Veestapel krimpt maar is nog altijd groter dan in 2012

Nieuws
Nederlandse landbouwbedrijven houden dit jaar zo’n 2 procent minder dieren dan in 2021. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) telde in totaal zo’n 114 miljoen runderen, kippen, schapen, varkens en melkgeiten. In 2021 bestond de veestapel uit 116 miljoen dieren.
anp
woensdag 30 november 2022 om 00:51
Afbeelding
beeld anp
anp

Het aantal melkgeiten steeg licht naar bijna 489 duizend. De omvang van de varkensstapel nam met een kleine 2 procent af naar ruim 11 miljoen. Ook het aantal kippen daalde: het laatste jaar met ruim 2 procent naar 98 miljoen. De rundveestapel is met 3,8 miljoen runderen nagenoeg gelijk gebleven vergeleken met een jaar eerder.

Hoewel de veestapel ten opzichte van 2021 is gekrompen, worden er nog altijd meer landbouwdieren gehouden dan tien jaar geleden. In 2012 telde het CBS er zo’n 113 miljoen. Volgens het statistiekbureau neemt ook de schaalvergroting in de landbouwsector nog altijd verder toe. De gemiddelde melkgeitenboerderij houdt dit jaar 735 dieren. In 2012 waren dit er nog 495. Hoewel het totaal aantal gehouden kippen al jarenlang gelijk blijft - het totaalcijfer schommelt rond de 100 miljoen - zijn er steeds minder kippenboerderijen in Nederland. Dit betekent dat minder bedrijven dus steeds meer kippen zijn gaan houden.

Het inkrimpen van de veestapel wordt onder meer door coalitiepartij D66 genoemd als een van de manieren om de stikstofuitstoot terug te dringen. De afgelopen jaren zijn al meerdere maatregelen genomen om de groei van het aantal landbouwdieren een halt toe te roepen. Zo hebben meerdere provincies in verband met mogelijke gezondheidsrisico’s voor omwonenden een stop op de geitenhouderij ingesteld. De daling van het aantal varkens en varkensbedrijven is mede het gevolg van een stoppersregeling met als doel om ammoniakuitstoot te verminderen.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Pakistanen kunnen weer op Wikipedia na opheffing blokkade

De Pakistaanse regering heeft de blokkade op Wikipedia opgeheven. De Pakistanen konden sinds vrijdag niet meer terecht bij de online-encyclopedie, omdat de regering vond dat daar 'godslasterlijke' dingen te lezen waren.

Afbeelding

Nieuwe Call of Duty stuwt omzet Activision Blizzard

Activision Blizzard, het gamesbedrijf achter titels als Call of Duty en World of Warcraft, heeft het aantal bestellingen in het laatste kwartaal van vorig jaar flink zien stijgen. Dat was met name te danken aan de nieuwste titel in de Call of Duty-reeks, Modern Warfare II.

Afbeelding

Naschok in Zuid-Turkije met kracht van 5.3

In het zuiden van Turkije is na de verwoestende aardbevingen van maandag een naschok geweest met een kracht van 5.3. De schok werd door het Amerikaans seismologisch instituut USGS gemeten op 29 kilometer van Gaziantep, vlak bij de eerdere aardbevingen.

Afbeelding

Dell bij verliezers op Wall Street na bekendmaking ontslagronde

Dell Technologies is maandag op Wall Street in het rood geëindigd. De computerfabrikant maakte bekend ongeveer 6650 banen te schrappen om kosten te besparen. Het bedrijf zet die stap omdat het kampt met een zwakkere vraag naar pc's.

Afbeelding

Minister Yellen: economie VS sterk en weerbaar

De economie van de Verenigde Staten blijft sterk en weerbaar. Dat zei de Amerikaanse minister van Financiën Janet Yellen tegen nieuwszender ABC. Ze wijst daarbij vooral op de sterke arbeidsmarkt in de VS.

Afbeelding

591.000 euro binnen op Giro 7244 voor slachtoffers aardbevingen

Op Giro 7244 is inmiddels 591.000 euro binnengekomen voor de slachtoffers van de aardbevingen in Turkije en Syrië. Dat meldt een woordvoerder van het Rode Kruis. De hulporganisatie heeft Giro 7244 eerder maandag geopend.