FT: Alibaba-oprichter Jack Ma woont al maanden in Tokio

Nieuws
Jack Ma, de oprichter van de Chinese webwinkel Alibaba, woont al maanden in Tokio. De Chinese miljardair was grotendeels van de radar verdwenen nadat hij gebrouilleerd was geraakt met de Chinese regering. Dat kwam vooral door het strenge optreden van China tegen de technologiesector in het land. De Britse krant Financial Times meldt op basis van ingewijden dat hij de afgelopen zes maanden veel tijd heeft doorgebracht met zijn familie in Tokio en andere delen van Japan. Ook zou hij de Verenigde Staten en Israël hebben bezocht.
anp
woensdag 30 november 2022 om 07:59
Afbeelding
beeld anp
anp

De miljardair houdt zich gedeisd sinds het harde optreden door Beijing. Chinese toezichthouders hielden eerder de beursgang van Ma’s Ant Group, het financiële dochterbedrijf van Alibaba, tegen. Ook werden recordboetes opgelegd aan het webwinkelconcern.

Volgens de Britse krant heeft Ma verschillende privéclubs in Tokio bezocht en is hij een ‘enthousiast verzamelaar’ van Japanse moderne kunst geworden. Ma werd ook elders gezien sinds hij uit het publieke oog is verdwenen in China. Zo dook hij vorig jaar onder meer op op het Spaanse eiland Mallorca.

De afgelopen jaren hebben beleidsmakers in Beijing zich gericht op vermeende concurrentiebeperkende praktijken van enkele van de grootste namen in het land. Beijing vindt dat grote internetbedrijven te veel gegevens controleren en te snel zijn gegroeid. In juli werd gemeld dat Ma van plan was de controle over Ant Group over te dragen om de Chinese toezichthouders tevreden te stellen en de beursgang nieuw leven in te blazen.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

1500 mensen geëvacueerd bij eerste grote bosbrand Spanje dit jaar

Door de eerste grote bosbrand dit jaar in Spanje hebben ongeveer 1500 mensen hun huis moeten verlaten. Bijna 40 vierkante kilometer natuur ten noorden van de Oost-Spaanse stad Valencia werd verwoest.

Afbeelding

Na toiletbezoek ontsnapte tbs'er is terug in Groningse kliniek

Een tbs'er die op 10 januari ontsnapte uit de Groningse Dr. S. van Mesdag-kliniek na een toiletbezoek is weer terecht. Dat bevestigt een woordvoerster van de justitiële inrichting na berichtgeving door RTV Noord.

Afbeelding

Enkele vluchten Eindhoven geschrapt vanwege klimaatprotest

Enkele vluchten van en naar Eindhoven Airport zaterdag gaan niet door, omdat klimaatactivisten van Extinction Rebellion dan actie willen voeren bij de luchthaven. Mogelijk doen enkele honderden aanhangers daaraan mee. Het is nog niet bekend wat de groep precies van plan is.

Afbeelding

Britse rechercheurs zetten nep-ddos-sites op als lokaas

Britse cyberrechercheurs hebben meerdere sites opgezet waar criminelen zogenaamd ddos-aanvallen konden bestellen. Duizenden digitale vandalen trapten in de val en maakten accounts aan, waardoor hun gegevens in handen van de politie kwamen.

Afbeelding

Bankenonrust nog niet voorbij op beurs, Deutsche Bank hard omlaag

Deutsche Bank was vrijdag de grote verliezer op de Europese beurzen. Ook andere banken, bijvoorbeeld ING, werden flink lager gezet door beleggers. Daarmee lijkt de recente onrust op de financiële markten over de bankensector nog niet voorbij.

Afbeelding

Toenemende kritiek op handelen Franse politie bij protesten

In Frankrijk wordt steeds meer kritiek geuit op het optreden van de politie bij de aanhoudende pensioenprotesten in het land. Mensenrechtenorganisaties zeggen zich zorgen te maken over wat zij willekeurige of preventieve arrestaties en buitensporig gebruik van geweld noemen.