Chipbedrijf ASMI grote winnaar in licht hogere AEX

Nieuws
De AEX-index op de Amsterdamse beurs liet dinsdag een kleine winst zien onder aanvoering van ASMI. De chipmachinefabrikant verwacht dat de resultaten minder gedrukt zullen worden door nieuwe Amerikaanse beperkingen voor de export naar China dan eerder gedacht. ASMI schroefde daardoor zijn omzetverwachting voor het huidige kwartaal op. Het aandeel werd ruim 5 procent meer waard.
anp
dinsdag 29 november 2022 om 12:10
Afbeelding
beeld anp
anp

De stemming op de aandelenmarkten werd opnieuw bepaald door de ontwikkelingen in China, waar deze week protesten zijn uitgebroken tegen het strenge coronabeleid in het land. Die zorgden maandag voor onrust op de financiële markten. De Chinese autoriteiten hielden dinsdag een persbijeenkomst over de coronamaatregelen. Daarin werd onder meer gemeld dat China de vaccinatiegraad onder ouderen wil opvoeren, een stap die door gezondheidsexperts als cruciaal wordt gezien voor heropening van de economie.

Hoewel China lijkt vast te houden aan het strikte coronabeleid, zullen de autoriteiten mogelijk op lokaal niveau wel aanpassingen doen om de onrust in het land wat tot bedaren te brengen. Deze hoop zorgde voor flinke koerswinsten op de Chinese beurzen.

De AEX noteerde rond het middaguur 0,2 procent in de plus op 725,30 punten. De MidKap daalde 0,1 procent tot 944,36 punten. De beurzen in Londen en Parijs stegen tot 0,7 procent. De DAX in Frankfurt won een fractie.

Naast ASMI stond ook zwaargewicht Shell (plus 1,4 procent) in de kopgroep van de AEX. Het olie- en gasconcern profiteerde van een herstel van de olieprijzen. Dat kwam deels door de hoop op een mogelijke versoepeling van de coronamaatregelen in China, de grootste olie-importeur ter wereld. Ook wordt verwacht dat oliekartel OPEC en bondgenoten, waaronder Rusland, de olieproductie nog verder omlaag zullen brengen om de prijzen te stutten.

Een vat Amerikaanse olie kostte 2,5 procent meer op 79,15 dollar. Brentolie werd 2,8 procent duurder op 85,50 dollar per vat. Maandag zakten de olieprijzen nog tot het laagste niveau sinds december vorig jaar als gevolg van de onrust in China.

Betaalbedrijf Adyen was de grootste daler bij de hoofdfondsen op het Damrak, met een verlies van dik 2 procent. In Milaan verloor Juventus 3 procent. Het bestuur van de Italiaanse voetbalclub is opgestapt vanwege vermoedens van fraude. In Londen zakte easyJet 4 procent na publicatie van de definitieve jaarcijfers. De Britse luchtvaartmaatschappij liet weten advocaten om advies te hebben gevraagd over mogelijke juridische stappen tegen Schiphol vanwege problemen door personeelskrapte op de luchthaven.

De euro was 1,0383 dollar waard tegen 1,0380 dollar een dag eerder.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Frankrijk onderzoekt langere levensduur kernreactoren

Frankrijk gaat de mogelijkheid onderzoeken om de levensduur van kernreactoren te verlengen tot zestig jaar en langer als de veiligheidsregels dit toelaten.

Afbeelding

Blinken stelt China-reis uit vanwege spionageballon

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken heeft zijn reis naar China uitgesteld, nadat boven de Verenigde Staten een vermeende Chinese spionageballon was gespot.

Afbeelding

Van Ooijen neemt regie op afbouw gesloten jeugdhulp

Op de afbouw van de gesloten jeugdhulp en de komst van kleinschalige alternatieven daarvoor, komt landelijke regie. Dat meldt staatssecretaris Maarten van Ooijen (Jeugdzorg) in het uitvoeringsplan voor de gesloten jeugdhulp dat vrijdag naar de Tweede Kamer is gestuurd.

Afbeelding

Veel interesse in doorstart papierfabriek Crown Van Gelder

Er is veel interesse om de failliete papierfabriek Crown Van Gelder uit Velsen-Noord over te nemen. Dat laat curator Rocco Mulder weten. Hij en mede-curator Alfons Dunselman hebben contact gehad met verschillende gegadigden uit binnen- en buitenland.

Afbeelding

Rutte over aanvaring met Kaag: uitgesproken, ik zat fout

'Ik zat fout', zegt Mark Rutte over een aanvaring die hij heeft gehad met minister Sigrid Kaag (Financiën) waarover anonieme bronnen hebben verteld aan RTL Nieuws en De Telegraaf.

Afbeelding

Von der Leyen: geen strakke tijdlijn voor EU-toetreding Oekraïne

Er bestaat geen 'strakke tijdlijn' voor de beoogde toetreding van Oekraïne tot de Europese Unie. 'Maar er zijn wel doelen die moeten worden gehaald, zoals hervormingen', zei Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen in Kiev na afloop van een top met president Volodimir..