Aardgasprijzen uiteindelijk omlaag na eerdere sprong omhoog

Nieuws
De aardgasprijzen zijn donderdag in een sterk schommelende sessie uiteindelijk wat gedaald. Handelaren wogen de inspanningen van de Europese Unie om de last van hoge rekeningen voor consumenten te verlichten af tegen de vooruitzichten voor kouder weer. Op de toonaangevende Amsterdamse gasbeurs steeg de prijs tussentijds met zo’n 13 procent, maar uiteindelijk werd gas bijna 6,5 procent goedkoper op 137 euro per megawattuur .
anp
donderdag 1 december 2022 om 21:16
Afbeelding
beeld anp
anp

Zeven lidstaten van de Europese Unie drongen opnieuw aan op een effectievere beperking van de gasprijzen, aldus een door Bloomberg News ingezien document. Daarop daalden de gasprijzen die eerder juist omhoog schoten vanwege de voorspellingen dat de temperaturen deze maand zullen dalen nadat het weer in november relatief mild was.

Europa heeft geprobeerd om een consensus te bereiken over hoe de energiecrisis aan te pakken. De problemen zouden kunnen verergeren door een strenge winter die de markt blootstelt aan verdere schaarste in het aanbod. Europese landen proberen meer vloeibaar gemaakt aardgas (lng) in te voeren ter compensatie van de stilgevallen gasstromen uit Rusland.

Maximumprijs

De gasprijzen liggen vier keer hoger dan normaal voor deze tijd van het jaar, wat de inflatie aanwakkert en de economieën schaadt. Met krap twee weken te gaan voordat de EU-ministers van Energie bijeenkomen om een akkoord te bereiken over de gasprijzen, dringen landen als Italië, België en Griekenland aan op een maximumprijs die meebeweegt met de tarieven op de belangrijkste internationale markten.

De Europese beleidsmakers dringen er ondertussen bij consumenten op aan energie te besparen om de winter door te komen. Europa probeert ook de aanleg van infrastructuur voor de ontvangst van meer lng te versnellen. Zo zal Duitsland naar verwachting deze maand zijn eerste invoerterminals gereed hebben. Maar als een koudegolf ook Azië treft, kan de concurrentie voor lng toenemen, waardoor de prijzen kunnen stijgen.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Pakistanen kunnen weer op Wikipedia na opheffing blokkade

De Pakistaanse regering heeft de blokkade op Wikipedia opgeheven. De Pakistanen konden sinds vrijdag niet meer terecht bij de online-encyclopedie, omdat de regering vond dat daar 'godslasterlijke' dingen te lezen waren.

Afbeelding

Nieuwe Call of Duty stuwt omzet Activision Blizzard

Activision Blizzard, het gamesbedrijf achter titels als Call of Duty en World of Warcraft, heeft het aantal bestellingen in het laatste kwartaal van vorig jaar flink zien stijgen. Dat was met name te danken aan de nieuwste titel in de Call of Duty-reeks, Modern Warfare II.

Afbeelding

Naschok in Zuid-Turkije met kracht van 5.3

In het zuiden van Turkije is na de verwoestende aardbevingen van maandag een naschok geweest met een kracht van 5.3. De schok werd door het Amerikaans seismologisch instituut USGS gemeten op 29 kilometer van Gaziantep, vlak bij de eerdere aardbevingen.

Afbeelding

Dell bij verliezers op Wall Street na bekendmaking ontslagronde

Dell Technologies is maandag op Wall Street in het rood geëindigd. De computerfabrikant maakte bekend ongeveer 6650 banen te schrappen om kosten te besparen. Het bedrijf zet die stap omdat het kampt met een zwakkere vraag naar pc's.

Afbeelding

Minister Yellen: economie VS sterk en weerbaar

De economie van de Verenigde Staten blijft sterk en weerbaar. Dat zei de Amerikaanse minister van Financiën Janet Yellen tegen nieuwszender ABC. Ze wijst daarbij vooral op de sterke arbeidsmarkt in de VS.

Afbeelding

591.000 euro binnen op Giro 7244 voor slachtoffers aardbevingen

Op Giro 7244 is inmiddels 591.000 euro binnengekomen voor de slachtoffers van de aardbevingen in Turkije en Syrië. Dat meldt een woordvoerder van het Rode Kruis. De hulporganisatie heeft Giro 7244 eerder maandag geopend.