Nederlandse klimaatgezant ziet weinig in uitgeklede klimaattop

Nieuws
Ondanks de wisselende reacties op de uitkomst van de jongste klimaattop in Egypte denkt de klimaatgezant van de Nederlandse overheid, Jaime de Bourbon de Parme, niet dat een kleinere top tot een beter resultaat had geleid. ‘Ik denk dat dat moeilijk wordt. De misverstanden kunnen echt gigantisch zijn’, zegt de prins en topdiplomaat tegen het ANP.
anp
woensdag 30 november 2022 om 08:48
Afbeelding
beeld anp
anp

Het Nederlandse kabinet en de Europese Commissie noemden de uitkomst van de recente VN-klimaattop in Sharm-el-Sheikh (COP27) teleurstellend. Er was daarnaast opnieuw kritiek op de chaotische afloop van de bijeenkomst tussen wereldleiders. In NRC stellen critici dat een kortere en minder technische top meer zal opleveren.

De Bourbon de Parme benadrukt dat ‘200 landen zich over heel complexe thema’s buigen’ tijdens zo’n bijeenkomst. Het is volgens hem niet meer dan logisch dat er eerst over een groot aantal brede zaken wordt gesproken voordat technische onderhandelaars dat in een trechter stoppen en de politici zich er daarna over buigen. Als wereldleiders direct beginnen met onderhandelingen over een ‘menu’ van tientallen thema’s, ‘is het de vraag of dat effectiever is’.

Onderhandelingspositie Nederland

Hoewel ook Rutte IV nog niet op schema ligt om zijn eigen klimaatdoelen te halen, zegt De Bourbon de Parme dat de Nederlandse onderhandelingspositie is verbeterd omdat dit kabinet meer wil doen om de uitstoot van CO2 te verminderen. Hij spreekt van een ‘giga-verschil met vorig jaar’, toen de top in het Schotse Glasgow werd gehouden. Ook dat Nederland nu een klimaatminister (Rob Jetten) kent, helpt volgens de klimaatgezant.

De volgende klimaattop zal in de Verenigde Arabische Emiraten worden gehouden. Een van de belangrijkste zaken op die bijeenkomst zal de ‘global stock take’ zijn, aldus De Bourbon de Parme. ‘We kijken dan per land: hoe ver ben je met implementatie van de plannen.’

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Pharming na toelating medicijn grote winnaar op Amerikaanse beurs

De Leidse biotechnoloog Pharming maakte vrijdag een koerssprong op de Amerikaanse aandelenbeurzen. Beleggers reageerden enthousiast toen naar buiten kwam dat het bedrijf, dat jaren terug bekendheid verwierf door de genetisch gemanipuleerde stier Herman, in de Verenigde Staten t..

Afbeelding

Leidse biotechnoloog krijgt in VS goedkeuring voor tweede medicijn

De Leidse biotechnoloog Pharming heeft in de Verenigde Staten toestemming gekregen om zijn tweede medicijn op de markt te brengen. Voor de onderneming gaat het om een grote stap.

Afbeelding

KRO-NCRV en RTL voor de rechter om eerste docu over Kees Momma

Omroep KRO-NCRV heeft een kort geding aangespannen tegen RTL over de uitzendrechten van de documentaire Het beste voor Kees uit 2014. De omroepbedrijven bevestigen vrijdag na berichtgeving van het AD dat zij elkaar dinsdag in de rechtszaal treffen.

Afbeelding

ABP vergoedt schade duizenden mensen die pensioengeld misliepen

Pensioenfonds ABP komt met extra compensatie voor ruim 8000 mensen die jarenlang geen arbeidsongeschiktheidspensioen kregen maar daar wel recht op hadden.

Afbeelding

1500 mensen geëvacueerd bij eerste grote bosbrand Spanje dit jaar

Door de eerste grote bosbrand dit jaar in Spanje hebben ongeveer 1500 mensen hun huis moeten verlaten. Bijna 40 vierkante kilometer natuur ten noorden van de Oost-Spaanse stad Valencia werd verwoest.

Afbeelding

Na toiletbezoek ontsnapte tbs'er is terug in Groningse kliniek

Een tbs'er die op 10 januari ontsnapte uit de Groningse Dr. S. van Mesdag-kliniek na een toiletbezoek is weer terecht. Dat bevestigt een woordvoerster van de justitiële inrichting na berichtgeving door RTV Noord.