Omstreden Franse minister stapt op na eerdere homofobe uitspraken

Nieuws
De Franse minister van Territoriale Eenheid, Caroline Cayeux, heeft haar ontslag ingediend bij president Macron. Zij kwam eerder dit jaar in opspraak vanwege homofobe uitspraken, maar bleef toen aan als minister. Volgens een eigen verklaring treedt zij nu af na onenigheid tussen haar en de Franse transparantiewaakhond HATVP.
anp
maandag 28 november 2022 om 14:44
Afbeelding
beeld anp
anp

Cayeux schrijft dat de HATVP twijfels had over haar eerlijkheid bij het opgeven van haar persoonlijke vermogen. Daarom vindt zij het beter om af te treden.

In juli van dit jaar maakten meer dan honderd publieke figuren in Frankrijk in een open brief bezwaar tegen homofobe uitspraken die Cayeux in het verleden deed. In 2013 stelde Frankrijk het huwelijk open voor mensen van hetzelfde geslacht en maakte het mogelijk voor hen om kinderen te adopteren. Cayeux was toen lid van de Senaat en noemde dit onder andere ‘tegennatuurlijk’. Toen zij in juli van dit jaar minister werd, werd haar gevraagd of haar inzichten hierover waren veranderd. Zij gaf aan nog steeds achter haar woorden te staan en veel vrienden te hebben ‘onder dat soort mensen’. Cayeux bood twee dagen later haar excuses aan voor deze opmerkingen. Het leidde desondanks tot ophef en de open brief in een Franse weekendkrant. Daarin werd ook in twijfel getrokken of Cayeux haar ministerpost moest behouden.

Cayeux wordt vervangen door Dominique Faure, die nu binnen hetzelfde ministerie verantwoordelijk is voor het platteland.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Zelenski: Russen welkom heten op OS is terreur accepteren

De Oekraïense president Volodimir Zelenski heeft zondag in zijn gebruikelijke videoboodschap het plan Russische atleten onder neutrale vlag mee te laten doen aan het olympisch toernooi in Frankrijk in 2024 scherp veroordeeld.

Afbeelding

Erdogan zou Finland wel willen toelaten tot de NAVO

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft zondag op tv laten doorschemeren het NAVO-lidmaatschap van Finland wel te willen goedkeuren, zonder hetzelfde te doen voor Zweden. 'Desnoods geven we een andere boodschap af voor Finland.

Afbeelding

Tuinvogeltelling: huismus op 1, zorgen over de groenling

Bij de twintigste editie van de Nationale Tuinvogeltelling zijn dit weekend weer op grote schaal tuinvogels geteld. Tot nu toe namen ruim 120.000 mensen meer dan 1,5 miljoen vogels waar. De huismus staat traditiegetrouw op 1.

Afbeelding

Mensenrechtenorganisatie: 527 doden in Iran sinds begin onrust

In Iran zijn ten minste 527 mensen omgekomen sinds de demonstraties tegen de regering begonnen, ruim vier maanden geleden. Dat staat in het rapport dat de in de VS gevestigde mensenrechtenorganisatie HRANA zondag publiceerde.

Afbeelding

Nigeriaanse legerleiding: kopstuk Boko Haram gedood

Nigeriaanse legereenheden hebben met steun van civiele veiligheidsteams Abu Illiya, een kopstuk van de terreurorganisatie Boko Haram, gedood. Volgens de lokale media werd hij opgespoord in de buurt van Konduga, in het noordoosten van het land.

Afbeelding

Drukke beursweek met bedrijfscijfers en rentebesluiten Fed en ECB

Beleggers gaan een drukke beursweek tegemoet, met veel kwartaalresultaten van grote bedrijven. In Amsterdam komen onder meer Philips, KPN, ING en Shell met cijfers en op Wall Street openen Apple, Google-moeder Alphabet, Amazon en Facebook-eigenaar Meta Platforms de boeken.