Wall Street daalt door rentevrees na sterk banenrapport

Nieuws
De aandelenbeurzen in New York gingen vrijdag omlaag. Beleggers reageerden op het officiële banenrapport van de Amerikaanse overheid waaruit naar voren kwam dat er vorige maand veel meer banen zijn bijgekomen in de Verenigde Staten dan alom was verwacht. Op de financiële markten voedt dat de vrees dat de Amerikaanse centrale bank langer kan doorgaan met het flink verhogen van de rente.
anp
vrijdag 2 december 2022 om 15:57
Afbeelding
beeld anp
anp

De ontwikkelingen op de arbeidsmarkt spelen een grote rol in het rentebeleid van de Federal Reserve. Als de banenmarkt afkoelt zou de centrale bank zich genoodzaakt kunnen zien om het kalmer aan te doen met het verhogen van de rente tegen de hoge inflatie. Maar dit bleek dus niet het geval.

De Dow-Jonesindex noteerde kort na aanvang van de handel 0,9 procent lager op 34.087 punten. De brede S&P 500 daalde 1,1 procent tot 4030 punten. De Nasdaq verloor 1,4 procent tot 11.324 punten. Hogere rentes zorgen over het algemeen voor lagere beurskoersen omdat er minder geld naar aandelen zal vloeien als er een minder risicovolle manier is om rendement te halen.

Tech

Marvell Technology zakte in de eerste handelsminuten 7 procent. Beleggers waren niet tevreden over de kwartaalresultaten van de Amerikaanse chipfabrikant, die ook een tegenvallende verwachting voor de rest van het jaar afgaf. Asana kelderde op zijn beurt bijna 14 procent. De aanbieder van software voor projectmanagement leed afgelopen kwartaal een verlies. Ook de verwachting voor het huidige kwartaal viel tegen.

Tesla won 0,2 procent. De autofabrikant leverde donderdag zijn eerste elektrische vrachtwagen af. Met de lancering stort Tesla zich voor het eerst op de markt voor elektrische vrachtwagens. Het was eigenlijk de bedoeling dat de Semi truck al in 2019 de weg op zou gaan, maar door batterijproblemen werd de onthulling uitgesteld. Voedsel- en drankgigant PepsiCo mocht de eerste trucks ontvangen.

Dollar- en oliekoers

De euro was 1,0479 dollar waard, tegen 1,0507 dollar een dag eerder. Op de oliemarkt werd uitgekeken naar het langverwachte akkoord over een prijsplafond voor Russische olie die per zee naar Europa wordt vervoerd. Ook wordt gewacht op de vergadering van oliekartel OPEC, die zondag wordt gehouden. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,5 procent meer op 81,58 dollar en Brentolie werd 0,2 procent duurder op 87,02 dollar per vat.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Biden kondigt mogelijke reactie aan op Chinese ballon

De Verenigde Staten gaan mogelijk actie ondernemen tegen de Chinese ballon die boven het land vliegt. 'We zullen er zorg voor dragen', zei president Joe Biden op de vraag of de ballon zou worden neergehaald, zonder in details te treden.

Afbeelding

Ook linkse lijsttrekkers Vos en Rosenmöller lid van elkaars partij

Senatoren Mei Li Vos en Paul Rosenmöller, die respectievelijk de PvdA en GroenLinks-lijst aanvoeren bij de Eerste Kamerverkiezingen, worden lid van elkaars partij. Dat hebben ze na de congressen van hun steeds nauwer samenwerkende partijen bekendgemaakt.

Afbeelding

Dichter Kinderboekenweek trekt zich terug na doodsbedreigingen

Pim Lammers heeft besloten zich terug te trekken als schrijver van het Kinderboekenweekgedicht 2023, nadat hij doodsbedreigingen had ontvangen. Dat heeft boekenkoepel CPNB zaterdag laten weten.

Afbeelding

Leden GL en PvdA gaan stemmen over gezamenlijk programma en lijst

Leden van zowel GroenLinks als de PvdA willen een ledenreferendum houden over een gezamenlijke lijst en verkiezingsprogramma in de aanloop naar de eerstvolgende Tweede Kamerverkiezingen.

Afbeelding

CDA-partijleider Hoekstra: migratiestroom niet vol te houden

Het migratieprobleem wordt met de dag groter, zei CDA-partijleider Wopke Hoekstra op het CDA-partijcongres. "De huidige aantallen zijn simpelweg niet vol te houden." Er is volgens Hoekstra een "stevige aanpak" nodig "die zowel Europees als nationaal is".

Afbeelding

Linkse samenwerking stuit ook nog op scepsis bij leden GL en PvdA

GroenLinks en PvdA beginnen met zelfvertrouwen aan de campagne voor de provinciale verkiezingen. Zij hopen samen de grootste fractie te worden in de nieuwe Eerste Kamer en zo meer invloed te krijgen op het beleid van het centrumrechtse kabinet.