Aandelenbeurs Amsterdam met winst november uit na inflatiecijfers

Nieuws
De aandelenbeurs in Amsterdam sluit november af met een aanzienlijke winst, juist in een jaar vol verliezen voor beleggers door stijgende rentes en de vrees voor economisch mindere tijden. Signalen dat de inflatie in grote delen van de eurozone afneemt, zorgde op het Damrak weer voor wat optimisme.
anp
woensdag 30 november 2022 om 17:52
Afbeelding
beeld anp
anp

De AEX-index sloot de handelsdag met een winst van 0,9 procent, op 724,10 punten. De graadmeter van de 25 grootste beursfondsen op het Damrak steeg sinds het begin van de maand bijna 8 procent. Als wordt gekeken naar de prestaties in heel 2022 staat de index nog altijd op ruim 9 procent verlies.

Techinvesteerder Prosus en maaltijdbezorger Just Eat Takeaway voerden de hoofdfondsen aan met winsten tot 3,7 procent. Onderaan stond de investeerder in winkelvastgoed Unibail-Rodamco-Westfield met een verlies van 2,6 procent.

MidKap

De MidKap steeg 0,5 procent tot 949,18 punten. De beurzen in Frankfurt, Parijs en Londen wonnen tot ruim 1 procent.

Beleggers reageerden onder meer op het nieuwste inflatiecijfer van de eurozone. Die liet voor het eerst in anderhalf jaar tijd enige afkoeling zien en kwam in november uit op 10 procent. In oktober stond de inflatie nog op een record van 10,6 procent. Ook in Nederland waren de prijsstijgingen minder hevig dan een maand eerder.

De meevallende inflatiecijfers voeden de hoop dat de rente in de eurozone mogelijk met kleinere stappen zal worden verhoogd. Hoge rentes zijn in de regel nadelig voor de waarde van aandelen, omdat veiliger geachte obligaties dan meer rendement opleveren.

Azerion

Op het Damrak was er verder aandacht voor spelletjesbedrijf Azerion, dat 1,3 procent verloor. Het bedrijf achter gamesites als Spele.nl liet weten dat de omzet in het derde kwartaal sterk is gestegen. Onder de streep leed het bedrijf wel een verlies, terwijl een jaar eerder nog een winst werd geboekt.

In Stockholm verloor H&M 0,7 procent. De Zweedse kledingketen gaat zo’n 1500 banen schrappen om kosten te besparen. Het bedrijf neemt daarvoor een last van omgerekend ruim 73 miljoen euro in het vierde kwartaal.

Euro

De euro was 1,0324 dollar waard, tegen 1,0352 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie werd 2,8 procent duurder op 80,42 dollar. Brentolie kostte 2,7 procent meer op 85,30 dollar per vat.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Pharming na toelating medicijn grote winnaar op Amerikaanse beurs

De Leidse biotechnoloog Pharming maakte vrijdag een koerssprong op de Amerikaanse aandelenbeurzen. Beleggers reageerden enthousiast toen naar buiten kwam dat het bedrijf, dat jaren terug bekendheid verwierf door de genetisch gemanipuleerde stier Herman, in de Verenigde Staten t..

Afbeelding

Leidse biotechnoloog krijgt in VS goedkeuring voor tweede medicijn

De Leidse biotechnoloog Pharming heeft in de Verenigde Staten toestemming gekregen om zijn tweede medicijn op de markt te brengen. Voor de onderneming gaat het om een grote stap.

Afbeelding

KRO-NCRV en RTL voor de rechter om eerste docu over Kees Momma

Omroep KRO-NCRV heeft een kort geding aangespannen tegen RTL over de uitzendrechten van de documentaire Het beste voor Kees uit 2014. De omroepbedrijven bevestigen vrijdag na berichtgeving van het AD dat zij elkaar dinsdag in de rechtszaal treffen.

Afbeelding

ABP vergoedt schade duizenden mensen die pensioengeld misliepen

Pensioenfonds ABP komt met extra compensatie voor ruim 8000 mensen die jarenlang geen arbeidsongeschiktheidspensioen kregen maar daar wel recht op hadden.

Afbeelding

1500 mensen geëvacueerd bij eerste grote bosbrand Spanje dit jaar

Door de eerste grote bosbrand dit jaar in Spanje hebben ongeveer 1500 mensen hun huis moeten verlaten. Bijna 40 vierkante kilometer natuur ten noorden van de Oost-Spaanse stad Valencia werd verwoest.

Afbeelding

Na toiletbezoek ontsnapte tbs'er is terug in Groningse kliniek

Een tbs'er die op 10 januari ontsnapte uit de Groningse Dr. S. van Mesdag-kliniek na een toiletbezoek is weer terecht. Dat bevestigt een woordvoerster van de justitiële inrichting na berichtgeving door RTV Noord.