Iran laat na gewonnen wedstrijd op WK gevangenen vrij

Nieuws
Iran heeft 709 gevangenen vrijgelaten na de gewonnen voetbalwedstrijd in Qatar tegen het team van Wales. Het elftal van Iran begon het WK met een smadelijke nederlaag tegen Engeland (2-6), maar won vrijdag met 2-0 van Wales.
anp
maandag 28 november 2022 om 14:20
Afbeelding
beeld anp
anp

De justitiële autoriteiten hebben bekendgemaakt dat de gewonnen wedstrijd tot de vrijlatingen heeft geleid. Onder de vrijgelatenen zijn ‘enkelen die tijdens de recente gebeurtenissen zijn gearresteerd’. Daarmee worden de felle protesten bedoeld die in heel het land zijn uitgebroken, nadat half september een 22-jarige Koerdische Iraanse overleed na haar arrestatie wegens schending van kledingvoorschriften. Volgens de familie is haar dood het gevolg van politiegeweld. Volgens een onderzoek van de autoriteiten had ze al heel lang een kwaal die tot haar overlijden leidde.

In het door westerse sancties getroffen land vinden sinds half september massale betogingen plaats voor vrouwenrechten, etnische bevolkingsgroepen, mensenrechten en betere economische omstandigheden en tégen het regime van de aartsconservatieve sjiitische geestelijkheid onder leiding van ayatollah Ali Khamenei. Duizenden mensen zijn opgepakt en volgens officiële cijfers zijn er meer dan 2000 aangeklaagd wegens hun rol in de protesten. Volgens mensenrechtengroepen zouden bij de heftige demonstraties in heel het land inmiddels circa vierhonderd mensen zijn gedood.

De autoriteiten hebben de actrice Hengameh Ghaziani op borgtocht vrijgelaten. Ze werd ruim een week geleden opgepakt nadat ze publiekelijk de protestbeweging had gesteund. Haar vrijlating op borgtocht lijkt geheel los te staan van de vrijlatingen naar aanleiding van het WK in Qatar. Op sociale media zijn ook beelden verschenen van de actrice en filmmaker Soheila Golestani die zonder hoofddoek door een park loopt en die het protest steunt en die onder anderen gezelschap krijgt van acht vrouwen die ook geen hoofddoek dragen. Verscheidene mensen uit de Iraanse filmwereld hebben de protesten gesteund en zijn vastgezet zoals de actrice Katayoun Riahi en de regisseurs Mohammad Rasoulof en Jafar Panahi.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Bonden bij Philips zijn nog niet ingelicht over reorganisatie

De bij Philips actieve vakbonden zijn nog niet ingelicht over de omvang van een geplande reorganisatie. Dat gebeurt pas zondag, zeggen onder meer FNV, CNV en VHP2.

Afbeelding

Grand Prix Zandvoort ontving miljoenen aan coronasubsidie

De Grand Prix van Zandvoort kreeg de afgelopen jaren voor bijna 1,8 miljoen euro aan coronasubsidie. Dat bevestigen cijfers op de website van de Europese Commissie na berichtgeving van RTL Nieuws.

Afbeelding

ASML en Philips onderaan in AEX, Signify aan kop na cijfers

ASML en Philips behoorden vrijdag tot de grootste dalers in de AEX-index, die een kleine winst liet zien onder aanvoering van Signify. Chipmachinemaker ASML had last van tegenvallende resultaten van zijn grote Amerikaanse klant Intel.

Afbeelding

Ziekteverzuim in de zorg vorig jaar hoger dan ooit

Het verzuimpercentage in de zorg was vorig jaar hoger dan ooit, meldt Vernet, dat de zorgverzuimcijfers verzamelt. Het verzuim was in 2022 ruim 8 procent. Een jaar eerder kwam dat percentage nog uit op ruim 7 procent.

Afbeelding

Air France-KLM bestelt zeven schonere vliegtuigen bij Airbus

Air France-KLM heeft een bestelling bij vliegtuigbouwer Airbus geplaatst voor de levering van zeven vliegtuigen die minder CO2 uitstoten. Vier van de toestellen zijn bestemd voor luchtvrachtvervoerder Martinair, dat vrachtvluchten uitvoert voor KLM Cargo.

Afbeelding

Helft vluchten luchthaven Düsseldorf geannuleerd door staking

Ongeveer de helft van de vluchten op luchthaven Düsseldorf is geannuleerd als gevolg van een staking door medewerkers van bagageafhandelaar Aviapartner. Zij hebben vrijdagochtend het werk neergelegd, en blijven dat doen tot de nacht van vrijdag op zaterdag. Volgens vakbond Ver.