Apple daalt op lager Wall Street door onrust in China

Nieuws
Het Amerikaanse technologieconcern Apple stond maandag onder druk op de aandelenbeurzen in New York. De onderneming is sterk afhankelijk van China voor de productie van zijn apparaten en beleggers maken zich zorgen over de sociale onrust die in dat land is ontstaan over de strenge coronamaatregelen. In grote Chinese steden gingen mensen de straat op om te protesteren tegen het zero-covid-beleid van president Xi Jinping.
anp
maandag 28 november 2022 om 15:58
Afbeelding
beeld anp
anp

Apple verloor 1,4 procent. De onrust bij de grootste iPhone-productielocatie van Apple in China zorgt volgens persbureau Bloomberg mogelijk voor een productiestrop van 6 miljoen apparaten. Veel hangt echter af van hoe snel Foxconn, het Taiwanese bedrijf dat de fabriek exploiteert, mensen weer aan de lopende band kan krijgen na de gewelddadige protesten tegen de coronamaatregelen. De fabrikant van elektrische auto’s Tesla, die een grote fabriek heeft in Shanghai, daalde 0,7 procent.

De algehele stemming op Wall Street was eveneens negatief door de zorgen over de situatie in China. De Dow-Jonesindex noteerde kort na aanvang van de handel 0,2 procent lager op 34.264 punten. De brede S&P 500 daalde 0,4 procent tot 4009 punten en techgraadmeter Nasdaq werd 0,3 procent lager gezet tot 11.197 punten.

Alibaba

De oliebedrijven gingen omlaag na een daling van de olieprijzen tot het laagste niveau sinds eind vorig jaar. China is de grootste olie-importeur ter wereld en door de onrust in het land zou de vraag naar olie verder kunnen afnemen. Een vat Amerikaanse olie kostte 2,1 procent minder op 74,68 dollar. Brentolie werd 2,5 procent goedkoper op 81,58 dollar per vat. ExxonMobil zakte 2,8 procent en Chevron daalde 2,5 procent.

Chinese bedrijven met noteringen op Wall Street hadden geen last van de onrust bij beleggers over China. Alibaba en JD.com stegen 1,3 en 1,9 procent.

Amazon

Het Amerikaanse webwinkelconcern Amazon klom 2,7 procent. Amerikaanse consumenten gaven tijdens koopjesfestijn Black Friday voor een recordbedrag aan onlineverkopen uit. De cijfers zijn mogelijk een opsteker voor de retailbedrijven nu de koopkracht van veel consumenten onder druk staat door de hoge inflatie. Het Canadese e-commercebedrijf Shopify steeg 7,6 procent.

Cryptobeurs Coinbase ging 0,7 procent omhoog. Cryptomunten als bitcoin en ethereum gingen ook omlaag als gevolg van de onrust in China. De cryptomarkten staan al langer onder druk als gevolg van het faillissement van cryptobeurs FTX.

Biogen

Biotechbedrijf Biogen daalde 2,3 procent na de dood van een patiënt die werd behandeld met het experimentele alzheimer-medicijn van het bedrijf.

De euro was 1,0435 dollar waard tegen 1,0398 dollar op vrijdag.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Frankrijk onderzoekt langere levensduur kernreactoren

Frankrijk gaat de mogelijkheid onderzoeken om de levensduur van kernreactoren te verlengen tot zestig jaar en langer als de veiligheidsregels dit toelaten.

Afbeelding

Blinken stelt China-reis uit vanwege spionageballon

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken heeft zijn reis naar China uitgesteld, nadat boven de Verenigde Staten een vermeende Chinese spionageballon was gespot.

Afbeelding

Van Ooijen neemt regie op afbouw gesloten jeugdhulp

Op de afbouw van de gesloten jeugdhulp en de komst van kleinschalige alternatieven daarvoor, komt landelijke regie. Dat meldt staatssecretaris Maarten van Ooijen (Jeugdzorg) in het uitvoeringsplan voor de gesloten jeugdhulp dat vrijdag naar de Tweede Kamer is gestuurd.

Afbeelding

Veel interesse in doorstart papierfabriek Crown Van Gelder

Er is veel interesse om de failliete papierfabriek Crown Van Gelder uit Velsen-Noord over te nemen. Dat laat curator Rocco Mulder weten. Hij en mede-curator Alfons Dunselman hebben contact gehad met verschillende gegadigden uit binnen- en buitenland.

Afbeelding

Rutte over aanvaring met Kaag: uitgesproken, ik zat fout

'Ik zat fout', zegt Mark Rutte over een aanvaring die hij heeft gehad met minister Sigrid Kaag (Financiën) waarover anonieme bronnen hebben verteld aan RTL Nieuws en De Telegraaf.

Afbeelding

Von der Leyen: geen strakke tijdlijn voor EU-toetreding Oekraïne

Er bestaat geen 'strakke tijdlijn' voor de beoogde toetreding van Oekraïne tot de Europese Unie. 'Maar er zijn wel doelen die moeten worden gehaald, zoals hervormingen', zei Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen in Kiev na afloop van een top met president Volodimir..