Vertrouwen Britse bedrijven daalt door sombere vooruitzichten

Nieuws
Het vertrouwen van Britse bedrijven is verder gedaald als gevolg van de sombere vooruitzichten voor de economie van het Verenigd Koninkrijk, die afstevent op een lange recessie en kampt met een aanhoudend hoge inflatie. Dat meldt persbureau Bloomberg op basis van twee afzonderlijke onderzoeken.
anp
woensdag 30 november 2022 om 09:03
Afbeelding
beeld anp
anp

Volgens de Confederation of British Industry (CBI) is het vertrouwen in de dienstensector voor het derde achtereenvolgende kwartaal gedaald. In de zakelijke en professionele dienstverlening was volgens de Britse bedrijfsorganisatie de grootste daling te zien. De Britse bank Lloyds Bank meldde daarnaast dat de maatstaf voor het sentiment onder ondernemers in november verder is afgenomen tot het laagste niveau sinds februari 2021.

De resultaten onderstrepen de groeiende onvrede onder bedrijven dat de Britse regering geen agenda heeft om de groei te stimuleren. De koopkracht van de Britten staat daarbij onder druk doordat de inflatie op het hoogste niveau in vier decennia staat en de economie afstevent op een economische neergang die tot ver in 2024 zou kunnen aanhouden. Op de jaarlijkse conferentie van het CBI vorige week werd al gewaarschuwd dat het steeds moeilijker wordt om investeerders te overtuigen van de groeimogelijkheden in het Verenigd Koninkrijk.

Daling winstgevendheid

Volgens het CBI is de winstgevendheid van dienstverlenende bedrijven voor het vierde achtereenvolgende kwartaal gedaald. En deze neerwaartse trend zal naar verwachting in het huidige kwartaal versnellen. De resultaten weerspiegelen de impact die stijgende energieprijzen, verstoringen in de toeleveringsketen, stijgende financieringskosten en afnemende vraag hebben op Britse bedrijven. ‘De sector is op zoek naar langetermijnmaatregelen van de overheid om bedrijfsinvesteringen te stimuleren en het vertrouwen in 2023 en daarna te versterken’, zei Charlotte Dendy, hoofd economische onderzoeken bij het CBI.

De gegevens van Lloyds wijzen op een afnemende vraag naar personeel en een tragere loongroei in de komende maanden. Een index die de aanwervingsintentie meet, zakte van 21 procent naar 14 procent, en het aantal bedrijven dat zijn personeel een loonsverhoging van 3 procent of meer verwacht te geven, daalde ook. In de tussentijd lijken de kosten voor consumenten verder te stijgen. Volgens Lloyds geeft 60 procent van de bedrijven aan hun prijzen te willen verhogen.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Ryanair wil actie tegen verstoring luchthaven Dublin door drones

Luchtvaartmaatschappij Ryanair wil dat er onmiddellijke actie wordt ondernomen tegen drones die de afgelopen dagen voor verstoringen van vluchten op de luchthaven van Dublin hebben gezorgd. Door vertragingen werden duizenden passagiers geraakt.

Afbeelding

Rotterdam en Amsterdam doneren 1 euro per inwoner

Amsterdam en Rotterdam doneren beide 1 euro per inwoner aan het Rode Kruis voor de slachtoffers van de aardbevingen in Turkije en Syrië. 'De aardbeving in Turkije en Syrië is een ongekende ramp.

Afbeelding

Amateurclubs mogen minuut stilte houden voor ramp Turkije

Clubs uit het amateurvoetbal die komend weekeinde een minuut stilte willen houden om stil te staan bij de ramp in Turkije en Syrië, mogen dat van de KNVB doen. De voetbalbond vraagt wel om het initiatief vooraf te bespreken met de tegenstander en scheidsrechter.

Afbeelding

België voert strenge regels in voor reclame cryptomunten

De Belgische regering voert strenge regels in voor reclame voor virtuele munten als Bitcoin. Zo krijgt elke reclame een waarschuwing: "Virtuele munten, reële risico's. De enige garantie in crypto is het risico".

Afbeelding

ABN AMRO zoekt info van klanten die compensatie kunnen krijgen

ABN AMRO heeft van een groep klanten die mogelijk recht hebben op compensatie bepaalde gegevens niet meer. Het gaat om mensen die een doorlopend krediet hadden met een veranderend rentetarief en nog steeds klant zijn van de bank.

Afbeelding

ILT: vliegtuig op Schiphol draait te vaak op vuile hulpmotor

Geparkeerde vliegtuigen op Schiphol draaien te vaak op hun vervuilende hulpmotor. Dat concludeert de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) na onderzoek op de nationale luchthaven.