Aziatische beurzen licht hoger in afwachting toespraak Fed-baas

Nieuws
De Aziatische aandelenbeurzen lieten woensdag overwegend kleine winsten zien. Beleggers waren vooral in afwachting van de toespraak die voorzitter Jerome Powell van de Federal Reserve later op de dag zal houden. Mogelijk wordt dan meer duidelijk over het rentebeleid van de Amerikaanse centralebankenkoepel.
anp
woensdag 30 november 2022 om 07:21
Afbeelding
beeld anp
anp

Een tegenvallend cijfer over de Chinese industrie zorgde voor enige terughoudendheid. Uit cijfers van de Chinese overheid bleek dat de bedrijvigheid in de omvangrijke industriesector van het land in november sterker dan verwacht is gekrompen tot het laagste niveau sinds april 2022. Het was de tweede maand van krimp op rij.

Ook waarschuwde het Internationaal Monetair Fonds (IMF) dat de groeivoorspelling voor de Chinese economie mogelijk verder zal worden verlaagd. In China zijn grote protesten uitgebroken tegen het strikte lockdownbeleid tegen het coronavirus. Volgens IMF-directeur Kristalina Georgieva is er daardoor meer onzekerheid ontstaan over de Chinese economie.

Azië

De beurs in Shanghai noteerde tussentijds 0,1 procent in de plus en de Hang Seng-index in Hongkong klom 0,5 procent. Bilibili dikte 10 procent aan in Hongkong na goed ontvangen resultaten. Het Chinese video- en gamingbedrijf zag de omzet afgelopen kwartaal sterker dan verwacht stijgen en wist het verlies terug te dringen ten opzichte van een jaar geleden.

De Nikkei in Tokio bleef achter en sloot 0,2 procent in de min. De Japanse industriële productie nam in oktober sterker dan verwacht af met 2,6 procent. Een maand eerder liet de productie ook al een daling zien. Fast Retailing, de Japanse eigenaar van kledingketen Uniqlo, daalde 0,9 procent voorafgaand aan de publicatie van zijn kwartaalresultaten.

Australische inflatie

Ook in Zuid-Korea produceerde de industrie in oktober minder dan verwacht. Daar was sprake van een daling van 3,5 procent. De Kospi in Seoul steeg desondanks 1,1 procent. De All Ordinaries in Sydney won 0,4 procent. Volgens het Australische statistiekbureau is de inflatie in het land in oktober licht afgekoeld tot 6,9 procent, van 7,3 procent in september.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Zware regen en sneeuw bemoeilijken reddingsoperatie rampgebied

Reddingswerkers die zoeken naar overlevenden in het zuidoosten van Turkije na de verwoestende aardbevingen maandagochtend, kampen in de nacht van maandag op dinsdag met moeilijke weersomstandigheden.

Afbeelding

Energietarief Vattenfall vanaf april onder prijsplafond

Het energietarief komt voor klanten van energieleverancier Vattenfall vanaf 1 april onder het prijsplafond terecht, zegt Cindy Kroon, commercieel directeur bij Vattenfall, dinsdag in het AD.

Afbeelding

Dodental in Turkije en Syrië stijgt 24 uur na ramp tot ruim 4300

Zo'n 24 uur na de eerste aardbeving in het zuiden van Turkije bij de grens met Syrië is het dodental opgelopen tot 4361. Turkije heeft het dodental in de nacht van maandag op dinsdag bijgesteld van 2316 een paar uur eerder naar 2921.

Afbeelding

Rechter velt oordeel in hoger beroep zaak Volt-Gündogan

De rechter doet dinsdagochtend schriftelijk uitspraak in hoger beroep in de zaak tussen Volt en voormalig Volt-Kamerlid Nilüfer Gündoğan. Daarmee komt vooralsnog een einde aan het langslepende conflict tussen beide partijen.

Afbeelding

Biden houdt tweede State of the Union-toespraak

De Amerikaanse president Joe Biden houdt zijn tweede State of the Union-toespraak. In deze jaarlijkse 'troonrede' voor leden van het Amerikaanse parlement blikt de president terug op het voorgaande jaar en maakt hij duidelijk wat zijn prioriteiten zijn voor de komende periode.

Afbeelding

Advocaten Haagse oud-wethouders De Mos en Guernaoui aan het woord

Vorige week kwamen de aanklagers met hun strafeis tegen de Haagse oud-wethouders Richard de Mos en Rachid Guernaoui, en op dinsdag is het de beurt aan hun advocaten. Zij houden dan hun pleidooien. Daarin vragen ze de rechters vermoedelijk om hun cliënten vrij te spreken.