Nederlandse klimaatgezant ziet weinig in uitgeklede klimaattop

Nieuws
Ondanks de wisselende reacties op de uitkomst van de jongste klimaattop in Egypte denkt de klimaatgezant van de Nederlandse overheid, Jaime de Bourbon de Parme, niet dat een kleinere top tot een beter resultaat had geleid. ‘Ik denk dat dat moeilijk wordt. De misverstanden kunnen echt gigantisch zijn’, zegt de prins en topdiplomaat tegen het ANP.
anp
woensdag 30 november 2022 om 08:48
Afbeelding
beeld anp
anp

Het Nederlandse kabinet en de Europese Commissie noemden de uitkomst van de recente VN-klimaattop in Sharm-el-Sheikh (COP27) teleurstellend. Er was daarnaast opnieuw kritiek op de chaotische afloop van de bijeenkomst tussen wereldleiders. In NRC stellen critici dat een kortere en minder technische top meer zal opleveren.

De Bourbon de Parme benadrukt dat ‘200 landen zich over heel complexe thema’s buigen’ tijdens zo’n bijeenkomst. Het is volgens hem niet meer dan logisch dat er eerst over een groot aantal brede zaken wordt gesproken voordat technische onderhandelaars dat in een trechter stoppen en de politici zich er daarna over buigen. Als wereldleiders direct beginnen met onderhandelingen over een ‘menu’ van tientallen thema’s, ‘is het de vraag of dat effectiever is’.

Onderhandelingspositie Nederland

Hoewel ook Rutte IV nog niet op schema ligt om zijn eigen klimaatdoelen te halen, zegt De Bourbon de Parme dat de Nederlandse onderhandelingspositie is verbeterd omdat dit kabinet meer wil doen om de uitstoot van CO2 te verminderen. Hij spreekt van een ‘giga-verschil met vorig jaar’, toen de top in het Schotse Glasgow werd gehouden. Ook dat Nederland nu een klimaatminister (Rob Jetten) kent, helpt volgens de klimaatgezant.

De volgende klimaattop zal in de Verenigde Arabische Emiraten worden gehouden. Een van de belangrijkste zaken op die bijeenkomst zal de ‘global stock take’ zijn, aldus De Bourbon de Parme. ‘We kijken dan per land: hoe ver ben je met implementatie van de plannen.’

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

België voert strenge regels in voor reclame cryptomunten

De Belgische regering voert strenge regels in voor reclame voor virtuele munten als Bitcoin. Zo krijgt elke reclame een waarschuwing: "Virtuele munten, reële risico's. De enige garantie in crypto is het risico".

Afbeelding

ABN AMRO zoekt info van klanten die compensatie kunnen krijgen

ABN AMRO heeft van een groep klanten die mogelijk recht hebben op compensatie bepaalde gegevens niet meer. Het gaat om mensen die een doorlopend krediet hadden met een veranderend rentetarief en nog steeds klant zijn van de bank.

Afbeelding

ILT: vliegtuig op Schiphol draait te vaak op vuile hulpmotor

Geparkeerde vliegtuigen op Schiphol draaien te vaak op hun vervuilende hulpmotor. Dat concludeert de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) na onderzoek op de nationale luchthaven.

Afbeelding

Vier Turken opgepakt na 'provocerende' berichten over aardbeving

De Turkse politie heeft vier mensen opgepakt naar aanleiding van 'provocerende' posts op sociale media over de aardbevingen in Turkije en Syrië. Dat meldt de politie dinsdag.

Afbeelding

Iran gaat gevechtsvliegtuigen diep onder de bergen verstoppen

Iran heeft een nieuwe luchtmachtbasis geopend, honderden meters onder het Zagrosgebergte. Die moet Amerikaanse bombardementen kunnen weerstaan.

Afbeelding

Islamitische stichting haalt ruim 1 miljoen euro op voor Turkije

De Islamitische Stichting Nederland (ISN) heeft sinds maandag 1,2 miljoen euro opgehaald voor slachtoffers van de aardbevingen in Turkije. Een woordvoerder van de koepelorganisatie die 148 moskeeën vertegenwoordigt, zegt trots te zijn dat veel Nederlanders de slachtoffers wille..