Aantal bijstandsontvangers op laagste niveau in negen jaar

Nieuws
Het aantal mensen dat een bijstandsuitkering ontvangt lag eind september op het laagste niveau in ruim negen jaar. Ook is het aantal bijstandsontvangers op jaarbasis gedaald. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) bij de publicatie van nieuwe kwartaalcijfers.
anp
woensdag 30 november 2022 om 00:01
Afbeelding
beeld anp
anp

Eind september ontvingen 396.000 mensen tot de AOW-leeftijd een bijstandsuitkering, aldus het CBS. Dat is bijna 16.000 minder dan in dezelfde maand vorig jaar. De laatste keer dat er minder bijstandsontvangers waren was eind maart 2013. Onder jongeren tot 27 jaar nam het aantal op jaarbasis het sterkst af.

Het aantal bijstandsuitkeringen van mensen die ouder zijn dan 45 daalde volgens het CBS het langzaamst, de afgelopen kwartalen met rond de 2 procent op jaarbasis. Deze groep neemt in verhouding de meeste uitkeringen voor haar rekening. Eind september lag dat aantal op 228.000.

Daarnaast merkt het CBS op dat de meeste bijstandsontvangers wonen in de Randstad. Zo had 5,6 procent van alle mensen tussen de 18 jaar en de AOW-leeftijd in de regio Rijnmond een bijstandsuitkering volgens de meest recente cijfers van het statistiekbureau. In de regio’s Haaglanden en Groot Amsterdam lag dat percentage op respectievelijk 5,1 en 4,7 procent, waar landelijk 3,6 procent van deze groep een bijstandsuitkering heeft. De laagste bijstandsdichtheid is te vinden in de regio Rivierenland.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Pakistanen kunnen weer op Wikipedia na opheffing blokkade

De Pakistaanse regering heeft de blokkade op Wikipedia opgeheven. De Pakistanen konden sinds vrijdag niet meer terecht bij de online-encyclopedie, omdat de regering vond dat daar 'godslasterlijke' dingen te lezen waren.

Afbeelding

Nieuwe Call of Duty stuwt omzet Activision Blizzard

Activision Blizzard, het gamesbedrijf achter titels als Call of Duty en World of Warcraft, heeft het aantal bestellingen in het laatste kwartaal van vorig jaar flink zien stijgen. Dat was met name te danken aan de nieuwste titel in de Call of Duty-reeks, Modern Warfare II.

Afbeelding

Naschok in Zuid-Turkije met kracht van 5.3

In het zuiden van Turkije is na de verwoestende aardbevingen van maandag een naschok geweest met een kracht van 5.3. De schok werd door het Amerikaans seismologisch instituut USGS gemeten op 29 kilometer van Gaziantep, vlak bij de eerdere aardbevingen.

Afbeelding

Dell bij verliezers op Wall Street na bekendmaking ontslagronde

Dell Technologies is maandag op Wall Street in het rood geëindigd. De computerfabrikant maakte bekend ongeveer 6650 banen te schrappen om kosten te besparen. Het bedrijf zet die stap omdat het kampt met een zwakkere vraag naar pc's.

Afbeelding

Minister Yellen: economie VS sterk en weerbaar

De economie van de Verenigde Staten blijft sterk en weerbaar. Dat zei de Amerikaanse minister van Financiën Janet Yellen tegen nieuwszender ABC. Ze wijst daarbij vooral op de sterke arbeidsmarkt in de VS.

Afbeelding

591.000 euro binnen op Giro 7244 voor slachtoffers aardbevingen

Op Giro 7244 is inmiddels 591.000 euro binnengekomen voor de slachtoffers van de aardbevingen in Turkije en Syrië. Dat meldt een woordvoerder van het Rode Kruis. De hulporganisatie heeft Giro 7244 eerder maandag geopend.