Kamer licht op uitzonderlijke wijze pensioenwet door

Nieuws
Hoewel de Kamer al tientallen uren over de nieuwe pensioenwet heeft gesproken en het einde van de behandeling eerst nog in zicht leek, nemen Kamerleden het wetsvoorstel vrijdag nog eens helemaal door. Dat gebeurt op uitzonderlijke wijze: via een artikelsgewijze behandeling, een vorm die al bijna drie decennia niet is voorgekomen in de Tweede Kamer. Op die manier willen Kamerleden de wet, die grootschalige pensioenhervorming mogelijk maakt, nog eens helemaal doorlichten. Ook dat er op vrijdag, de dag van de ministerraad, wordt gedebatteerd, komt vrijwel nooit voor.
anp
vrijdag 2 december 2022 om 04:32
Afbeelding
beeld anp
anp

Woensdagavond kreeg de Kamer nog belangrijke stukken van pensioenminister Schouten, namelijk het advies van de zogenoemde Commissie Parameters. De commissie becijferde dat pensioenfondsen moeten uit gaan van iets lagere rendementen op aandelen en andere investeringen. Maar met die berekeningen moet ook De Nederlandsche Bank nog aan de slag. Er blijft dus nog veel onduidelijk, maar politiek was het advies belangrijk, onder meer voor GroenLinks en PvdA. Schouten heeft steun van die partijen nodig om de pensioenwet ook door de senaat te loodsen.

Naast vragen over het advies van de commissie, bespreekt de Kamer artikelen van de wet in vier blokken: het nieuwe pensioencontract, de overgang naar het nieuwe stelsel, het nabestaandenpensioen en een blokje ‘overig’. Per thema heeft de Kamer drie rapporteurs aangewezen: twee van de oppositie, een van de coalitie. Zo worden de onderwerpen stuk voor stuk besproken. Naast Schouten, zullen ook ambtenaren antwoorden geven op vragen. Verschillende Kamerleden verwachten meer tijd nodig te hebben dan de zeven uur die op vrijdag geboekt staan. Mogelijk wordt op maandag 5 december verder gedebatteerd.

De bewindsvrouw kon al een aantal zorgen van de Kamer wegnemen. Bijvoorbeeld over het aantal werkenden dat pensioen opbouwt. Dat moet flink omhoog. Ook bonden en werkgevers hebben zich achter dat doel geschaard. Daarnaast zegde Schouten toe de regels aan te scherpen over het beleggen met geleend geld. Dat moet de onzekerheid van het stelsel verkleinen. Toch is het verzet tegen het nieuwe stelsel fel. Vooral oppositiepartijen PVV en SP zijn mordicus tegen. De hele coalitie is voorstander van de wet. PvdA en GroenLinks twijfelen dus nog, maar neigen naar steun voor de wet.

Als het aan het kabinet ligt, wordt de wet over twee weken verder behandeld in de grote plenaire zaal van de Tweede Kamer. Het komt nauwelijks voor dat een wetsbehandeling verder gaat in de veel kleinere en minder zichtbare commissiezalen als er al plenair over gesproken is. 20 december, vlak voor het kerstreces, moet erover worden gestemd, zo wil Schouten. De invoering van de wet is al eens uitgesteld, naar 1 juli volgend jaar. De Eerste Kamer, waarvoor volgend jaar verkiezingen worden gehouden, moet zich ook nog over het voorstel buigen.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Essent verlaagt prijzen, maar blijft duurder dan prijsplafond

Alle klanten van energiebedrijf Essent met een variabel contract gaan vanaf 1 april de helft minder betalen. Dat nieuwe tarief ligt nog wel boven het prijsplafond van de overheid. Dus alleen mensen die meer stroom en gas verbruiken dan de grens van dat plafond gaan profiteren.

Afbeelding

Reddingswerk in eerste Turkse provincie afgerond

De zoek- en reddingsoperaties in de provincie Sanliurfa, in het zuiden van Turkije, zijn afgerond. Dat meldt de Turkse autoriteit voor Rampen en Noodsituaties (AFAD). De reddingsteams reizen door naar andere provincies, waar nog wel hulp nodig is.

Afbeelding

Aegon en Unilever stijgen op druk Damrak na cijfers

Aegon en Unilever behoorden donderdag tot de sterkste stijgers op het Damrak, na goed ontvangen resultaten van de AEX-bedrijven. Bij de middelgrote bedrijven vielen de cijfers van apothekersbedrijf Fagron en flitshandelaar Flow Traders in de smaak bij beleggers.

Afbeelding

FNV: vanaf woensdag zesdaagse staking stadsreiniging in Rotterdam

De medewerkers van de Reiniging en Inzameling in Rotterdam gaan vanaf woensdag 15 tot en met maandag 20 februari staken, meldt de FNV Overheid. Daarnaast zullen buitengewoon opsporingsambtenaren (boa's) op de 17e geen boetes uitdelen. De stakers willen een loonsverhoging.

Afbeelding

Fraudehelpdesk ziet toename telefonische oplichting in 2022

De Fraudehelpdesk ziet een stijging van het aantal meldingen over telefonische oplichting, zo meldt het over de jaarcijfers van 2022. Het gaat om een stijging van 18 procent. In 136 gevallen is geld afgestaan, wat neerkwam op een totale schade van ruim 1 miljoen euro.

Afbeelding

Winkelvastgoedbedrijf URW zet herstel van coronacrisis door

Unibail-Rodamco-Westfield (URW), eigenaar van onder meer het grote winkelcentrum Mall of the Netherlands in Leidschendam, heeft afgelopen jaar het herstel van de coronapandemie doorgezet.