Afromen winst stroomproducenten levert mogelijk 1,8 miljard op

Nieuws
De extra heffing die stroomproducenten moeten gaan betalen vanwege hun hoge winsten zal de schatkist ongeveer 1,8 miljard euro opleveren, verwacht het kabinet. Met het geld wordt een deel van het energieplafond gefinancierd waarmee het kabinet vanaf januari huishoudens en kleinverbruikers ondersteunt vanwege de extreem hoge energieprijzen.
anp
woensdag 30 november 2022 om 12:17 aangepast 13:02
Afbeelding
beeld anp
anp

De belasting op de overwinsten van de energiebedrijven gaat op 1 december in en geldt voor een beperkte periode van zeven maanden, zo is in Europees verband afgesproken. De wet die het formeel mogelijk moet maken, zal naar verwachting pas in het voorjaar klaar zijn. Maar de wet gaat dan met terugwerkende kracht gelden, schrijven energieminister Rob Jetten en staatssecretaris Marnix van Rij (Financiën) in een brief aan de Tweede Kamer.

De opbrengst van 1,8 miljard euro is nog onzeker. Het is onder meer sterk afhankelijk van de ontwikkeling van de stroomprijs in die periode. Als de marktprijzen in deze periode lager zijn dan de huidige beursprijzen, waarvan het kabinet nu uitgaat, dan "is dat goed nieuws voor de burgers en bedrijven, maar levert de tijdelijke heffing ook minder inkomsten op". De landen van de Europese Unie gingen vorige maand akkoord met deze verplichte heffing voor de elektriciteitsproducenten.

Afdracht overwinst

De stroombedrijven moeten zelf berekenen of en hoeveel ze van hun overwinst moeten afdragen en daarvan aangifte doen. Een aanslag van de inspecteur is niet nodig. De Belastingdienst zal het geld innen en de Nederlandse Emissieautoriteit (NEa) zal daar toezicht op houden en controleren of alle partijen aangifte hebben gedaan. "Met deze beoogde uitvoering ligt de primaire verantwoordelijkheid voor het bepalen van de omvang van de grondslag en van de hoogte van de heffing bij de elektriciteitsproducent", aldus de bewindslieden.

Het prijsplafond op de energierekening houdt in dat huishoudens en een deel van de bedrijven tot een bepaald verbruik de 'oude' energieprijs betalen. Daarboven betalen ze wel de volle mep. Naar verwachting kost deze regeling het kabinet in totaal ongeveer ruim 13 miljard euro.

Energieplafond

De Tweede Kamer praat woensdagavond over het energieplafond.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

FNV: vanaf woensdag zesdaagse staking stadsreiniging in Rotterdam

De medewerkers van de Reiniging en Inzameling in Rotterdam gaan vanaf woensdag 15 tot en met maandag 20 februari staken, meldt de FNV Overheid. Daarnaast zullen buitengewoon opsporingsambtenaren (boa's) op de 17e geen boetes uitdelen. De stakers willen een loonsverhoging.

Afbeelding

Fraudehelpdesk ziet toename telefonische oplichting in 2022

De Fraudehelpdesk ziet een stijging van het aantal meldingen over telefonische oplichting, zo meldt het over de jaarcijfers van 2022. Het gaat om een stijging van 18 procent. In 136 gevallen is geld afgestaan, wat neerkwam op een totale schade van ruim 1 miljoen euro.

Afbeelding

Winkelvastgoedbedrijf URW zet herstel van coronacrisis door

Unibail-Rodamco-Westfield (URW), eigenaar van onder meer het grote winkelcentrum Mall of the Netherlands in Leidschendam, heeft afgelopen jaar het herstel van de coronapandemie doorgezet.

Afbeelding

Zelenski vanaf half elf voor overleg bij EU-leiders in Brussel

De Oekraïense president Volodimir Zelenski wordt om 10.30 uur verwacht op de EU-top in Brussel. EU-bronnen melden dat 'een gast is uitgenodigd voor een gedachtewisseling met de Europese Raad'. De top wordt vanaf 12.

Afbeelding

Voormalig Nuon-baas Tobias Swelheim overleden

Voormalig topman van energiebedrijf Nuon Tobias Swelheim is maandag op 85-jarige leeftijd overleden. Dat heeft Vitesse bekendgemaakt, de voetbalclub die hij met Nuon heeft gesponsord en waar hij een prominente rol had.

Afbeelding

Twitter weer online in Turkije na blokkade van twaalf uur

De berichtendienst Twitter doet het weer in Turkije, nadat die in de nasleep van de verwoestende aardbeving twaalf uur uit de lucht was. Alles wijst erop dat de Turkse overheid de site blokkeerde om vermeende misinformatie over de ramp tegen te gaan.