Hof ziet geen bewijs voor wanbeleid SNS Reaal

Nieuws
Rechters hebben geen bewijs gevonden voor wanbeleid bij SNS Reaal in de periode die vooraf ging aan de nationalisatie van de bank en verzekeraar in 2013. Beleggers zagen in een vorig jaar verschenen rapport genoeg aanwijzingen van slecht bestuur, maar de Ondernemingskamer van het gerechtshof van Amsterdam ging daar niet in mee.
anp
woensdag 30 november 2022 om 17:31
Afbeelding
beeld anp
anp

Het vaststellen van wanbeleid zou beleggers, aangevoerd door de Vereniging van Effectenbezitters, erg hebben geholpen bij het eisen van een schadevergoeding. Nadat de Nederlandse staat SNS Reaal had gered, bleven beleggers met lege handen achter en daar willen ze compensatie voor.

De VEB stelde onder andere dat SNS Reaal een groot risico nam met de overname van Property Finance, dat zich bezighield met vastgoedfinanciering. Onderzoekers concludeerden in een lijvig rapport over de ondergang van SNS Reaal dat de redding van de bank-verzekeraar niet nodig zou zijn geweest als die deal nooit had plaatsgevonden.

De Ondernemingskamer

Maar de Ondernemingskamer, die uitspraken doet over geschillen binnen bedrijven, zegt dat fouten maken niet per definitie neerkomt op wanbeleid. Het onderzoeksverslag waar de VEB mee schermt gaat over een lange periode, dus is het niet heel verbazingwekkend dat er verkeerde beslissingen van het bestuur in voorkomen.

De VEB voert al jaren een juridische strijd om de verliezen voor voormalige beleggers in SNS Reaal te beperken. De belangenvereniging eiste ook dat de Staat gedupeerde aandeelhouders en obligatiehouders zou betalen voor hun stukken. De overheid vond dat hun beleggingen niets meer waard waren, maar de Ondernemingskamer was het daar niet helemaal mee eens. Die oordeelde dat een groep obligatiehouders recht heeft op een totaalbedrag van zo’n 800 miljoen euro.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Rutte kijkt uit naar 'symbolisch waardevol' bezoek Zelenski EU-top

Premier Mark Rutte kijkt bij aankomst op de EU-top in Brussel uit naar het aanschuiven van de Oekraïense president Volodimir Zelenski, die naar Brussel is afgereisd. Zelenski's komst "heeft natuurlijk een enorme betekenis", zei Rutte.

Afbeelding

Klimaatactivistische aandeelhouder klaagt directie Shell aan

De directie van Shell wordt aangeklaagd omdat ze niet genoeg doet om het olie- en gasconcern te laten voldoen aan de klimaatdoelen van Parijs. De zaak wordt gevoerd door ClientEarth, een advocatenbureau dat zich met klimaat bezighoudt.

Afbeelding

Rusland voert aanvallen in Oost-Oekraïne fors op

Russische troepen hebben de aanvallen in Oost-Oekraïne aanzienlijk opgevoerd en proberen Oekraïense verdedigingslinies in de buurt van de stad Kreminna te doorbreken, zei de gouverneur van de regio Loehansk. Kreminna zelf is al maanden in handen van de Russen.

Afbeelding

Volvo verkoopt minder auto's, omzet wel gestegen

Autofabrikant Volvo zag zijn inkomsten het afgelopen jaar stijgen, terwijl het aantal verkochte auto's daalde. De omzetstijging was te danken aan de gestegen prijzen en gunstige wisselkoersen. De winst viel lager uit in vergelijking met vorig jaar.

Afbeelding

Duitse inflatie koelt af tot laagste niveau in vijf maanden

De inflatie in Duitsland is in januari afgekoeld tot het laagste niveau in vijf maanden, dankzij de overheidssteun om de torenhoge energiekosten voor huishoudens te verlichten. Consumenten zijn daardoor minder kwijt aan gas en elektra dan ze anders zouden zijn geweest.

Afbeelding

Grootste verlies voor Credit Suisse sinds 2008

De Zwitserse bank Credit Suisse heeft in 2022 zijn grootste jaarverlies geleden sinds de financiële crisis van 2008. De tweede bank van Zwitserland kampt onder meer met hoge reorganisatiekosten en een grote uitstroom van kapitaal.