Boerenprotest bij provinciehuis Zwolle tegen dwangsommen

Nieuws
Boeren gaan donderdag demonstreren bij het provinciehuis van Overijssel in Zwolle, meldt de gemeente. "We gaan ervan uit dat zij zich ook vandaag aan de aanwijzingen houden en de dag ordelijk verloopt", schrijft de gemeente op Twitter. De boeren dreigden eerder al met acties als de provincie niet stopt met het opleggen van omstreden dwangsommen.
anp
donderdag 1 december 2022 om 11:13
Afbeelding
beeld anp
anp

De Wethouder Alferinkweg en een deel van de Luttenbergstraat zijn afgesloten wegens het protest, aldus de gemeente.

Overijssel moet boeren, zwaar tegen de zin van de provincie zelf, dwangsommen opleggen, zo heeft de rechter eind november bepaald. Het gaat om zogeheten PAS-melders. Dat zijn boerenbedrijven die eerst geen natuurvergunning nodig hadden, maar nu wel. Overijssel wilde eerder niet handhaven, omdat de bedrijven buiten hun schuld niet beschikken over de juiste natuurvergunning. Veel boerenbedrijven zouden de dwangsommen niet kunnen betalen.

Politie en ME voorbereid

De politie meldt klaar te staan met onder meer de Mobiele Eenheid bij het provinciehuis om de demonstratie "te faciliteren en in goede banen te leiden".

De provincie Overijssel heeft medewerkers opgeroepen zoveel mogelijk thuis te werken, zodat ze geen overlast ervaren. Er gaat geen vertegenwoordiger van de provincie in gesprek met de boeren, zegt een woordvoerder.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Man verdacht van schieten op Apache-helikopter weer vrij

De 52-jarige man uit Uddel die donderdag was aangehouden omdat hij met een vuurwapen op een Apache-gevechtshelikopter zou hebben geschoten is weer vrij.

Afbeelding

Massale protesten in Israël ondanks uitstel justitiële hervorming

Ondanks het uitstel van de controversiële justitiële hervormingen zijn in Israël tienduizenden mensen de straat op gegaan om te protesteren tegen de uiterst rechtse regering van premier Benjamin Netanyahu.

Afbeelding

Open Huizen Dag trekt ruim 66.000 mensen

De Open Huizen Dag van makelaarsorganisatie NVM heeft zaterdag ruim 66.000 bezoekers getrokken. Dat is meer dan de 55.000 huizenkijkers bij de vorige editie in oktober.

Afbeelding

Nieuwste lichting dienstplichtigen Rusland opgeroepen

Zoals elk jaar worden er in Rusland in de lente jonge mannen voor de dienstplicht van een jaar opgeroepen. Schout-bij-nacht Vladimir Tsimlianski van de generale staf zei dat 147.000 van de 700.

Afbeelding

Ook Amerikaanse rechter beschouwt maaltijdkoerier als werknemer

Een voormalige koerier van de Amerikaanse maaltijdbezorger Grubhub was eigenlijk werknemer en geen zelfstandige, heeft een federale rechtbank bepaald. Volgens de advocaat van de man kan de uitspraak grote gevolgen hebben voor andere platformbedrijven in de Verenigde Staten.

Afbeelding

Bosbranden in Noord-Spaanse regio Asturië onder controle

De vele bosbranden in de Noord-Spaanse regio Asturië zijn onder controle, aldus de autoriteiten. De circa 5000 brandbestrijders worden geholpen door de regen.