CBS: bijna 7 procent kinderen groeit op met armoederisico

Nieuws
Van de 891.000 mensen uit een huishouden met een inkomen onder de lage-inkomensgrens, was vorig jaar bijna een kwart (209.000) een minderjarig kind. Dat betekent dat 6,6 procent van alle kinderen leeft met een armoederisico. Dat is een lichte daling in vergelijking met een jaar eerder. Toen was dat nog 6,8 procent (218.000).
anp
vrijdag 2 december 2022 om 01:22
Afbeelding
beeld anp
anp

Voor de bevolking als geheel bleef het risico in 2020 en 2021 gelijk op 5,4 procent. Bij werkenden daalde het armoederisico licht, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) naar aanleiding van de nieuwste cijfers over het armoederisico in Nederland.

De lage-inkomensgrens lag in 2021 voor een alleenstaande op 1130 euro netto per maand. Voor een stel zonder kinderen was dat 1590 euro, en met twee minderjarige kinderen 2170 euro. Voor een eenoudergezin met twee minderjarige kinderen was die grens 1720 euro. De grens staat voor een vast koopkrachtbedrag dat jaarlijks wordt gecorrigeerd voor de prijsontwikkeling.

Na een opleving in 2021 gingen de eigen inschattingen van de lage-inkomensgroep er dit jaar weer op achteruit. Het percentage dat geld zegt over te houden daalde van 24 procent in 2021 naar 20 procent in 2022; het percentage dat spaargeld moet aanspreken steeg van 17 naar 23 procent.

Ook de mensen uit huishoudens zonder armoederisico zijn dit jaar somberder over hun financiële situatie. Het percentage huishoudens dat geld overhoudt daalde van 68 naar 63 en het percentage de geld van de spaarrekening moet opnemen steeg van 8 naar 12. Verhoudingsgewijs is de hogere-inkomensgroep somberder over hun toestand dan de groep met een inkomen onder de lage-inkomensgrens.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Grondstoffengebruik per Nederlander 30 procent gedaald in 10 jaar

De hoeveelheid grondstoffen die nodig is om de consumptie van een gemiddelde Nederlander mogelijk te maken, is in tien jaar met meer dan 30 procent gedaald. Volgens CBS-cijfers was in 2010 nog zo'n 11.

Afbeelding

Nederlands reddingsteam geland in Turkije

Het Nederlandse zoek- en reddingsteam USAR is geland in het Turkse Adana. 65 mensen en acht reddingshonden gaan helpen in het land dat is getroffen door zware aardbevingen. In Turkije en buurland Syrië zijn hierdoor meer dan 3800 mensen overleden.

Afbeelding

Pakistanen kunnen weer op Wikipedia na opheffing blokkade

De Pakistaanse regering heeft de blokkade op Wikipedia opgeheven. De Pakistanen konden sinds vrijdag niet meer terecht bij de online-encyclopedie, omdat de regering vond dat daar 'godslasterlijke' dingen te lezen waren.

Afbeelding

Nieuwe Call of Duty stuwt omzet Activision Blizzard

Activision Blizzard, het gamesbedrijf achter titels als Call of Duty en World of Warcraft, heeft het aantal bestellingen in het laatste kwartaal van vorig jaar flink zien stijgen. Dat was met name te danken aan de nieuwste titel in de Call of Duty-reeks, Modern Warfare II.

Afbeelding

Naschok in Zuid-Turkije met kracht van 5.3

In het zuiden van Turkije is na de verwoestende aardbevingen van maandag een naschok geweest met een kracht van 5.3. De schok werd door het Amerikaans seismologisch instituut USGS gemeten op 29 kilometer van Gaziantep, vlak bij de eerdere aardbevingen.

Afbeelding

Dell bij verliezers op Wall Street na bekendmaking ontslagronde

Dell Technologies is maandag op Wall Street in het rood geëindigd. De computerfabrikant maakte bekend ongeveer 6650 banen te schrappen om kosten te besparen. Het bedrijf zet die stap omdat het kampt met een zwakkere vraag naar pc's.