Verenigde Naties roepen China op protesten te respecteren

Nieuws
De Verenigde Naties vragen China om het recht op vreedzaam protest te respecteren. Ze roepen de Chinese regering op mensen niet alleen aan te houden voor het deelnemen aan zo’n vreedzame demonstratie en het uiten van hun mening. De autoriteiten moeten bij hun reactie op de protesten rekening houden met de internationale afspraken over mensenrechten.
anp
maandag 28 november 2022 om 16:41
Afbeelding
beeld anp
anp

De VN spreken zich ook uit over het Chinese coronabeleid, dat de aanleiding is voor de protesten. De VN zeggen er tijdens de hele pandemie op te hebben aangedrongen dat beperkingen door de overheid altijd proportioneel moeten zijn, met het oog op de wetenschappelijke en medische adviezen.

Meerdere overheden hebben maandag een reactie gegeven op de Chinese demonstraties. De Amerikaanse regering zegt achter het recht op vreedzaam demonstreren te staan, zowel in de VS als in de rest van de wereld. De regering noemde China’s strikte lockdownbeleid buitensporig.

Urumqi

Ook de Britse minister voor Buitenlandse Zaken reageerde op de aanhoudende demonstraties. Hij zegt dat het duidelijk is dat het Chinese volk erg ontevreden is over de maatregelen die hun worden opgelegd. ‘Ik denk dat de Chinese overheid moet luisteren naar wat die mensen te zeggen hebben’, zei hij tegen verslaggevers. De Duitse president zegt de coronaprotesten ‘te begrijpen’.

Een brand in een flatgebouw in de stad Urumqi, die aan tien mensen het leven kostte, leidde tot protesten in verschillende steden in China tegen het strenge coronabeleid. De strenge lockdown zou de reddingsoperatie voor de flatbewoners hebben bemoeilijkt, was de kritiek op sociale media. Het is onduidelijk hoeveel demonstranten bij de protesten zijn aangehouden.

De protesten breiden zich maandag ook uit naar Hongkong. Tientallen mensen gingen daar de straat op. De stad met een speciale status binnen het land kende al eerder aanhoudende massaprotesten over onder meer de macht van China in Hongkong. Door een nieuwe veiligheidswet werd het in 2020 makkelijker voor de autoriteiten om activisten in Hongkong op te pakken.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Air France-KLM bestelt zeven schonere vliegtuigen bij Airbus

Air France-KLM heeft een bestelling bij vliegtuigbouwer Airbus geplaatst voor de levering van zeven vliegtuigen die minder CO2 uitstoten. Vier van de toestellen zijn bestemd voor luchtvrachtvervoerder Martinair, dat vrachtvluchten uitvoert voor KLM Cargo.

Afbeelding

Helft vluchten luchthaven Düsseldorf geannuleerd door staking

Ongeveer de helft van de vluchten op luchthaven Düsseldorf is geannuleerd als gevolg van een staking door medewerkers van bagageafhandelaar Aviapartner. Zij hebben vrijdagochtend het werk neergelegd, en blijven dat doen tot de nacht van vrijdag op zaterdag. Volgens vakbond Ver.

Afbeelding

Aandacht voor cijfers Signify en banenverlies Philips op Damrak

Op de Amsterdamse beurs gaat de aandacht vrijdag onder meer uit naar Signify en Philips. Verlichtingsbedrijf Signify wist afgelopen jaar toch meer winst te boeken ondanks de moeilijke omstandigheden in het laatste kwartaal.

Afbeelding

Vakbond roept Duitse postmedewerkers op ook vrijdag te staken

Na een staking op donderdag dreigen werknemers van Deutsche Post in Duitsland ook vrijdag het werk neer te leggen. Daartoe heeft vakbond Ver.di opgeroepen omdat er nog steeds geen cao-akkoord is bereikt met het postbedrijf.

Afbeelding

Ondanks moeilijk slotkwartaal meer winst voor lampenmaker Signify

Lampenproducent Signify heeft vorig jaar de winst verhoogd. Dat lukte de voormalige verlichtingstak van Philips ondanks een moeilijk laatste kwartaal van het jaar. Toen had het bedrijf veel last van coronagerelateerde problemen in China, waarschuwde Signify eerder dit jaar al.

Afbeelding

Japanse chipbedrijven onder druk na tegenvallende cijfers Intel

De Japanse chipbedrijven stonden vrijdag onder druk op de aandelenbeurs in Tokio. Beleggers verwerkten de tegenvallende resultaten en vooruitzichten van de Amerikaanse chipfabrikant Intel, die kampt met een zwakkere vraag naar halfgeleiders voor computers en datacenters vanwege..