Detailhandel zet meer om dankzij hogere prijzen

Nieuws
De detailhandel heeft in oktober 4,2 procent meer omgezet in vergelijking met dezelfde maand een jaar eerder. Dat is vooral het gevolg van hogere prijzen, aangezien het verkoopvolume in de meetperiode met 5,2 procent daalde. Dat meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van nieuwe cijfers.
anp
woensdag 30 november 2022 om 06:58
Afbeelding
beeld anp
anp

Bij zogeheten non-foodbedrijven groeide de gemiddelde omzet met 1,7 procent. Qua verkoopvolumes ging het om een daling van 6,7 procent. Drogisterijen, winkels in doe-het-zelfartikelen, winkels in recreatieartikelen en kledingwinkels zagen de omzet stijgen. Bij winkels in consumentenelektronica en witgoed, schoenenwinkels en meubelzaken was sprake van een daling.

Bij de levensmiddelenwinkels steeg de omzet gemiddeld met bijna 8 procent. Ook hier werden in doorsnee minder producten gekocht. Het verkoopvolume daalde met ruim 3 procent. Bij supermarkten steeg de omzet met 8,8 procent. Speciaalzaken zagen hun omzet met gemiddeld 0,7 procent stijgen.

Verder meldde het CBS dat er online 4,2 procent meer werd omgezet bij winkels. Vooral winkels die zowel fysiek als online verkopen maakten een stevige omzetgroei door. Bij die winkels groeide de omzet met 7,5 procent.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Winkelvastgoedbedrijf URW zet herstel van coronacrisis door

Unibail-Rodamco-Westfield (URW), eigenaar van onder meer het grote winkelcentrum Mall of the Netherlands in Leidschendam, heeft afgelopen jaar het herstel van de coronapandemie doorgezet.

Afbeelding

Zelenski vanaf half elf voor overleg bij EU-leiders in Brussel

De Oekraïense president Volodimir Zelenski wordt om 10.30 uur verwacht op de EU-top in Brussel. EU-bronnen melden dat 'een gast is uitgenodigd voor een gedachtewisseling met de Europese Raad'. De top wordt vanaf 12.

Afbeelding

Voormalig Nuon-baas Tobias Swelheim overleden

Voormalig topman van energiebedrijf Nuon Tobias Swelheim is maandag op 85-jarige leeftijd overleden. Dat heeft Vitesse bekendgemaakt, de voetbalclub die hij met Nuon heeft gesponsord en waar hij een prominente rol had.

Afbeelding

Twitter weer online in Turkije na blokkade van twaalf uur

De berichtendienst Twitter doet het weer in Turkije, nadat die in de nasleep van de verwoestende aardbeving twaalf uur uit de lucht was. Alles wijst erop dat de Turkse overheid de site blokkeerde om vermeende misinformatie over de ramp tegen te gaan.

Afbeelding

Werkgevers: ov-staking levert meer overlast in zuiden op

De vierde dag van de staking in het streekvervoer levert opnieuw meer overlast op in het zuiden, meldt werkgeversvereniging VWOV. In Brabant rijdt tussen de 15 en de 20 procent van de bussen, in Limburg gaat het volgens VWOV om 30 procent.

Afbeelding

Zelda duurder, Nintendo-spellen na jaren mogelijk in prijs omhoog

Nintendo gaat mogelijk hogere prijzen hanteren voor spellen voor de Switch-spelcomputer, nadat die prijzen ondanks de inflatie jarenlang gelijk zijn bleven.