Gezondheidsraad: versterkte muziek moet zachter tegen gehoorschade

Nieuws
Muziek moet nog maar tot maximaal 100 decibel worden versterkt, drie decibel minder dan nu is afgesproken. Dat adviseert de Gezondheidsraad aan het kabinet, dat bezorgd is om de toenemende gehoorschade in ons land. Misschien dat zelfregulering alleen, zoals nu door verschillende partners in een convenant is afgesproken, niet meer voldoende is en er ook aan wetgeving moet worden gedacht, aldus de raad.
anp
woensdag 30 november 2022 om 10:03
Afbeelding
beeld anp
anp

Veelvuldig of langdurig hard geluid horen, zoals tijdens concerten en ook via eigen apparatuur als oortjes, kan leiden tot gehoorschade. Uit Nederlands onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat zo’n 54 procent van de 12- tot en met 18-jarigen op dit moment risico loopt, weet de raad.

Door de vermindering met drie decibel wordt de druk op het gehoororgaan flink verminderd en kan men die druk ook langer verdragen zonder al te veel kans op schade. Intussen blijft de beleving van de muziek volgens de raad nog goed. Een dergelijk hoog geluidsniveau komt overigens niet zozeer voor in de bekende grote zalen, maar juist elders, waar men zich nog wat minder inhoudt. Volle garantie tegen schade geeft de voorgestelde maatregel trouwens niet.

Onverminderde voortzetting preventie

Verder moet de preventie onverminderd worden voortgezet, staat er in het advies: voorlichting over de gevolgen van te veel lawaai moet worden gegeven en het gebruik van gehoorbescherming worden gestimuleerd.

‘Het ontstaan van gehoorschade is een geleidelijk proces als gevolg van opeenstapeling van blootstelling aan verschillende bronnen van hard geluid door de jaren heen. Gehoorschade is onomkeerbaar en onbehandelbaar en heeft een grote impact op de kwaliteit van het leven van mensen’, waarschuwt het adviesorgaan. Door het lange proces en de verschillende geluidsbronnen is niet goed te achterhalen waardoor opgelopen gehoorschade is gekomen.

Eerder advies WHO

Elke maatregel die bijdraagt aan het verminderen van de opeenstapeling van geluidsinvloeden maakt in elk geval al uit voor de kans op gehoorschade. Daardoor scheelt een maximaal geluidsniveau van drie decibel minder dus ook al. De maximale 100 decibel is ook niet helemaal door de raad zelf bedacht: we zouden ermee aansluiten bij omringende landen en bij het advies van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

In het Convenant preventie gehoorschade versterkte muziek verbinden poppodia, organisatoren van evenementen en feesten, sportscholen, verenigingen en bioscopen en filmtheaters zich om verschillende maatregelen te nemen tegen te harde muziek. Het convenant loopt komend jaar af. De raad stelt voor het aantal partners in een dergelijk convenant te vergroten.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Schouten wil schuldhulpverlening gemeentes met de helft verkorten

Minister Carola Schouten (Armoedebeleid) wil de duur van de gemeentelijke schulphulpverlening halveren van drie naar anderhalf jaar. Mensen zijn dan sneller van hun schulden af.

Afbeelding

IND mag van kabinet ook dit jaar langer over asielaanvraag doen

De IND mag ook in 2023 vijftien maanden doen over de beoordeling van een asielaanvraag. Staatssecretaris Eric van der Burg (Asielzaken) zegt dat het nog de vraag is of daar juridisch bezwaar tegen is, terwijl het praktisch wel noodzakelijk zou zijn.

Afbeelding

Paus Franciscus smeekt leiders Zuid-Soedan om eind aan geweld

Paus Franciscus heeft de leiders van Zuid-Soedan opgeroepen een eind te maken aan het bloedvergieten in het door geweld verscheurde land. Hij kwam vrijdag aan in de hoofdstad Juba, na een bezoek aan Congo-Kinshasa.

Afbeelding

Beleggers enthousiast over resultaten navigatiespecialist TomTom

Navigatiespecialist TomTom was vrijdag een grote winnaar op de beurs in Amsterdam. Beleggers waren enthousiast over de resultaten van het Nederlandse bedrijf. TomTom schroefde ook zijn verwachtingen voor dit jaar op.

Afbeelding

Frankrijk onderzoekt langere levensduur kernreactoren

Frankrijk gaat de mogelijkheid onderzoeken om de levensduur van kernreactoren te verlengen tot zestig jaar en langer als de veiligheidsregels dit toelaten.

Afbeelding

Blinken stelt China-reis uit vanwege spionageballon

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken heeft zijn reis naar China uitgesteld, nadat boven de Verenigde Staten een vermeende Chinese spionageballon was gespot.