Partijen willen meer geld voor weg en spoor in Noord-Nederland

Nieuws
Er moet meer geld naar de infrastructuur in Noord-Nederland gaan, vinden meerdere partijen in de Tweede Kamer. Het kabinet maakte onlangs bekend ongeveer 7,5 miljard euro in wegen, rails en fietspaden te investeren, maar slechts een klein deel hiervan gaat naar het noorden van het land. Onder meer het CDA, de PvdA, ChristenUnie, JA21 en BBB vinden dat investeringen voor het Noorden achterblijven en willen hier meer geld voor vrijmaken.
anp
maandag 28 november 2022 om 16:52
Afbeelding
beeld anp
anp

Volgens CDA’er Harry van der Molen wordt het Noorden ‘sterk onderbedeeld’. Hij wijst erop dat van de totale investeringen slechts vier procent terechtkomt in de provincies Groningen, Drenthe en Friesland. Van der Molen vindt het niet voldoende dat het kabinet naar de Lelylijn, van Lelystad naar Groningen, verwijst. ‘Met een beetje geluk ligt die er pas over tien jaar.’ Ook PvdA’er Habtamu de Hoop vindt de verdeling ‘te oneerlijk’. CU-Kamerlid Stieneke van der Graaf ziet ook dat het Noorden ‘achterblijft’. Zij pleit wederom voor de aanleg van de Nedersaksenlijn, die van Groningen naar Enschede moet lopen via Emmen.

Ook willen partijen meer aandacht voor het spoortraject tussen Zwolle en Meppel. Deze ‘flessenhals’ op het spoornet is de enige route naar het Noorden. Vaak ligt het traject eruit, gemiddeld zo’n negen uur per week. Daardoor is het Noorden slecht bereikbaar met de trein. JA21 en BBB willen dat het kabinet hier 75 miljoen euro extra voor uittrekt. Ook het CDA is voorstander van een grotere investering in dit gedeelte van het spoor.

Randstad

Minister Mark Harbers (Infrastructuur) en staatssecretaris Vivianne Heijnen (Infrastructuur) verdedigen de keuze om 65 procent van de investeringen te doen in de Randstad en 35 procent in de rest van het land. Zij wijzen erop dat in de Randstad de komende jaren de meeste woningen worden bijgebouwd. Al die huizen hebben wegen en ov-verbindingen nodig. Daarom is volgens Harbers daar een ‘grotere ingreep’ nodig en ziet hij het ‘minder zwart-wit’ dan een deel van de Kamer. Hij benadrukt dat ook geïnvesteerd wordt in de regio’s Eindhoven en Arnhem-Nijmegen.

Heijnen erkent dat ze ‘echt even moest slikken, zacht gezegd’ toen ze zag hoeveel geld er bijvoorbeeld naar het doortrekken van de Noord-Zuidlijn gaat. In totaal wordt maar liefst 5,4 miljard euro geïnvesteerd in de regio Amsterdam, waarvan het Rijk 4,1 miljard betaalt. Maar investeringen daar geven verlichting in omringende regio’s, aldus Heijnen.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Helft vluchten luchthaven Düsseldorf geannuleerd door staking

Ongeveer de helft van de vluchten op luchthaven Düsseldorf is geannuleerd als gevolg van een staking door medewerkers van bagageafhandelaar Aviapartner. Zij hebben vrijdagochtend het werk neergelegd, en blijven dat doen tot de nacht van vrijdag op zaterdag. Volgens vakbond Ver.

Afbeelding

Aandacht voor cijfers Signify en banenverlies Philips op Damrak

Op de Amsterdamse beurs gaat de aandacht vrijdag onder meer uit naar Signify en Philips. Verlichtingsbedrijf Signify wist afgelopen jaar toch meer winst te boeken ondanks de moeilijke omstandigheden in het laatste kwartaal.

Afbeelding

Vakbond roept Duitse postmedewerkers op ook vrijdag te staken

Na een staking op donderdag dreigen werknemers van Deutsche Post in Duitsland ook vrijdag het werk neer te leggen. Daartoe heeft vakbond Ver.di opgeroepen omdat er nog steeds geen cao-akkoord is bereikt met het postbedrijf.

Afbeelding

Ondanks moeilijk slotkwartaal meer winst voor lampenmaker Signify

Lampenproducent Signify heeft vorig jaar de winst verhoogd. Dat lukte de voormalige verlichtingstak van Philips ondanks een moeilijk laatste kwartaal van het jaar. Toen had het bedrijf veel last van coronagerelateerde problemen in China, waarschuwde Signify eerder dit jaar al.

Afbeelding

Japanse chipbedrijven onder druk na tegenvallende cijfers Intel

De Japanse chipbedrijven stonden vrijdag onder druk op de aandelenbeurs in Tokio. Beleggers verwerkten de tegenvallende resultaten en vooruitzichten van de Amerikaanse chipfabrikant Intel, die kampt met een zwakkere vraag naar halfgeleiders voor computers en datacenters vanwege..

Afbeelding

GroenLinks wil fossiele subsidies direct stopzetten

Met een wetsaanpassing wil oppositiepartij GroenLinks ervoor zorgen dat 400 miljoen euro aan subsidies direct wordt stopgezet. Het gaat vooral om belastingvoordelen en -vrijstellingen voor de zogeheten fossiele industrie.