DNB: huishoudens verloren niet eerder zoveel op beleggingsfondsen

Nieuws
Het jaar 2022 verloopt vooralsnog rampzalig voor beleggingsfondsen. Volgens cijfers van De Nederlandsche Bank (DNB) verdampte er in de eerste negen maanden van het jaar door de dalende beurskoersen en stijgende rentes al dik 18 miljard euro aan vermogen bij binnenlandse en buitenlandse fondsen. Dat komt neer op een min van bijna 16 procent, de grootste daling ooit gemeten.
anp
woensdag 30 november 2022 om 10:52
Afbeelding
beeld anp
anp

Volgens DNB gaat het zowel relatief als absoluut om de grootste terugval ooit. De toezichthouder houdt deze cijfers sinds 2009 bij. Momenteel is er nog zo’n 97,3 miljard euro belegd in de fondsen. De huidige omvang is gelijk aan die van december 2017. De daling dit jaar komt bovenop de verliezen op beleggingen in individuele aandelen. Alleen al in het tweede kwart van dit jaar was daar al sprake van een daling van het vermogen met 6,7 miljard euro.

De beleggingen in fondsen zitten volgens DNB hoofdzakelijk in aandelenfondsen met wereldwijde spreiding. Deze zijn goed voor een belegd vermogen van 35,4 miljard euro. Daarnaast hebben Nederlandse huishoudens ook omvangrijke posities in obligatiefondsen. Die zijn goed voor 20,7 miljard euro. De beleggingsfondsen waarin het meest wordt belegd zijn hoofdzakelijk binnenlandse fondsen.

Massale verkoop huishoudens

DNB noemt het verder opvallend dat in juli dit jaar huishoudens massaal besloten om hun posities in beleggingsfondsen te verkopen. In totaal werd er die zomermaand voor netto 536 miljoen euro verkocht. Dit valt samen met de periode waarin de Europese Centrale Bank voor het eerst zijn belangrijkste rentetarief verhoogde.

DNB noemt een dergelijke uitstroom uitzonderlijk. Alleen in maart 2020, toen de coronapandemie uitbrak, waren de nettoverkopen van fondsen groter. Toen ging het om 629 miljoen euro. Circa 1,9 miljoen van de in totaal 8,1 miljoen particuliere huishoudens in Nederland belegt. Het geld dat in beursgenoteerde aandelen, beleggingsfondsen en obligaties gezamenlijk zit, was in het derde kwartaal 152,7 miljard euro. Krap twee derde daarvan zit in beleggingsfondsen.

Omvangrijk totaalvermogen

Het totale spaargeld van de Nederlanders bedraagt 422,5 miljard euro. Huishoudens hebben daarnaast nog een omvangrijk vermogen via pensioenfondsen, verzekeraars en de huizenmarkt.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Zelenski: Russen welkom heten op OS is terreur accepteren

De Oekraïense president Volodimir Zelenski heeft zondag in zijn gebruikelijke videoboodschap het plan Russische atleten onder neutrale vlag mee te laten doen aan het olympisch toernooi in Frankrijk in 2024 scherp veroordeeld.

Afbeelding

Erdogan zou Finland wel willen toelaten tot de NAVO

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft zondag op tv laten doorschemeren het NAVO-lidmaatschap van Finland wel te willen goedkeuren, zonder hetzelfde te doen voor Zweden. 'Desnoods geven we een andere boodschap af voor Finland.

Afbeelding

Tuinvogeltelling: huismus op 1, zorgen over de groenling

Bij de twintigste editie van de Nationale Tuinvogeltelling zijn dit weekend weer op grote schaal tuinvogels geteld. Tot nu toe namen ruim 120.000 mensen meer dan 1,5 miljoen vogels waar. De huismus staat traditiegetrouw op 1.

Afbeelding

Mensenrechtenorganisatie: 527 doden in Iran sinds begin onrust

In Iran zijn ten minste 527 mensen omgekomen sinds de demonstraties tegen de regering begonnen, ruim vier maanden geleden. Dat staat in het rapport dat de in de VS gevestigde mensenrechtenorganisatie HRANA zondag publiceerde.

Afbeelding

Nigeriaanse legerleiding: kopstuk Boko Haram gedood

Nigeriaanse legereenheden hebben met steun van civiele veiligheidsteams Abu Illiya, een kopstuk van de terreurorganisatie Boko Haram, gedood. Volgens de lokale media werd hij opgespoord in de buurt van Konduga, in het noordoosten van het land.

Afbeelding

Drukke beursweek met bedrijfscijfers en rentebesluiten Fed en ECB

Beleggers gaan een drukke beursweek tegemoet, met veel kwartaalresultaten van grote bedrijven. In Amsterdam komen onder meer Philips, KPN, ING en Shell met cijfers en op Wall Street openen Apple, Google-moeder Alphabet, Amazon en Facebook-eigenaar Meta Platforms de boeken.