Chinese oud-president Jiang Zemin (96) overleden

Nieuws
De Chinese oud-president Jiang Zemin is overleden. Chinese staatsmedia melden dat hij woensdag op 96-jarige leeftijd is gestorven in Shanghai. Hij bezweek aan leukemie en orgaanfalen.
anp
woensdag 30 november 2022 om 09:48 aangepast 10:27
Afbeelding
beeld anp
anp

Jiang was tussen 1993 en 2003 president van de Volksrepubliek China. Hij begon zijn carrière als elektricien in een fabriek, maar klom op binnen de Communistische Partij. Jiang werd al secretaris-generaal in 1989, vlak na de bloedig neergeslagen protesten op het Tiananmenplein. Hij nam het over van Deng Xiaoping, die veel economische hervormingen had ingezet. Jiang zou aanvankelijk als tussenpaus aantreden, maar bleef jaren aan de macht.

Onder zijn leiderschap maakte China een grote economische groei door en verbeterde de relatie met de internationale gemeenschap. Jiang werd opgevolgd door Hun Jintao. Jiang haalde de Olympische Spelen naar Beijing en maakte het land deel van de Wereldhandelsorganisatie. Hij zou er het meest trots op zijn dat tijdens zijn presidentschap Hongkong weer terug bij China kwam, na ruim 150 jaar door de Britten te zijn bestuurd.

Drie voorstellen

Jiangs nalatenschap binnen de Communistische Partij bestaat vooral uit zijn 'drie voorstellen'. Dat was een progressieve theorie over de rol van de partij en hielp om China economisch te hervormen naar een sociale markteconomie. Die theorie is opgenomen in de partijstatuten en de grondwet van China.

Jiang was de laatste jaren weinig in het openbaar te zien. Hij was in 2019 voor het laatst op televisie bij de viering van het 70-jarige bestaan van de Volksrepubliek. De vlaggen in China hangen halfstok als eerbetoon.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Onderzoek: zorgkosten stijgen komende jaren 'explosief'

De zorgkosten in verschillende sectoren zullen de komende jaren toenemen in Nederland, onder meer door gestegen personeels- en inkoopkosten. Dat meldt zorginkoopcoöperatie Intrakoop, die de financiën van 1500 zorginstellingen heeft onderzocht in opdracht van brancheorganisaties..

Afbeelding

Zware regen en sneeuw bemoeilijken reddingsoperatie rampgebied

Reddingswerkers die zoeken naar overlevenden in het zuidoosten van Turkije na de verwoestende aardbevingen maandagochtend, kampen in de nacht van maandag op dinsdag met moeilijke weersomstandigheden.

Afbeelding

Energietarief Vattenfall vanaf april onder prijsplafond

Het energietarief komt voor klanten van energieleverancier Vattenfall vanaf 1 april onder het prijsplafond terecht, zegt Cindy Kroon, commercieel directeur bij Vattenfall, dinsdag in het AD.

Afbeelding

Dodental in Turkije en Syrië stijgt 24 uur na ramp tot ruim 4300

Zo'n 24 uur na de eerste aardbeving in het zuiden van Turkije bij de grens met Syrië is het dodental opgelopen tot 4361. Turkije heeft het dodental in de nacht van maandag op dinsdag bijgesteld van 2316 een paar uur eerder naar 2921.

Afbeelding

Rechter velt oordeel in hoger beroep zaak Volt-Gündogan

De rechter doet dinsdagochtend schriftelijk uitspraak in hoger beroep in de zaak tussen Volt en voormalig Volt-Kamerlid Nilüfer Gündoğan. Daarmee komt vooralsnog een einde aan het langslepende conflict tussen beide partijen.

Afbeelding

Biden houdt tweede State of the Union-toespraak

De Amerikaanse president Joe Biden houdt zijn tweede State of the Union-toespraak. In deze jaarlijkse 'troonrede' voor leden van het Amerikaanse parlement blikt de president terug op het voorgaande jaar en maakt hij duidelijk wat zijn prioriteiten zijn voor de komende periode.