Franse inflatie blijft steken op recordhoogte

Economen gingen er in doorsnee juist van uit dat de inflatie in november in de tweede economie van de eurozone iets lager zou uitpakken. Dat was in Duitsland, Spanje en België ook het geval, zo werd een dag eerder bekend.
Woensdag werd ook bekend dat het dagelijks leven in de eurozone deze maand 10 procent duurder is geworden. Daarmee lijkt het tempo waarin de consumentenprijzen stijgen in het eurogebied wat te zijn afgenomen ten opzichte van een maand eerder. Voor de Europese Centrale Bank (ECB) is dit cijfer belangrijk voor het verdere beleid om de torenhoge inflatie in Europa te beteugelen.
Oorzaken geldontwaarding
De Franse rapportage over de geldontwaarding toonde een versnelling van de prijsstijgingen voor voedsel en goederen, terwijl de energiekosten voor huishoudens juist afnamen. De consumentenprijzen stegen in november op jaarbasis volgens de Franse meetmethode met 6,2 procent, onveranderd ten opzichte van oktober. "Maar het heeft zijn hoogtepunt nog niet bereikt. De inflatiedruk zal in 2023 waarschijnlijk verder toenemen", schrijven economen van ING in een rapport.
De consumentenbestedingen in Frankrijk daalde vorige maand met 2,8 procent, veel sterker dan verwacht. Het ging om de sterkste daling op maandbasis sinds april vorig jaar. De Fransen bezuinigden vooral op energiekosten.