Vertrouwen Britse bedrijven daalt door sombere vooruitzichten

Nieuws
Het vertrouwen van Britse bedrijven is verder gedaald als gevolg van de sombere vooruitzichten voor de economie van het Verenigd Koninkrijk, die afstevent op een lange recessie en kampt met een aanhoudend hoge inflatie. Dat meldt persbureau Bloomberg op basis van twee afzonderlijke onderzoeken.
anp
woensdag 30 november 2022 om 09:03
Afbeelding
beeld anp
anp

Volgens de Confederation of British Industry (CBI) is het vertrouwen in de dienstensector voor het derde achtereenvolgende kwartaal gedaald. In de zakelijke en professionele dienstverlening was volgens de Britse bedrijfsorganisatie de grootste daling te zien. De Britse bank Lloyds Bank meldde daarnaast dat de maatstaf voor het sentiment onder ondernemers in november verder is afgenomen tot het laagste niveau sinds februari 2021.

De resultaten onderstrepen de groeiende onvrede onder bedrijven dat de Britse regering geen agenda heeft om de groei te stimuleren. De koopkracht van de Britten staat daarbij onder druk doordat de inflatie op het hoogste niveau in vier decennia staat en de economie afstevent op een economische neergang die tot ver in 2024 zou kunnen aanhouden. Op de jaarlijkse conferentie van het CBI vorige week werd al gewaarschuwd dat het steeds moeilijker wordt om investeerders te overtuigen van de groeimogelijkheden in het Verenigd Koninkrijk.

Daling winstgevendheid

Volgens het CBI is de winstgevendheid van dienstverlenende bedrijven voor het vierde achtereenvolgende kwartaal gedaald. En deze neerwaartse trend zal naar verwachting in het huidige kwartaal versnellen. De resultaten weerspiegelen de impact die stijgende energieprijzen, verstoringen in de toeleveringsketen, stijgende financieringskosten en afnemende vraag hebben op Britse bedrijven. ‘De sector is op zoek naar langetermijnmaatregelen van de overheid om bedrijfsinvesteringen te stimuleren en het vertrouwen in 2023 en daarna te versterken’, zei Charlotte Dendy, hoofd economische onderzoeken bij het CBI.

De gegevens van Lloyds wijzen op een afnemende vraag naar personeel en een tragere loongroei in de komende maanden. Een index die de aanwervingsintentie meet, zakte van 21 procent naar 14 procent, en het aantal bedrijven dat zijn personeel een loonsverhoging van 3 procent of meer verwacht te geven, daalde ook. In de tussentijd lijken de kosten voor consumenten verder te stijgen. Volgens Lloyds geeft 60 procent van de bedrijven aan hun prijzen te willen verhogen.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

KRO-NCRV en RTL voor de rechter om eerste docu over Kees Momma

Omroep KRO-NCRV heeft een kort geding aangespannen tegen RTL over de uitzendrechten van de documentaire Het beste voor Kees uit 2014. De omroepbedrijven bevestigen vrijdag na berichtgeving van het AD dat zij elkaar dinsdag in de rechtszaal treffen.

Afbeelding

ABP vergoedt schade duizenden mensen die pensioengeld misliepen

Pensioenfonds ABP komt met extra compensatie voor ruim 8000 mensen die jarenlang geen arbeidsongeschiktheidspensioen kregen maar daar wel recht op hadden.

Afbeelding

1500 mensen geëvacueerd bij eerste grote bosbrand Spanje dit jaar

Door de eerste grote bosbrand dit jaar in Spanje hebben ongeveer 1500 mensen hun huis moeten verlaten. Bijna 40 vierkante kilometer natuur ten noorden van de Oost-Spaanse stad Valencia werd verwoest.

Afbeelding

Na toiletbezoek ontsnapte tbs'er is terug in Groningse kliniek

Een tbs'er die op 10 januari ontsnapte uit de Groningse Dr. S. van Mesdag-kliniek na een toiletbezoek is weer terecht. Dat bevestigt een woordvoerster van de justitiële inrichting na berichtgeving door RTV Noord.

Afbeelding

Enkele vluchten Eindhoven geschrapt vanwege klimaatprotest

Enkele vluchten van en naar Eindhoven Airport zaterdag gaan niet door, omdat klimaatactivisten van Extinction Rebellion dan actie willen voeren bij de luchthaven. Mogelijk doen enkele honderden aanhangers daaraan mee. Het is nog niet bekend wat de groep precies van plan is.

Afbeelding

Britse rechercheurs zetten nep-ddos-sites op als lokaas

Britse cyberrechercheurs hebben meerdere sites opgezet waar criminelen zogenaamd ddos-aanvallen konden bestellen. Duizenden digitale vandalen trapten in de val en maakten accounts aan, waardoor hun gegevens in handen van de politie kwamen.