Franse inflatie blijft steken op recordhoogte

Nieuws
De inflatie in Frankrijk is in november tegen de verwachtingen in op recordhoogte blijven steken. Het leven in het land was vorige maand volgens de Europese meetmethode 7,1 procent duurder dan in dezelfde maand vorig jaar, maakte het Franse statistiekbureau bekend. Dat is onveranderd vergeleken met oktober.
anp
woensdag 30 november 2022 om 10:36 aangepast 12:13
Afbeelding
beeld anp
anp

Economen gingen er in doorsnee juist van uit dat de inflatie in november in de tweede economie van de eurozone iets lager zou uitpakken. Dat was in Duitsland, Spanje en België ook het geval, zo werd een dag eerder bekend.

Woensdag werd ook bekend dat het dagelijks leven in de eurozone deze maand 10 procent duurder is geworden. Daarmee lijkt het tempo waarin de consumentenprijzen stijgen in het eurogebied wat te zijn afgenomen ten opzichte van een maand eerder. Voor de Europese Centrale Bank (ECB) is dit cijfer belangrijk voor het verdere beleid om de torenhoge inflatie in Europa te beteugelen.

Oorzaken geldontwaarding

De Franse rapportage over de geldontwaarding toonde een versnelling van de prijsstijgingen voor voedsel en goederen, terwijl de energiekosten voor huishoudens juist afnamen. De consumentenprijzen stegen in november op jaarbasis volgens de Franse meetmethode met 6,2 procent, onveranderd ten opzichte van oktober. "Maar het heeft zijn hoogtepunt nog niet bereikt. De inflatiedruk zal in 2023 waarschijnlijk verder toenemen", schrijven economen van ING in een rapport.

De consumentenbestedingen in Frankrijk daalde vorige maand met 2,8 procent, veel sterker dan verwacht. Het ging om de sterkste daling op maandbasis sinds april vorig jaar. De Fransen bezuinigden vooral op energiekosten.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Zelenski: Russen welkom heten op OS is terreur accepteren

De Oekraïense president Volodimir Zelenski heeft zondag in zijn gebruikelijke videoboodschap het plan Russische atleten onder neutrale vlag mee te laten doen aan het olympisch toernooi in Frankrijk in 2024 scherp veroordeeld.

Afbeelding

Erdogan zou Finland wel willen toelaten tot de NAVO

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft zondag op tv laten doorschemeren het NAVO-lidmaatschap van Finland wel te willen goedkeuren, zonder hetzelfde te doen voor Zweden. 'Desnoods geven we een andere boodschap af voor Finland.

Afbeelding

Tuinvogeltelling: huismus op 1, zorgen over de groenling

Bij de twintigste editie van de Nationale Tuinvogeltelling zijn dit weekend weer op grote schaal tuinvogels geteld. Tot nu toe namen ruim 120.000 mensen meer dan 1,5 miljoen vogels waar. De huismus staat traditiegetrouw op 1.

Afbeelding

Mensenrechtenorganisatie: 527 doden in Iran sinds begin onrust

In Iran zijn ten minste 527 mensen omgekomen sinds de demonstraties tegen de regering begonnen, ruim vier maanden geleden. Dat staat in het rapport dat de in de VS gevestigde mensenrechtenorganisatie HRANA zondag publiceerde.

Afbeelding

Nigeriaanse legerleiding: kopstuk Boko Haram gedood

Nigeriaanse legereenheden hebben met steun van civiele veiligheidsteams Abu Illiya, een kopstuk van de terreurorganisatie Boko Haram, gedood. Volgens de lokale media werd hij opgespoord in de buurt van Konduga, in het noordoosten van het land.

Afbeelding

Drukke beursweek met bedrijfscijfers en rentebesluiten Fed en ECB

Beleggers gaan een drukke beursweek tegemoet, met veel kwartaalresultaten van grote bedrijven. In Amsterdam komen onder meer Philips, KPN, ING en Shell met cijfers en op Wall Street openen Apple, Google-moeder Alphabet, Amazon en Facebook-eigenaar Meta Platforms de boeken.