Oppositie kraakt niet halen klimaatdoel, 'gele kaart' voor Jetten

Nieuws
Dat het kabinet de klimaatdoelen voor 2030 nog altijd niet haalt, is voor een deel van de oppositie onverteerbaar. De PvdA heeft minister Rob Jetten (Klimaat en Energie) tijdens een debat een "gele kaart" gegeven. GroenLinks keurt zijn klimaatbeleid ronduit af. Kamerlid Suzanne Kröger vindt dat het kabinet "faliekant tekortschiet" en zei niet te kunnen instemmen "met een pakket dat de doelen zo hard niet haalt".
anp
woensdag 30 november 2022 om 17:50 aangepast 18:39
Afbeelding
beeld anp
anp

Joris Thijssen (PvdA) gaf Jetten "een allerlaatste kans" om in maart plannen te presenteren die wél optellen tot een vermindering van de CO2-uitstoot met 60 procent. In het coalitieakkoord is afgesproken dat daarop wordt gemikt. Volgens het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) komt het kabinet met het huidige én voorgenomen beleid nog niet verder dan een vermindering van de uitstoot met 39 tot 50 procent ten opzichte van 1990.

Coalitiepartijen reageerden geërgerd op de harde woorden van met name de PvdA. Raoul Boucke (D66) vroeg zich hardop af of de manier van oppositievoeren van Thijssen "misschien wel een rode kaart verdient".

Klimaattaboes

Ook andere partijen zijn kritisch over het klimaatbeleid. Christine Teunissen (Partij voor de Dieren) noemt het een "schertsvertoning". Ze ziet nog veel "klimaattaboes" bij het kabinet, dat niet zou willen praten over minder vliegen en het fors verkleinen van de veestapel. Volgens Laurens Dassen (Volt) "moeten alle alarmbellen rinkelen".

De partijen reageren op cijfers uit de Klimaat- en Energieverkenning (KEV) die het PBL begin deze maand uitbracht. Volgens het planbureau is zowel een snellere uitvoering als aanvullend beleid nodig. Met 'geagendeerde' plannen die nog niet concreet zijn uitgewerkt kan het percentage waarmee de uitstoot daalt worden opgekrikt naar 41 tot 52 procent.

Bangmakerij

Het kabinet wil de uitstoot in 2030 met zeker 55 procent hebben verlaagd. Om dat doel ook te halen als er tegenvallers zijn, mikt het op 60 procent. CDA en VVD wezen erop dat een deel van de plannen nog te vaag was om door te rekenen. "Dat zal veel verschil maken", zei VVD'er Silvio Erkens. "Het doel lijkt echt dichterbij te komen dan andere partijen hier suggereren."

Caroline van der Plas trok van leer tegen "bangmakerij" in het klimaatdebat. Volgens haar worden kinderen onnodig bang gemaakt met woorden als "klimaathel". De leider van BBB wil vooral praktische ideeën zien om het land duurzamer te maken, zoals een taks op kerosine. Het Klimaatakkoord van Parijs had van haar "niet gehoeven".

Destabilisatie

Volgens de PVV is het kabinet sowieso verkeerd bezig door zich zo te focussen op klimaatbeleid voor de lange termijn. "Wat hebben mensen aan CO2-reductie in 2030 als ze nu de energierekening, de boodschappen en de huur niet meer kunnen betalen?", aldus Alexander Kops. Thierry Baudet (FVD) wil juist meer CO2-uitstoot en ziet in het klimaatbeleid "de grootste destabilisatie van onze gehele samenleving" in eeuwen.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Rusland voert aanvallen in Oost-Oekraïne fors op

Russische troepen hebben de aanvallen in Oost-Oekraïne aanzienlijk opgevoerd en proberen Oekraïense verdedigingslinies in de buurt van de stad Kreminna te doorbreken, zei de gouverneur van de regio Loehansk. Kreminna zelf is al maanden in handen van de Russen.

Afbeelding

Volvo verkoopt minder auto's, omzet wel gestegen

Autofabrikant Volvo zag zijn inkomsten het afgelopen jaar stijgen, terwijl het aantal verkochte auto's daalde. De omzetstijging was te danken aan de gestegen prijzen en gunstige wisselkoersen. De winst viel lager uit in vergelijking met vorig jaar.

Afbeelding

Duitse inflatie koelt af tot laagste niveau in vijf maanden

De inflatie in Duitsland is in januari afgekoeld tot het laagste niveau in vijf maanden, dankzij de overheidssteun om de torenhoge energiekosten voor huishoudens te verlichten. Consumenten zijn daardoor minder kwijt aan gas en elektra dan ze anders zouden zijn geweest.

Afbeelding

Grootste verlies voor Credit Suisse sinds 2008

De Zwitserse bank Credit Suisse heeft in 2022 zijn grootste jaarverlies geleden sinds de financiële crisis van 2008. De tweede bank van Zwitserland kampt onder meer met hoge reorganisatiekosten en een grote uitstroom van kapitaal.

Afbeelding

Explosie bij huis in Amsterdam-West, geen gewonden

Bij de voordeur van een huis in Amsterdam-West is in de nacht van woensdag op donderdag een explosief afgegaan. Er is niemand gewond geraakt, maar er is wel materiële schade, zo meldt de politie.

Afbeelding

Zelenski in Europees Parlement aangekomen voor speech

De Oekraïense president Volodimir Zelenski is aangekomen in het Europees Parlement in Brussel. Op de rode loper werd hij ontvangen door voorzitter Roberta Metsola. Hij zal de ingelaste plenaire zitting voor het eerst in persoon toespreken.