Grote techfondsen als Apple lager op afwachtend Wall Street

Nieuws
De aandelenbeurzen in New York zijn dinsdag overwegend met koersverliezen de handelsdag uitgegaan. Grote techbedrijven als Apple, Tesla en Amazon stonden bij de dalers op Wall Street. Beleggers keken verder vooral uit naar een speech van voorzitter Jerome Powell van de Federal Reserve op woensdag. Mogelijk wordt daaruit meer duidelijk over het rentebeleid van de Amerikaanse centralebankenkoepel.
anp
dinsdag 29 november 2022 om 22:24
Afbeelding
beeld anp
anp

De Dow-Jonesindex eindigde vrijwel onveranderd op 33.852,53 punten. De breed samengestelde S&P 500 daalde 0,2 procent tot 3957,63 punten en de technologiegraadmeter Nasdaq zakte 0,6 procent tot 10.983,78 punten.

Powell geeft een speech op het Brookings Institution over de Amerikaanse economie. Er wordt gespeculeerd dat de Fed het rustiger aan kan gaan doen met het agressief verhogen van de rente om zo de hoge inflatie onder controle te krijgen. Op vrijdag komt ook het belangrijke banenrapport van de Amerikaanse overheid naar buiten. De ontwikkelingen op de arbeidsmarkt zijn belangrijk bij het rentebeleid van de Fed.

China

Apple verloor meer dan 2 procent. Maandag zakte het aandeel nog 2,6 procent door de zorgen over de protesten bij de grootste iPhone-fabriek van Apple in China tegen het strikte coronabeleid. Tesla, dat een grote fabriek heeft bij de Chinese stad Shanghai, leverde 1,1 procent in. Amazon ging 1,6 procent omlaag en Microsoft werd 0,6 procent lager gezet.

Chinese techfondsen met een Amerikaanse notering gingen wel omhoog door de hoop op een versoepeling van het coronabeleid. De autoriteiten kunnen mogelijk op lokaal niveau aanpassingen doen om de onrust in het land wat tot bedaren te brengen. De Chinese webwinkelconcerns Alibaba en JD.com stegen tot 6,7 procent. Internetzoekmachine Baidu dikte 5,3 procent aan en video- en gamingbedrijf Bilibili, dat ook met beter dan verwachte kwartaalcijfers kwam, sprong ruim 22 procent omhoog.

Olie

De oliefondsen in New York profiteerden van een stijging van de olieprijzen, na de dalingen van een dag eerder. Zo wonnen Chevron, ExxonMobil en ConocoPhillips tot 1,5 procent. De prijs van een vat Amerikaanse olie werd 1,8 procent duurder op 78,61 dollar en Brentolie klom 0,3 procent in prijs tot 83,40 dollar per vat.

De euro was 1,0325 dollar waard, tegen 1,0352 dollar bij het slot van de beurshandel in Europa.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Zelenski: Russen welkom heten op OS is terreur accepteren

De Oekraïense president Volodimir Zelenski heeft zondag in zijn gebruikelijke videoboodschap het plan Russische atleten onder neutrale vlag mee te laten doen aan het olympisch toernooi in Frankrijk in 2024 scherp veroordeeld.

Afbeelding

Erdogan zou Finland wel willen toelaten tot de NAVO

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft zondag op tv laten doorschemeren het NAVO-lidmaatschap van Finland wel te willen goedkeuren, zonder hetzelfde te doen voor Zweden. 'Desnoods geven we een andere boodschap af voor Finland.

Afbeelding

Tuinvogeltelling: huismus op 1, zorgen over de groenling

Bij de twintigste editie van de Nationale Tuinvogeltelling zijn dit weekend weer op grote schaal tuinvogels geteld. Tot nu toe namen ruim 120.000 mensen meer dan 1,5 miljoen vogels waar. De huismus staat traditiegetrouw op 1.

Afbeelding

Mensenrechtenorganisatie: 527 doden in Iran sinds begin onrust

In Iran zijn ten minste 527 mensen omgekomen sinds de demonstraties tegen de regering begonnen, ruim vier maanden geleden. Dat staat in het rapport dat de in de VS gevestigde mensenrechtenorganisatie HRANA zondag publiceerde.

Afbeelding

Nigeriaanse legerleiding: kopstuk Boko Haram gedood

Nigeriaanse legereenheden hebben met steun van civiele veiligheidsteams Abu Illiya, een kopstuk van de terreurorganisatie Boko Haram, gedood. Volgens de lokale media werd hij opgespoord in de buurt van Konduga, in het noordoosten van het land.

Afbeelding

Drukke beursweek met bedrijfscijfers en rentebesluiten Fed en ECB

Beleggers gaan een drukke beursweek tegemoet, met veel kwartaalresultaten van grote bedrijven. In Amsterdam komen onder meer Philips, KPN, ING en Shell met cijfers en op Wall Street openen Apple, Google-moeder Alphabet, Amazon en Facebook-eigenaar Meta Platforms de boeken.