Ontsnapte tbs'er opgepakt na neersteken vrouw in Soest

Nieuws
De tbs'er die woensdag ontsnapte uit de Pompekliniek in Nijmegen is aan het einde van de middag aangehouden en wordt verdacht van het neersteken van een 27-jarige vrouw in Soest. De vrouw raakte daarbij zwaargewond. De 31-jarige man ontsnapte woensdagmorgen tijdens een verlof buiten de hekken van de kliniek aan zijn begeleider. Hij werd uiteindelijk in Bergschenhoek aangehouden, een plaats ten noorden van Rotterdam.
anp
woensdag 30 november 2022 om 17:27 aangepast 19:55
Afbeelding
beeld anp
anp

Rond 13.25 uur kwamen er meerdere telefoontjes binnen bij de politie in Utrecht van een ernstig incident in een woning aan de Smitsweg. Daar vond de politie de zwaargewonde vrouw, die meerdere keren was gestoken. Een speciaal politieteam was al naar de gevluchte delinquent op zoek. Na de steekpartij werd een grote zoekactie opgezet met meerdere eenheden van de politie, waarna de verdachte in Bergschenhoek werd gevonden.

De vrouw is overgebracht naar het ziekenhuis. Haar toestand is stabiel, aldus de politie. Een woordvoerder kon nog niet melden wat precies de relatie tussen de twee was.

Doodslag

De tbs'er zat sinds 2018 vast voor doodslag, meldt een woordvoerder van de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI). Hij kreeg acht jaar cel en tbs opgelegd. In 2019 kwam hij in de Pompekliniek terecht. Waarom hij na één jaar al in de kliniek terechtkwam, is niet bekend.

De DJI zal gaan onderzoeken of de procedures rond het begeleid verlof goed zijn verlopen; dat is volgens de woordvoerder standaard. "Een wereld waarin we dit kunnen uitsluiten zal nooit bestaan", zegt hij hier wel bij. Een woordvoerder van de Pompekliniek liet eerder al weten dat het nog onbekend is of er op de korte termijn maatregelen genomen zullen worden, zoals bijvoorbeeld het intrekken van verloven.

Nationale Opsporingslijst

Andy Kraag, hoofd van de Dienst Landelijke Recherche, vindt het "vreselijk dat deze tbs'er kon ontsnappen en vermoedelijk direct een vrouw heeft neergestoken", zo meldt hij op Twitter.

Afgelopen juni ontsnapten er ook al twee tbs'ers uit de Pompekliniek. Dat deden ze via een gat dat door een derde persoon met een slijptol in het hek rond de kliniek was gemaakt. Bij het hek stond een auto klaar, waarmee ze op de vlucht sloegen. Een van beide mannen, Sherwin Benshomin Windster, is nog steeds niet teruggevonden. Hij staat sinds deze maand op de Nationale Opsporingslijst.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Klimaatactivistische aandeelhouder klaagt directie Shell aan

De directie van Shell wordt aangeklaagd omdat ze niet genoeg doet om het olie- en gasconcern te laten voldoen aan de klimaatdoelen van Parijs. De zaak wordt gevoerd door ClientEarth, een advocatenbureau dat zich met klimaat bezighoudt.

Afbeelding

Rusland voert aanvallen in Oost-Oekraïne fors op

Russische troepen hebben de aanvallen in Oost-Oekraïne aanzienlijk opgevoerd en proberen Oekraïense verdedigingslinies in de buurt van de stad Kreminna te doorbreken, zei de gouverneur van de regio Loehansk. Kreminna zelf is al maanden in handen van de Russen.

Afbeelding

Volvo verkoopt minder auto's, omzet wel gestegen

Autofabrikant Volvo zag zijn inkomsten het afgelopen jaar stijgen, terwijl het aantal verkochte auto's daalde. De omzetstijging was te danken aan de gestegen prijzen en gunstige wisselkoersen. De winst viel lager uit in vergelijking met vorig jaar.

Afbeelding

Duitse inflatie koelt af tot laagste niveau in vijf maanden

De inflatie in Duitsland is in januari afgekoeld tot het laagste niveau in vijf maanden, dankzij de overheidssteun om de torenhoge energiekosten voor huishoudens te verlichten. Consumenten zijn daardoor minder kwijt aan gas en elektra dan ze anders zouden zijn geweest.

Afbeelding

Grootste verlies voor Credit Suisse sinds 2008

De Zwitserse bank Credit Suisse heeft in 2022 zijn grootste jaarverlies geleden sinds de financiële crisis van 2008. De tweede bank van Zwitserland kampt onder meer met hoge reorganisatiekosten en een grote uitstroom van kapitaal.

Afbeelding

Explosie bij huis in Amsterdam-West, geen gewonden

Bij de voordeur van een huis in Amsterdam-West is in de nacht van woensdag op donderdag een explosief afgegaan. Er is niemand gewond geraakt, maar er is wel materiële schade, zo meldt de politie.