Amerikaans ruimteschip kan beginnen aan terugreis van maan

Nieuws
Het nieuwe Amerikaanse ruimteschip dat bezig is aan een proefvlucht naar de maan kan donderdag beginnen met de terugkeer naar de aarde. Het onbemande vaartuig doet het beter dan verwacht, zegt de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA. Het is de bedoeling dat de Orion op 11 december in de Grote Oceaan plonst.
anp
donderdag 1 december 2022 om 11:42
Afbeelding
beeld anp
anp

Het ruimteschip bevindt zich nu in een baan rond de maan, op zo’n 400.000 kilometer van de aarde en ongeveer 80.000 kilometer van de maan, met een snelheid van zo’n 3300 kilometer per uur. Donderdag om 22.53 uur Nederlandse tijd moeten de motoren aangaan, zodat het vaartuig de baan kan verlaten. Daarna maakt hij een duikvlucht langs de maan. Die slinger moet hem genoeg snelheid geven om los te komen van de maan en de oversteek naar de aarde te maken.

De Orion werd op 16 november gelanceerd, zonder mensen aan boord. Bijna een week na vertrek maakte het ruimteschip een duikvlucht om in een ovale baan rond de maan te komen. Een week later bereikte het de verste afstand ooit voor een ruimtevaartuig dat is ontworpen om mensen te vervoeren. Het was toen op ruim 430.000 kilometer van de aarde.

Doel maanmissie

De maanmissie is bedoeld om alle systemen in de capsule te testen. De volgende vlucht staat gepland voor 2024. Dan moet het ruimteschip met vier mensen aan boord rond de maan vliegen. Rond 2025 moeten mensen weer voet op de maan zetten, voor het eerst sinds 1972.

De Orion bestaat uit twee delen. In het voorste, Amerikaanse deel komen later de astronauten te zitten. Het achterste deel, dat voor energie en voortstuwing zorgt, is door Europa ontwikkeld. Daaraan zitten ook de zonnepanelen, die zijn ontwikkeld en gebouwd door Airbus Nederland uit Leiden.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Tata Steel veroordeelt uitspraken personeel over klimaatactivisten

De directie en de centrale ondernemingsraad van Tata Steel zeggen 'met afschuw' kennis te hebben genomen van uitspraken die medewerkers hebben gedaan in WhatsApp- en Facebookgroepen over een demonstratie die maandag wordt gehouden door klimaatactivisten bij de fabriek in..

Afbeelding

Man verdacht van schieten op Apache-helikopter weer vrij

De 52-jarige man uit Uddel die donderdag was aangehouden omdat hij met een vuurwapen op een Apache-gevechtshelikopter zou hebben geschoten is weer vrij.

Afbeelding

Massale protesten in Israël ondanks uitstel justitiële hervorming

Ondanks het uitstel van de controversiële justitiële hervormingen zijn in Israël tienduizenden mensen de straat op gegaan om te protesteren tegen de uiterst rechtse regering van premier Benjamin Netanyahu.

Afbeelding

Open Huizen Dag trekt ruim 66.000 mensen

De Open Huizen Dag van makelaarsorganisatie NVM heeft zaterdag ruim 66.000 bezoekers getrokken. Dat is meer dan de 55.000 huizenkijkers bij de vorige editie in oktober.

Afbeelding

Nieuwste lichting dienstplichtigen Rusland opgeroepen

Zoals elk jaar worden er in Rusland in de lente jonge mannen voor de dienstplicht van een jaar opgeroepen. Schout-bij-nacht Vladimir Tsimlianski van de generale staf zei dat 147.000 van de 700.

Afbeelding

Ook Amerikaanse rechter beschouwt maaltijdkoerier als werknemer

Een voormalige koerier van de Amerikaanse maaltijdbezorger Grubhub was eigenlijk werknemer en geen zelfstandige, heeft een federale rechtbank bepaald. Volgens de advocaat van de man kan de uitspraak grote gevolgen hebben voor andere platformbedrijven in de Verenigde Staten.