Vakbonden CNV en BVPP stellen PostNL een ultimatum

Nieuws
PostNL krijgt tot 7 december de tijd om aan de cao-eisen van vakbonden CNV en BVPP te voldoen anders volgen er acties. Daarvoor waarschuwen de bonden in een verklaring. Hoe de acties eruit komen te zien kon een woordvoerder van CNV nog niet zeggen. Ook omdat de rechter eerder massale acties bij het post- en pakketbedrijf verbood, omdat de bezorging van essentiële post zoals rouwkaarten en medische brieven niet verstoord mag worden. De zegsman benadrukt dat die uitspraak gerespecteerd wordt.
anp
woensdag 30 november 2022 om 11:51
Afbeelding
beeld anp
anp

CNV en BVPP willen een structurele loonsverhoging van 7 procent. Daarnaast moeten jeugdlonen worden afgeschaft en moet de reiskostenregeling voor woon-werkverkeer ruimhartiger. Volgens CNV zijn de eisen van werknemers ‘niet uitzonderlijk’ in deze voor medewerkers financieel zware tijden. ‘Dat PostNL zijn eigen mensen in de kou laat staan en de decennialange goede verstandhouding met vakbonden op het spel zet met deze halsstarrige houding is een dikke tegenvaller’, aldus onderhandelaar Anselma Zwaagstra van CNV.

Leden van FNV staken op hun beurt in het geheim in hun roep om betere arbeidsvoorwaarden. Dat komt er volgens de FNV op neer dat er maar 33 mensen tegelijk kunnen staken om de uitspraak van de rechter te respecteren. ‘Als er gestaakt wordt en andere medewerkers krijgen daar lucht van, willen ze zich misschien aansluiten en dan moeten we ze teleurstellen’, legde FNV-bestuurder Mariska Exalto eerder uit.

PostNL heeft de vakbonden eerder voorgesteld om de salarissen te verhogen in twee stappen. Dat betekent 4,5 procent meer loon voor de eerste loonschalen, aflopend tot 2,5 procent voor de hoogste schalen. Het bedrijf kwam ook met een geste richting het personeel door in december al een deel van het cao-bod uit te betalen. Dat laatste zette in het bijzonder kwaad bloed bij de bonden. ‘Als je zoiets op eigen houtje doet, waarom zijn we dan nog aan het onderhandelen’, aldus de CNV-zegsman. FNV liet eerder weten dat medewerkers ‘furieus’ zijn over het ‘zoethoudertje’.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Frankrijk onderzoekt langere levensduur kernreactoren

Frankrijk gaat de mogelijkheid onderzoeken om de levensduur van kernreactoren te verlengen tot zestig jaar en langer als de veiligheidsregels dit toelaten.

Afbeelding

Blinken stelt China-reis uit vanwege spionageballon

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken heeft zijn reis naar China uitgesteld, nadat boven de Verenigde Staten een vermeende Chinese spionageballon was gespot.

Afbeelding

Van Ooijen neemt regie op afbouw gesloten jeugdhulp

Op de afbouw van de gesloten jeugdhulp en de komst van kleinschalige alternatieven daarvoor, komt landelijke regie. Dat meldt staatssecretaris Maarten van Ooijen (Jeugdzorg) in het uitvoeringsplan voor de gesloten jeugdhulp dat vrijdag naar de Tweede Kamer is gestuurd.

Afbeelding

Veel interesse in doorstart papierfabriek Crown Van Gelder

Er is veel interesse om de failliete papierfabriek Crown Van Gelder uit Velsen-Noord over te nemen. Dat laat curator Rocco Mulder weten. Hij en mede-curator Alfons Dunselman hebben contact gehad met verschillende gegadigden uit binnen- en buitenland.

Afbeelding

Rutte over aanvaring met Kaag: uitgesproken, ik zat fout

'Ik zat fout', zegt Mark Rutte over een aanvaring die hij heeft gehad met minister Sigrid Kaag (Financiën) waarover anonieme bronnen hebben verteld aan RTL Nieuws en De Telegraaf.

Afbeelding

Von der Leyen: geen strakke tijdlijn voor EU-toetreding Oekraïne

Er bestaat geen 'strakke tijdlijn' voor de beoogde toetreding van Oekraïne tot de Europese Unie. 'Maar er zijn wel doelen die moeten worden gehaald, zoals hervormingen', zei Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen in Kiev na afloop van een top met president Volodimir..