Fabrieken in China draaien veel minder hard door coronalockdowns

Nieuws
Het strenge coronabeleid in China laat duidelijk zijn sporen na in de industrie van de tweede economie van de wereld. De bedrijvigheid in de industrie ging in november voor de tweede maand op rij omlaag. Vooral de lockdowns die grote delen van het land troffen zorgden voor problemen. Door de coronabeperkingen wordt ook de logistieke keten in de war geschopt.
anp
woensdag 30 november 2022 om 07:36
Afbeelding
beeld anp
anp

De zogeheten Purchasing Managers’ Index (PMI), een belangrijke graadmeter om de bedrijvigheid in de verwerkende industrie te meten kwam in november uit op 48,0. Dat betekende een daling ten opzichte van de 49,2 van oktober en ruim onder de grens van 50 punten die groei van krimp scheidt, aldus het Chinese statistiekbureau.

China houdt vast aan zijn zero-covid-beleid om verspreiding van het virus tegen te gaan. Onderdeel van dat beleid zijn strenge quarantaineregels en massale tests. Desondanks bereikten de infecties deze maand recordhoogten. Daardoor daalde de binnenlandse vraag en zakte ook het ondernemersvertrouwen weg. De industrie kampt al het hele jaar met de coronbeperkingen. Daar kwam deze zomer ook een hittegolf overheen die de bedrijvigheid raakte in het land.

Jaarlijkse groeidoelstelling

De beleidsmakers in China hebben zich een jaarlijkse economische groei van ongeveer 5,5 procent ten doel gesteld. Maar volgens kenners zal het land grote moeite hebben dit doel te halen, ondanks de aankondiging van een beter dan verwachte groei van 3,9 procent in het derde kwartaal.

Ondertussen zijn in het hele land zeldzame protesten uitgebroken onder de bevolking. Zij keren zich tegen het strenge coronabeleid waar ze al drie jaar lang mee te maken hebben. Ondertussen geven de autoriteiten gemengde boodschappen af over de toekomstige strategie.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Onderzoek naar onder verdachte omstandigheden overleden man

De politie doet onderzoek naar de dood van een 65-jarige man uit Amsterdam. Zijn lichaam is afgelopen dinsdag in zijn woning aan de J.F. van Hengelstraat gevonden. De politie meldt zaterdag dat daar 'een onder verdachte omstandigheden overleden persoon is aangetroffen'.

Afbeelding

Geen aanwijzingen dat Rusland Oostzee-pijpleidingen saboteerde

Er zijn vooralsnog geen aanwijzingen dat Rusland achter de explosies zit, die eind september de twee Nord Stream-gaspijpleidingen door de Oostzee van Rusland richting Duitsland uitschakelden. Dit zei de Duitse procureur-generaal Peter Frank in een gesprek met de Welt am Sonntag.

Afbeelding

Reisbranche boos over mogelijk nieuwe beperkingen op Schiphol

Reisorganisaties zijn boos dat er volgens Schiphol-topman Ruud Sondag in de drukke meivakantie en zomer mogelijk toch weer beperkingen nodig zijn voor het aantal reizigers.

Afbeelding

PvdA en GroenLinks trappen apart en toch samen campagne af

In aparte congreszalen, die wel aan elkaar gekoppeld zijn, trappen PvdA en GroenLinks de campagne voor de provinciale verkiezingen af. De twee congressen worden drukbezocht: bij zowel Congrescentrum 1931 als de Brabanthallen stonden lange rijen.

Afbeelding

CDA-leider Hoekstra pleit voor herinvoering dienstplicht

CDA-leider Wopke Hoekstra pleit voor de herinvoering van de dienstplicht. "De oorlog in Oekraïne toont dat veiligheid, democratie en een sterke samenleving niet gratis zijn. Het dienstjaar versterkt onze weerbaarheid, samenleving en eenheid.

Afbeelding

Dode en gewonde door ongeluk op A6

Een 20-jarige automobilist uit Utrecht is om het leven gekomen door een verkeersongeval op de A6. Een eveneens 20-jarige bijrijder raakte gewond bij het ongeval waarbij de personenauto vrijdag rond middernacht op de A6 in botsing kwam met een vrachtwagen.