Polen gaat olie leveren aan belangrijke raffinaderij Duitsland

Nieuws
Duitsland en Polen hebben een overeenkomst getekend over de levering van ruwe olie via Gdansk. De olie is bestemd voor de PCK-raffinaderij in het Oost-Duitse Schwedt. Om hoeveel olie het gaat, is nog niet bekend.
anp
donderdag 1 december 2022 om 21:12
Afbeelding
beeld anp
anp

De aanvoerroute via Polen is van groot belang voor de raffinaderij, die goed is voor 90 procent van alle brandstoffen die worden verkocht in Berlijn en de deelstaat Brandenburg. Voorheen kwam de olie uit Rusland door de Droezjba-pijplijn, maar daar wil de Duitse overheid per 1 januari van af. Daarom is zij op zoek naar alternatieven.

Naast de Duitse raffinaderij in Schwedt en een raffinaderij in het eveneens Oost-Duitse Leuna, profiteren ook twee Poolse raffinaderijen van de deal. De Duitse minister van Economie Robert Habeck denkt dat de werking van al deze raffinaderijen verzekerd wordt door de ‘bevoorrading met voldoende hoeveelheden ruwe olie’.

Volgens de Poolse minister van Milieu Anna Moskwa is de overeenkomst een bewijs van de ‘gemeenschappelijke wil om samen te werken aan de optimalisatie van de olieleveringen voor Poolse en Duitse raffinaderijen die op het Poolse pijpleidingnetwerk zijn aangesloten. En daarmee de brandstofleveringen aan klanten in beide landen’.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Nederlands reddingsteam geland in Turkije

Het Nederlandse zoek- en reddingsteam USAR is geland in het Turkse Adana. 65 mensen en acht reddingshonden gaan helpen in het land dat is getroffen door zware aardbevingen. In Turkije en buurland Syrië zijn hierdoor meer dan 3800 mensen overleden.

Afbeelding

Pakistanen kunnen weer op Wikipedia na opheffing blokkade

De Pakistaanse regering heeft de blokkade op Wikipedia opgeheven. De Pakistanen konden sinds vrijdag niet meer terecht bij de online-encyclopedie, omdat de regering vond dat daar 'godslasterlijke' dingen te lezen waren.

Afbeelding

Nieuwe Call of Duty stuwt omzet Activision Blizzard

Activision Blizzard, het gamesbedrijf achter titels als Call of Duty en World of Warcraft, heeft het aantal bestellingen in het laatste kwartaal van vorig jaar flink zien stijgen. Dat was met name te danken aan de nieuwste titel in de Call of Duty-reeks, Modern Warfare II.

Afbeelding

Naschok in Zuid-Turkije met kracht van 5.3

In het zuiden van Turkije is na de verwoestende aardbevingen van maandag een naschok geweest met een kracht van 5.3. De schok werd door het Amerikaans seismologisch instituut USGS gemeten op 29 kilometer van Gaziantep, vlak bij de eerdere aardbevingen.

Afbeelding

Dell bij verliezers op Wall Street na bekendmaking ontslagronde

Dell Technologies is maandag op Wall Street in het rood geëindigd. De computerfabrikant maakte bekend ongeveer 6650 banen te schrappen om kosten te besparen. Het bedrijf zet die stap omdat het kampt met een zwakkere vraag naar pc's.

Afbeelding

Minister Yellen: economie VS sterk en weerbaar

De economie van de Verenigde Staten blijft sterk en weerbaar. Dat zei de Amerikaanse minister van Financiën Janet Yellen tegen nieuwszender ABC. Ze wijst daarbij vooral op de sterke arbeidsmarkt in de VS.