Burgemeester: nieuwe kerncentrales Borssele niet vanzelfsprekend

Nieuws
Burgemeester Gerben Dijksterhuis van Borssele noemt het niet vanzelfsprekend dat er draagvlak is voor nieuwe kerncentrales. In het Zeeuwse dorp staat al een werkende centrale. Bronnen bevestigden dinsdag aan het ANP dat het kabinet twee nieuwe kerncentrales in 2035 wil, waarbij de voorkeur uitgaat naar Borssele. ‘Ik heb de afgelopen periode veel inwoners gesproken hierover en veel mensen zijn bezorgd’, aldus de burgemeester.
anp
woensdag 30 november 2022 om 17:33
Afbeelding
beeld anp
anp

De komst van twee nieuwe kerncentrales heeft volgens Dijksterhuis ‘grote impact op onze inwoners, hun leefkwaliteit en hun veiligheidsgevoel. En vergeet niet, deze ontwikkeling staat voor onze inwoners niet op zichzelf. Zoals ze zelf ook zeggen: ‘Het komt van alle kanten; het industriële Sloegebied, aanlanding van Wind op Zee, een nieuw hoogspanningsstation, nieuwe hoogspanningsmasten, de bestaande kerncentrale, en Tennet is hier voorlopig ook nog volop bezig’.’

‘Inwoners verwachten dat als hun achtertuin de functie van groene meterkast van Nederland krijgt, het Rijk daarvoor investeert in de versterking van de leefkwaliteit van Borsele’, aldus de burgemeester. Hij heeft dat in oktober ook aan energieminister Rob Jetten laten weten.

Verbaasd

Verder is de burgemeester ‘verbaasd over het feit dat diverse media wisten te vertellen dat onze inwoners geen problemen hebben met de bouw van nieuwe kerncentrales. Het doet geen recht aan de gevoelens die leven.’

Over de kerncentrales is nog geen definitief besluit genomen, benadrukken betrokkenen. Dat gebeurt mogelijk vrijdag in de ministerraad.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Rutte kijkt uit naar 'symbolisch waardevol' bezoek Zelenski EU-top

Premier Mark Rutte kijkt bij aankomst op de EU-top in Brussel uit naar het aanschuiven van de Oekraïense president Volodimir Zelenski, die naar Brussel is afgereisd. Zelenski's komst "heeft natuurlijk een enorme betekenis", zei Rutte.

Afbeelding

Klimaatactivistische aandeelhouder klaagt directie Shell aan

De directie van Shell wordt aangeklaagd omdat ze niet genoeg doet om het olie- en gasconcern te laten voldoen aan de klimaatdoelen van Parijs. De zaak wordt gevoerd door ClientEarth, een advocatenbureau dat zich met klimaat bezighoudt.

Afbeelding

Rusland voert aanvallen in Oost-Oekraïne fors op

Russische troepen hebben de aanvallen in Oost-Oekraïne aanzienlijk opgevoerd en proberen Oekraïense verdedigingslinies in de buurt van de stad Kreminna te doorbreken, zei de gouverneur van de regio Loehansk. Kreminna zelf is al maanden in handen van de Russen.

Afbeelding

Volvo verkoopt minder auto's, omzet wel gestegen

Autofabrikant Volvo zag zijn inkomsten het afgelopen jaar stijgen, terwijl het aantal verkochte auto's daalde. De omzetstijging was te danken aan de gestegen prijzen en gunstige wisselkoersen. De winst viel lager uit in vergelijking met vorig jaar.

Afbeelding

Duitse inflatie koelt af tot laagste niveau in vijf maanden

De inflatie in Duitsland is in januari afgekoeld tot het laagste niveau in vijf maanden, dankzij de overheidssteun om de torenhoge energiekosten voor huishoudens te verlichten. Consumenten zijn daardoor minder kwijt aan gas en elektra dan ze anders zouden zijn geweest.

Afbeelding

Grootste verlies voor Credit Suisse sinds 2008

De Zwitserse bank Credit Suisse heeft in 2022 zijn grootste jaarverlies geleden sinds de financiële crisis van 2008. De tweede bank van Zwitserland kampt onder meer met hoge reorganisatiekosten en een grote uitstroom van kapitaal.