Diensten: steeds meer dreigingen tegen veiligheid van Nederland

Nieuws
Nederland krijgt steeds meer te maken met dreigingen tegen de nationale veiligheid. Die dreiging komt van landen als Rusland en China, en komt op verschillende manieren. Daarvoor waarschuwen de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD), de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD) en de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV).
anp
maandag 28 november 2022 om 15:07
Afbeelding
beeld anp
anp

De drie diensten zien dat de veiligheid van het grondgebied van Nederland, de Europese Unie en de NAVO verder onder druk komt te staan. Oorzaak is onder meer de oorlog in Oekraïne. Rusland heeft waarschijnlijk geen plannen voor een strijd met NAVO-landen, maar de risico’s lopen wel op doordat Rusland af en toe dreigt met kernwapens. Daarnaast is Nederland nog steeds doelwit van staatshackers.

In een gezamenlijk rapport schrijven de diensten ook dat andere landen proberen om onrust te stoken in Nederlandse kwesties. Die inmenging bedreigt ‘de sociale en politieke stabiliteit’ van Nederland. Als voorbeeld noemen de diensten de huidige economische problemen. Rusland probeert mensen ervan te overtuigen ‘dat deze onzekerheden het gevolg zijn van anti-Russische besluiten van westerse beleidsmakers’, en niet van de Russische invasie in Oekraïne, aldus de drie overheidsdiensten.

‘Economische veiligheid’

De AIVD, MIVD en NCTV waarschuwen verder voor dreigingen tegen de ‘economische veiligheid’. Kwaadwillenden zouden bijvoorbeeld kunnen proberen om banken, de watervoorziening of energiemaatschappijen te treffen, hoewel dat in Nederland nog niet is gebeurd. ‘Niet alleen sabotage is een risico maar ook, als gevolg van investeringen en overnames, ongewenste invloed van andere landen op deze cruciale voorzieningen.’ Een land als China zou kunnen proberen om hoogwaardige technologie in handen te krijgen.

Het is de tweede keer dat de drie diensten komen met een ‘dreigingsbeeld statelijke actoren’. De eerste editie werd in februari vorig jaar gepubliceerd.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Zelenski: Russen welkom heten op OS is terreur accepteren

De Oekraïense president Volodimir Zelenski heeft zondag in zijn gebruikelijke videoboodschap het plan Russische atleten onder neutrale vlag mee te laten doen aan het olympisch toernooi in Frankrijk in 2024 scherp veroordeeld.

Afbeelding

Erdogan zou Finland wel willen toelaten tot de NAVO

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft zondag op tv laten doorschemeren het NAVO-lidmaatschap van Finland wel te willen goedkeuren, zonder hetzelfde te doen voor Zweden. 'Desnoods geven we een andere boodschap af voor Finland.

Afbeelding

Tuinvogeltelling: huismus op 1, zorgen over de groenling

Bij de twintigste editie van de Nationale Tuinvogeltelling zijn dit weekend weer op grote schaal tuinvogels geteld. Tot nu toe namen ruim 120.000 mensen meer dan 1,5 miljoen vogels waar. De huismus staat traditiegetrouw op 1.

Afbeelding

Mensenrechtenorganisatie: 527 doden in Iran sinds begin onrust

In Iran zijn ten minste 527 mensen omgekomen sinds de demonstraties tegen de regering begonnen, ruim vier maanden geleden. Dat staat in het rapport dat de in de VS gevestigde mensenrechtenorganisatie HRANA zondag publiceerde.

Afbeelding

Nigeriaanse legerleiding: kopstuk Boko Haram gedood

Nigeriaanse legereenheden hebben met steun van civiele veiligheidsteams Abu Illiya, een kopstuk van de terreurorganisatie Boko Haram, gedood. Volgens de lokale media werd hij opgespoord in de buurt van Konduga, in het noordoosten van het land.

Afbeelding

Drukke beursweek met bedrijfscijfers en rentebesluiten Fed en ECB

Beleggers gaan een drukke beursweek tegemoet, met veel kwartaalresultaten van grote bedrijven. In Amsterdam komen onder meer Philips, KPN, ING en Shell met cijfers en op Wall Street openen Apple, Google-moeder Alphabet, Amazon en Facebook-eigenaar Meta Platforms de boeken.