Ook Senaat VS neemt wet aan om opengesteld huwelijk te beschermen

Nieuws
De Amerikaanse Senaat heeft een wet aangenomen die het huwelijk voor stellen van gelijk geslacht moet beschermen. De angst bestaat dat het Hooggerechtshof een uitspraak die dat recht garandeert terug zou kunnen draaien. Het Huis van Afgevaardigden nam de wet in juli al aan.
anp
woensdag 30 november 2022 om 03:20
Afbeelding
beeld anp
anp

De wet die het opengestelde huwelijk beschermt, werd aangenomen met 61 stemmen voor en 36 tegen. Naast de meeste Democraten stemden ook elf Republikeinen voor de wet. Voor de stemming nam de Republikeinse senator Susan Collins uit Maine het woord om ‘alle Republikeinen te bedanken die dit hebben gesteund. Ik weet dat het niet gemakkelijk is geweest, maar ze hebben het juiste gedaan.’

De wet beschermt niet alleen het huwelijk voor koppels van gelijk geslacht, maar ook het recht van mensen met verschillende huidskleuren om te trouwen. Ook kreeg de wet een amendement dat de bescherming van religieuze vrijheden verduidelijkt. Vanwege die toevoeging keert de wet nog een keer terug naar het Huis voor een nieuwe stemming, die gezien de Democratische meerderheid aldaar louter een formaliteit is. Daarna kan president Joe Biden de wet ondertekenen.

De vrees dat het Hooggerechtshof de uitspraken die het recht op het opengestelde en het interraciale huwelijk garanderen zou terugdraaien, ontstond nadat opperrechter Clarence Thomas een memo schreef bij de uitspraak die Roe versus Wade vernietigde. In die memo schreef Thomas dat het hof ook de uitspraken rond het huwelijk voor gelijk geslacht, het huwelijk voor interraciale stellen en het recht op anticonceptie zou moeten heroverwegen.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Tata Steel veroordeelt uitspraken personeel over klimaatactivisten

De directie en de centrale ondernemingsraad van Tata Steel zeggen 'met afschuw' kennis te hebben genomen van uitspraken die medewerkers hebben gedaan in WhatsApp- en Facebookgroepen over een demonstratie die maandag wordt gehouden door klimaatactivisten bij de fabriek in..

Afbeelding

Man verdacht van schieten op Apache-helikopter weer vrij

De 52-jarige man uit Uddel die donderdag was aangehouden omdat hij met een vuurwapen op een Apache-gevechtshelikopter zou hebben geschoten is weer vrij.

Afbeelding

Massale protesten in Israël ondanks uitstel justitiële hervorming

Ondanks het uitstel van de controversiële justitiële hervormingen zijn in Israël tienduizenden mensen de straat op gegaan om te protesteren tegen de uiterst rechtse regering van premier Benjamin Netanyahu.

Afbeelding

Open Huizen Dag trekt ruim 66.000 mensen

De Open Huizen Dag van makelaarsorganisatie NVM heeft zaterdag ruim 66.000 bezoekers getrokken. Dat is meer dan de 55.000 huizenkijkers bij de vorige editie in oktober.

Afbeelding

Nieuwste lichting dienstplichtigen Rusland opgeroepen

Zoals elk jaar worden er in Rusland in de lente jonge mannen voor de dienstplicht van een jaar opgeroepen. Schout-bij-nacht Vladimir Tsimlianski van de generale staf zei dat 147.000 van de 700.

Afbeelding

Ook Amerikaanse rechter beschouwt maaltijdkoerier als werknemer

Een voormalige koerier van de Amerikaanse maaltijdbezorger Grubhub was eigenlijk werknemer en geen zelfstandige, heeft een federale rechtbank bepaald. Volgens de advocaat van de man kan de uitspraak grote gevolgen hebben voor andere platformbedrijven in de Verenigde Staten.