Turkse economie vertraagt erger dan gedacht na renteverlagingen

Nieuws
De economie van Turkije heeft het derde kwartaal van het jaar slechter gepresteerd dan waar rekening mee werd gehouden ondanks eerdere renteverlagingen. De groei kwam uit op 3,9 procent op jaarbasis waarmee sprake is van de traagste groei sinds het hoogtepunt van de coronapandemie in 2020. Kenners hielden in doorsnee rekening met een vertraging van de groei tot 4,4 procent. Ook op kwartaalbasis liet de economie een sterke vertraging zien. In het tweede kwartaal groeide het bruto binnenlands product met een herziene 7,7 procent.
anp
woensdag 30 november 2022 om 09:01
Afbeelding
beeld anp
anp

Onder druk van president Recep Tayyip Erdogan is de rente in Turkije meermaals verlaagd om de waarde van de Turkse lira te drukken en de economie te stimuleren. De president wil de goedkope lira gebruiken om de industrie van zijn land te helpen, omdat het dan voor andere landen goedkoper wordt om Turkse producten te kopen. De rentestappen van de Turkse centrale bank zijn omstreden omdat het land kampt met een torenhoge inflatie. De kosten van levensonderhoud in Turkije liggen inmiddels ruim 86 procent hoger dan een jaar terug.

De inflatie bevindt zich daarmee op het hoogste niveau sinds 1997 en ligt zeventien keer boven de officiële inflatiedoelstelling van de centrale bank van 5 procent. In andere landen wordt de rente juist verhoogd om de hoge inflatie in te dammen.

De vier achtereenvolgende renteverlagingen hebben vooralsnog niet de beoogde impuls voor de Turkse economie opgeleverd. Bedrijven en consumenten blijken ook minder immuun voor de gevolgen van inflatie na een post-pandemische spurt. De Turkse economische groei was twee jaar lang elk kwartaal meer dan 6 procent. De strenge controle op de kredietverlening en de hoogste inflatie van alle G20-landen op Argentinië na begint ook door te werken op particuliere investeringen in de economie.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Na toiletbezoek ontsnapte tbs'er is terug in Groningse kliniek

Een tbs'er die op 10 januari ontsnapte uit de Groningse Dr. S. van Mesdag-kliniek na een toiletbezoek is weer terecht. Dat bevestigt een woordvoerster van de justitiële inrichting na berichtgeving door RTV Noord.

Afbeelding

Enkele vluchten Eindhoven geschrapt vanwege klimaatprotest

Enkele vluchten van en naar Eindhoven Airport zaterdag gaan niet door, omdat klimaatactivisten van Extinction Rebellion dan actie willen voeren bij de luchthaven. Mogelijk doen enkele honderden aanhangers daaraan mee. Het is nog niet bekend wat de groep precies van plan is.

Afbeelding

Britse rechercheurs zetten nep-ddos-sites op als lokaas

Britse cyberrechercheurs hebben meerdere sites opgezet waar criminelen zogenaamd ddos-aanvallen konden bestellen. Duizenden digitale vandalen trapten in de val en maakten accounts aan, waardoor hun gegevens in handen van de politie kwamen.

Afbeelding

Bankenonrust nog niet voorbij op beurs, Deutsche Bank hard omlaag

Deutsche Bank was vrijdag de grote verliezer op de Europese beurzen. Ook andere banken, bijvoorbeeld ING, werden flink lager gezet door beleggers. Daarmee lijkt de recente onrust op de financiële markten over de bankensector nog niet voorbij.

Afbeelding

Toenemende kritiek op handelen Franse politie bij protesten

In Frankrijk wordt steeds meer kritiek geuit op het optreden van de politie bij de aanhoudende pensioenprotesten in het land. Mensenrechtenorganisaties zeggen zich zorgen te maken over wat zij willekeurige of preventieve arrestaties en buitensporig gebruik van geweld noemen.

Afbeelding

Voorzitter Pensioenfederatie: pak schijnzelfstandigheid aan

De Belastingdienst en andere overheidsinstanties moeten meer doen tegen schijnzelfstandigheid. Dat zegt voorzitter Ger Jaarsma van de Pensioenfederatie, de overkoepelende organisatie van pensioenfondsen.