Adema maandag om tafel met boeren voor landbouwakkoord

Nieuws
Landbouwminister Piet Adema gaat maandag voor het eerst om tafel met onder meer boeren, natuurbeschermers en provincies om tot afspraken te komen over hoe de landbouwsector er in de toekomst uit moet komen te zien. Het is de bedoeling dat deze gesprekken ergens in maart tot een landbouwakkoord leiden.
anp
vrijdag 2 december 2022 om 17:22
Afbeelding
beeld anp
anp

Deze eerste bijeenkomst is nog niet direct bedoeld voor inhoudelijke gesprekken, maar vooral om "procesafspraken" te maken. Gespreksvoorzitter en procesbegeleider is Wouter de Jong, een voormalig provincie- en gemeentebestuurder die net als Adema tot de ChristenUnie behoort. Hij werkt inmiddels voor twee adviesbureaus op het gebied van landbouw en lokaal bestuur.

Dat er een landbouwakkoord moet komen, is een van de uitkomsten van de reeks gesprekken die Johan Remkes afgelopen zomer voerde met de sector. De voormalige VVD-minister werd van stal gehaald om puin te ruimen nadat de plannen waarmee het kabinet de eigen stikstofdoelen wil halen zeer slecht waren gevallen bij boeren.

Door de komende maanden in gesprek te gaan met boeren en andere belanghebbenden wil Adema "de contouren bepalen hoe de landbouw er in 2040 uitziet". Dat moet boeren ook zekerheid geven over hun toekomst. Ook moeten er afspraken komen met anderen bedrijven die betrokken zijn bij de voedselvoorziening over een "realistisch en duurzaam verdienmodel".

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Rutte kijkt uit naar 'symbolisch waardevol' bezoek Zelenski EU-top

Premier Mark Rutte kijkt bij aankomst op de EU-top in Brussel uit naar het aanschuiven van de Oekraïense president Volodimir Zelenski, die naar Brussel is afgereisd. Zelenski's komst "heeft natuurlijk een enorme betekenis", zei Rutte.

Afbeelding

Klimaatactivistische aandeelhouder klaagt directie Shell aan

De directie van Shell wordt aangeklaagd omdat ze niet genoeg doet om het olie- en gasconcern te laten voldoen aan de klimaatdoelen van Parijs. De zaak wordt gevoerd door ClientEarth, een advocatenbureau dat zich met klimaat bezighoudt.

Afbeelding

Rusland voert aanvallen in Oost-Oekraïne fors op

Russische troepen hebben de aanvallen in Oost-Oekraïne aanzienlijk opgevoerd en proberen Oekraïense verdedigingslinies in de buurt van de stad Kreminna te doorbreken, zei de gouverneur van de regio Loehansk. Kreminna zelf is al maanden in handen van de Russen.

Afbeelding

Volvo verkoopt minder auto's, omzet wel gestegen

Autofabrikant Volvo zag zijn inkomsten het afgelopen jaar stijgen, terwijl het aantal verkochte auto's daalde. De omzetstijging was te danken aan de gestegen prijzen en gunstige wisselkoersen. De winst viel lager uit in vergelijking met vorig jaar.

Afbeelding

Duitse inflatie koelt af tot laagste niveau in vijf maanden

De inflatie in Duitsland is in januari afgekoeld tot het laagste niveau in vijf maanden, dankzij de overheidssteun om de torenhoge energiekosten voor huishoudens te verlichten. Consumenten zijn daardoor minder kwijt aan gas en elektra dan ze anders zouden zijn geweest.

Afbeelding

Grootste verlies voor Credit Suisse sinds 2008

De Zwitserse bank Credit Suisse heeft in 2022 zijn grootste jaarverlies geleden sinds de financiële crisis van 2008. De tweede bank van Zwitserland kampt onder meer met hoge reorganisatiekosten en een grote uitstroom van kapitaal.