Horeca klaar voor Oranje: schermen, bier en gratis hapjes

Nieuws
Het Nederlands elftal treedt zaterdag om 16.00 uur aan tegen de Verenigde Staten op het WK in Qatar voor de strijd om een plek in de kwartfinale. Wie de wedstrijd niet thuis wil volgen kan terecht in de horeca. Cafés in verschillende steden maken zich dan ook op voor het Oranjefeest.
anp
vrijdag 2 december 2022 om 17:37
Afbeelding
beeld anp
anp

Bij O’Casey’s in Den Haag is het ‘al twee weken lang elke dag carnaval’, volgens uitbater John Gulay. Zijn Ierse pub is al dagen volgeboekt voor de wedstrijd van Oranje. De zaak hangt vol met schermen en vanwege het internationale karakter van de pub ook met vlaggetjes van alle deelnemende landen. ‘We hebben een neutrale houding, juist geen Oranjekoorts.’

Wim de Klerk van Panenka in Rotterdam verwacht met 140 bezoekers een volle zaak te hebben. In het café staat een tribune en een groot scherm. ‘Laten we hopen dat het een feest wordt.’ In de Jaarbeurs in Utrecht vindt het evenement Oranje Strijders plaats. Er treden artiesten op en er is een groot scherm. Ook in diverse cafés en voetbalkantines komen mensen samen om het Nederlands elftal aan te moedigen.

Bergen op Zoom

Ook in de binnenstad van Bergen op Zoom is voor bezoekers van cafés gelegenheid om naar Nederland - Verenigde Staten te kijken. ‘Bovendien hangt er een groot beeldscherm bij de ijsbaan die nu op de Markt is geopend’, weet horecaondernemer Jimmy Devilee. ‘Dus ik verwacht dat het een gezellige en drukke middag wordt.’

In Apeldoorn maken uitbundig versierde cafés en bars aan en rond het Caterplein een feestje van het kijken naar het WK voetbal. In zeker vijf zaken staan grote schermen. Onder meer bij Toffer Pianobar en Ale House hangen ook op het terras tv-schermen. Bijna overal is het bier tijdens de wedstrijd goedkoper. De Hofnar in de wijk De Maten, vlakbij de ‘Oranjerotonde’, doet er gratis hapjes bij. De gelegenheden gaan speciaal voor de wedstrijd eerder dan gewoonlijk open.

Maastricht en Breda

Voorzitter John Paulus van Koninklijke Horeca Nederland afdeling Maastricht zegt dat in de Limburgse hoofdstad geen schermen in de buitenlucht staan. Daarvoor bestaan geen plannen, en er zal daarvoor ook geen vergunning worden gegeven, zegt hij. Dit omdat zo’n vergunningaanvraag al acht weken vooraf moet worden gedaan. Wel staan in talloze kroegen in de Limburgse hoofdstad grote schermen. ‘Dat zie je op steeds meer plekken, zeker ook omdat de wedstrijd in het weekend is’, zei hij.

Johan de Vos van KHN Breda zegt dat op meerdere plaatsen in de stad buiten wat kleinere beeldschermen staan, maar geen grote die duizenden mensen trekken. ‘Die komen er zoals altijd pas in de halve finale’, zegt hij. ‘Ook in verband met de lage temperatuur - het wordt 4 graden - is een beeldscherm buiten een lastige optie. In veel café’s staan wel grote schermen. De animo daarvoor is groot. Gelukkig wel!’

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Van der Burg herkent zich niet in 'ontwrichting' door asielcrisis

Staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) herkent zich niet in beweringen dat Nederland afstevent op een "maatschappelijk ontwrichtende" asielcrisis die nog erger wordt dan vorig jaar.

Afbeelding

Rusland vraagt opheldering over 'oorlogsverklaring' van Duitsland

Rusland eist opheldering van Duitsland over de 'oorlogsverklaring aan Rusland' door minister van Buitenlandse Zaken Annalena Baerbock eerder deze week tijdens een bijeenkomst in Straatsburg.

Afbeelding

Schrappen reclame met 'woke' chocolaatjes M&M's blijkt mediastunt

Alle geanimeerde chocolaatjes in de reclames van M&M's zullen nog gewoon te zien blijven op televisie. Dat meldt het bedrijf nadat het eerder had aangekondigd te stoppen met de reclame.

Afbeelding

Van der Wal: alles op alles zetten tegen kloof boeren en Randstad

Het kabinet wil 'alles op alles' zetten om de gevoelde kloof tussen het platteland en de Randstad kleiner te maken, zegt stikstofminister Christianne van der Wal.

Afbeelding

Advocaat klimaatactivist: gebiedsverbod voor A12 is onterecht

Het is onrechtmatig dat een klimaatactivist door een gedragsaanwijzing de komende tijd niet op de A12 mag komen, stelt advocaat Willem Jebbink vrijdag voor de rechtbank in Den Haag.

Afbeelding

OM overlegt met Extinction Rebellion over snelwegblokkade

Klimaatactiegroep Extinction Rebellion voert vrijdag overleg met het Openbaar Ministerie over de aangekondigde blokkade van de snelweg A12 in Den Haag. Dat zegt de advocaat van de groep, Willem Jebbink. Een OM-woordvoerder bevestigt het gesprek.