Nederland krijgt 98 miljoen EU-subsidie voor duurzamere visserij

Nieuws
Nederland krijgt 97,9 miljoen euro subsidie uit het Europees Fonds voor maritieme zaken, visserij en aquacultuur, heeft de Europese Commissie bekendgemaakt. Het geld wordt voornamelijk gebruikt voor de verduurzaming van de visserij en de aquacultuur, als onderdeel van het Europese klimaat- en milieubeleid.
anp
maandag 28 november 2022 om 16:31
Afbeelding
beeld anp
anp

Het merendeel van het EU-geld, namelijk 81 miljoen euro ofwel 83 procent, wordt in de visserij gestoken. Zo worden vissersschepen koolstofvrij en energie-efficiënter gemaakt en wordt er geïnvesteerd in de veiligheid en werkomstandigheden aan boord. Ook is er geld voor de training van de bemanning voor de kleinschalige visserij, voor het verbeteren van gegevensverzameling en voor maatregelen ter bescherming van soorten en leefgebieden.

Voor innovatie, onderzoek en investeringen in een duurzame aquacultuur, waar bijvoorbeeld viskwekerijen en mosselbanken onder vallen, is 8 miljoen euro beschikbaar. Voor het promoten van maritieme kennis en het versterken van maritiem management is dat 3,5 miljoen euro. De rest van het fonds, ongeveer 5,5 miljoen euro, gaat naar andere, technische zaken.

"Ik ben verheugd te kunnen aankondigen dat de Europese Commissie dit programma voor Nederland heeft goedgekeurd", zegt verantwoordelijk eurocommissaris Virginijus Sinkevičius. "Het is sterk gericht op innovatie voor een groene transitie in de visserij, de aquacultuur en de verwerking van visproducten."

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

VN-topman bezorgd over geweldsspiraal Israël, VS bieden hulp aan

VN-topman Antonío Guterres veroordeelt de aanval op mensen bij een synagoge in Oost-Jeruzalem met klem. Ook landen als de VS, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Arabische Emiraten hebben hun afschuw uitgesproken.

Afbeelding

Goldman Sachs verlaagt beloning topman met 30 procent

Zakenbank Goldman Sachs heeft de beloning voor topman David Solomon met 30 procent verlaagd. Hij ontvangt nu 'slechts' 25 miljoen dollar (23 miljoen euro) voor zijn prestaties in 2022.

Afbeelding

Rutte en Schippers halen uit naar combinatie PvdA-GroenLinks

De VVD-top haalt in aanloop naar de verkiezingen van de Provinciale Staten uit naar de combinatie van PvdA en GroenLinks die straks in de Eerste Kamer één fractie gaat vormen.

Afbeelding

'Big tech' wint weer op Wall Street door optimisme over inflatie

De aandelenbeurzen in New York zijn met winsten het weekend ingegaan, waarbij vooral de aandelen van grote techbedrijven gewild waren. Na nieuwe cijfers die wijzen op afkoelende inflatie wonnen grote techfondsen als Amazon, Apple, Google-moeder Alphabet en Facebook-eigenaar Met..

Afbeelding

McDaniel herkozen als voorzitter Republikeinse Partij VS

Ronna McDaniel is herkozen als voorzitter van de Amerikaanse Republikeinse partij, meldt The Washington Post. Ondanks magere verkiezingsresultaten mag de 49-jarige politica de partij van oud-president Donald Trump voor een vierde tweejarige termijn leiden.

Afbeelding

Noorwegen vindt 'substantiële' hoeveelheid metalen in zeebodem

Onderzoekers in Noorwegen hebben een 'substantiële' hoeveelheid metalen en mineralen in zee gevonden. Het gaat om grondstoffen als koper, kobalt maar ook zeldzame aardmetalen die in de bodem van het Noorse continentaal plat liggen.