Aandelenbeurs Amsterdam met winst november uit na inflatiecijfers

Nieuws
De aandelenbeurs in Amsterdam sluit november af met een aanzienlijke winst, juist in een jaar vol verliezen voor beleggers door stijgende rentes en de vrees voor economisch mindere tijden. Signalen dat de inflatie in grote delen van de eurozone afneemt, zorgde op het Damrak weer voor wat optimisme.
anp
woensdag 30 november 2022 om 17:52
Afbeelding
beeld anp
anp

De AEX-index sloot de handelsdag met een winst van 0,9 procent, op 724,10 punten. De graadmeter van de 25 grootste beursfondsen op het Damrak steeg sinds het begin van de maand bijna 8 procent. Als wordt gekeken naar de prestaties in heel 2022 staat de index nog altijd op ruim 9 procent verlies.

Techinvesteerder Prosus en maaltijdbezorger Just Eat Takeaway voerden de hoofdfondsen aan met winsten tot 3,7 procent. Onderaan stond de investeerder in winkelvastgoed Unibail-Rodamco-Westfield met een verlies van 2,6 procent.

MidKap

De MidKap steeg 0,5 procent tot 949,18 punten. De beurzen in Frankfurt, Parijs en Londen wonnen tot ruim 1 procent.

Beleggers reageerden onder meer op het nieuwste inflatiecijfer van de eurozone. Die liet voor het eerst in anderhalf jaar tijd enige afkoeling zien en kwam in november uit op 10 procent. In oktober stond de inflatie nog op een record van 10,6 procent. Ook in Nederland waren de prijsstijgingen minder hevig dan een maand eerder.

De meevallende inflatiecijfers voeden de hoop dat de rente in de eurozone mogelijk met kleinere stappen zal worden verhoogd. Hoge rentes zijn in de regel nadelig voor de waarde van aandelen, omdat veiliger geachte obligaties dan meer rendement opleveren.

Azerion

Op het Damrak was er verder aandacht voor spelletjesbedrijf Azerion, dat 1,3 procent verloor. Het bedrijf achter gamesites als Spele.nl liet weten dat de omzet in het derde kwartaal sterk is gestegen. Onder de streep leed het bedrijf wel een verlies, terwijl een jaar eerder nog een winst werd geboekt.

In Stockholm verloor H&M 0,7 procent. De Zweedse kledingketen gaat zo’n 1500 banen schrappen om kosten te besparen. Het bedrijf neemt daarvoor een last van omgerekend ruim 73 miljoen euro in het vierde kwartaal.

Euro

De euro was 1,0324 dollar waard, tegen 1,0352 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie werd 2,8 procent duurder op 80,42 dollar. Brentolie kostte 2,7 procent meer op 85,30 dollar per vat.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Rutte kijkt uit naar 'symbolisch waardevol' bezoek Zelenski EU-top

Premier Mark Rutte kijkt bij aankomst op de EU-top in Brussel uit naar het aanschuiven van de Oekraïense president Volodimir Zelenski, die naar Brussel is afgereisd. Zelenski's komst "heeft natuurlijk een enorme betekenis", zei Rutte.

Afbeelding

Klimaatactivistische aandeelhouder klaagt directie Shell aan

De directie van Shell wordt aangeklaagd omdat ze niet genoeg doet om het olie- en gasconcern te laten voldoen aan de klimaatdoelen van Parijs. De zaak wordt gevoerd door ClientEarth, een advocatenbureau dat zich met klimaat bezighoudt.

Afbeelding

Rusland voert aanvallen in Oost-Oekraïne fors op

Russische troepen hebben de aanvallen in Oost-Oekraïne aanzienlijk opgevoerd en proberen Oekraïense verdedigingslinies in de buurt van de stad Kreminna te doorbreken, zei de gouverneur van de regio Loehansk. Kreminna zelf is al maanden in handen van de Russen.

Afbeelding

Volvo verkoopt minder auto's, omzet wel gestegen

Autofabrikant Volvo zag zijn inkomsten het afgelopen jaar stijgen, terwijl het aantal verkochte auto's daalde. De omzetstijging was te danken aan de gestegen prijzen en gunstige wisselkoersen. De winst viel lager uit in vergelijking met vorig jaar.

Afbeelding

Duitse inflatie koelt af tot laagste niveau in vijf maanden

De inflatie in Duitsland is in januari afgekoeld tot het laagste niveau in vijf maanden, dankzij de overheidssteun om de torenhoge energiekosten voor huishoudens te verlichten. Consumenten zijn daardoor minder kwijt aan gas en elektra dan ze anders zouden zijn geweest.

Afbeelding

Grootste verlies voor Credit Suisse sinds 2008

De Zwitserse bank Credit Suisse heeft in 2022 zijn grootste jaarverlies geleden sinds de financiële crisis van 2008. De tweede bank van Zwitserland kampt onder meer met hoge reorganisatiekosten en een grote uitstroom van kapitaal.