ABN AMRO: economie veroorzaakt miljardenschade aan biodiversiteit

Nieuws
De productie en consumptie in Nederland veroorzaken voor bijna 40 miljard euro schade aan de biodiversiteit. Deze schade wordt veroorzaakt door niet-duurzaam landgebruik, uitstoot van broeikasgassen en lucht- en watervervuiling. Dat meldt ABN AMRO op basis van een onderzoek dat de bank samen met Impact Institute heeft uitgevoerd.
anp
vrijdag 2 december 2022 om 01:26
Afbeelding
beeld anp
anp

In het onderzoek wordt de schade van 65 bedrijfstakken via de handel met 140 landen en het gebruik van 42 typen gewassen in kaart gebracht. Het is volgens de bank van groot belang, ook vanuit economisch oogpunt, dat de schade aan de biodiversiteit wordt teruggedrongen. Daarvoor zijn volgens de bank ‘radicale stappen’ nodig.

De biodiversiteit regelt van alles, van het klimaat en de waterkringloop tot de zuivering van water en lucht, breekt organisch afval af, bestuift planten en verspreidt zaden. De biodiversiteitsschade leidt dan ook tot verlies aan waarde voor zogeheten ecosysteemdiensten in binnen- en buitenland, zoals voedselproductie, koolstofopslag en het filteren van lucht en water. Meer dan de helft van de wereldeconomie is afhankelijk van deze ecosysteemdiensten van de natuur.

Een groot deel van de schade vindt volgens de onderzoekers niet bij bedrijfstakken zelf, maar bij klanten of leveranciers plaats. Zo vindt 70 procent van de schade via handelspartners in het buitenland plaats, zoals wanneer cacao-import samengaat met landgebruik in Ivoorkust en Ghana of de invoer van rundvlees met watervervuiling in Argentinië.

De sleutel tot de oplossing van de biodiversiteitscrisis ligt volgens de onderzoekers niet alleen bij de agrarische sector of de voedingsmiddelenindustrie, die samen goed zijn voor bijna een kwart van de schade. Zo gaat ook het IT-gebruik van banken of zakelijke dienstverleners gepaard met milieuschade via een groot energieverbruik in datacenters en het gebruik van schaarse metalen in hardware.

De onderzoekers vinden dan ook dat het terugdringen van de schade een integraal onderdeel moet zijn van de bedrijfsvoering. Hierbij kan worden gedacht aan het aanstellen van een ecoloog of bioloog in de bedrijfstop, die strategische keuzes zo kunnen beïnvloeden.

Daarnaast speelt de overheid een cruciale rol. Zo is een verschuiving nodig van de focus op economische groei naar bredere welvaartsindicatoren als basis voor beleid. Op die manier worden ook inkomensgelijkheid, biodiversiteit en gezondheid meegenomen als maatstaf voor succesvol beleid.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Pakistanen kunnen weer op Wikipedia na opheffing blokkade

De Pakistaanse regering heeft de blokkade op Wikipedia opgeheven. De Pakistanen konden sinds vrijdag niet meer terecht bij de online-encyclopedie, omdat de regering vond dat daar 'godslasterlijke' dingen te lezen waren.

Afbeelding

Nieuwe Call of Duty stuwt omzet Activision Blizzard

Activision Blizzard, het gamesbedrijf achter titels als Call of Duty en World of Warcraft, heeft het aantal bestellingen in het laatste kwartaal van vorig jaar flink zien stijgen. Dat was met name te danken aan de nieuwste titel in de Call of Duty-reeks, Modern Warfare II.

Afbeelding

Naschok in Zuid-Turkije met kracht van 5.3

In het zuiden van Turkije is na de verwoestende aardbevingen van maandag een naschok geweest met een kracht van 5.3. De schok werd door het Amerikaans seismologisch instituut USGS gemeten op 29 kilometer van Gaziantep, vlak bij de eerdere aardbevingen.

Afbeelding

Dell bij verliezers op Wall Street na bekendmaking ontslagronde

Dell Technologies is maandag op Wall Street in het rood geëindigd. De computerfabrikant maakte bekend ongeveer 6650 banen te schrappen om kosten te besparen. Het bedrijf zet die stap omdat het kampt met een zwakkere vraag naar pc's.

Afbeelding

Minister Yellen: economie VS sterk en weerbaar

De economie van de Verenigde Staten blijft sterk en weerbaar. Dat zei de Amerikaanse minister van Financiën Janet Yellen tegen nieuwszender ABC. Ze wijst daarbij vooral op de sterke arbeidsmarkt in de VS.

Afbeelding

591.000 euro binnen op Giro 7244 voor slachtoffers aardbevingen

Op Giro 7244 is inmiddels 591.000 euro binnengekomen voor de slachtoffers van de aardbevingen in Turkije en Syrië. Dat meldt een woordvoerder van het Rode Kruis. De hulporganisatie heeft Giro 7244 eerder maandag geopend.