terug na doodsbedreigingen

Pim Lammers heeft besloten zich terug te trekken als schrijver van het Kinderboekenweekgedicht 2023, nadat hij doodsbedreigingen had ontvangen. Dat heeft boekenkoepel CPNB zaterdag laten weten.

Afbeelding

Leden GL en PvdA gaan stemmen over gezamenlijk programma en lijst

Leden van zowel GroenLinks als de PvdA willen een ledenreferendum houden over een gezamenlijke lijst en verkiezingsprogramma in de aanloop naar de eerstvolgende Tweede Kamerverkiezingen.

Afbeelding

CDA-partijleider Hoekstra: migratiestroom niet vol te houden

Het migratieprobleem wordt met de dag groter, zei CDA-partijleider Wopke Hoekstra op het CDA-partijcongres. "De huidige aantallen zijn simpelweg niet vol te houden." Er is volgens Hoekstra een "stevige aanpak" nodig "die zowel Europees als nationaal is".

Afbeelding

Linkse samenwerking stuit ook nog op scepsis bij leden GL en PvdA

GroenLinks en PvdA beginnen met zelfvertrouwen aan de campagne voor de provinciale verkiezingen. Zij hopen samen de grootste fractie te worden in de nieuwe Eerste Kamer en zo meer invloed te krijgen op het beleid van het centrumrechtse kabinet.