Kamerleden eisen betere contracten bij NPO na kwestie-DWDD

Nieuws
Tweede Kamerleden willen dat de positie van mensen die werken voor de NPO wordt versterkt, om de kans op misstanden zoals bij DWDD te verkleinen. Tijdens het debat over de mediabegroting uiten Kamerleden van CDA, PvdA, SP en GroenLinks hun zorgen over de vele flexcontracten bij de publieke omroep. Die zouden ervoor zorgen dat mensen zich niet uit durven spreken als er sprake is van een onveilige werkomgeving.
anp
maandag 28 november 2022 om 14:17 aangepast 15:47
Afbeelding
beeld anp
anp

"Laten we er niet omheen draaien: dit moet anders", zegt staatssecretaris Gunay Uslu (Media) over de kortlopende en onzekere contracten bij de publieke omroep. Zij noemt de contracten een "heel belangrijk aspect" in de discussie over sociale veiligheid. Uslu wil hierover afspraken maken met de NPO en het College van Omroepen, het adviesorgaan waarin alle omroepen zijn verenigd. "Veel van uw voorgangers hebben dat gedaan en het werkt gewoon niet", zegt Mohammed Mohandis (PvdA) daarover. "U moet een tandje bijzetten als u resultaat wil."

Het Kamerlid wil dat Uslu hierover harde afspraken maakt met de NPO. Mohandis wil een motie indienen die de staatssecretaris oproept om samen met de NPO een norm af te spreken voor het percentage programmamakers in vaste dienst; hij denkt zelf aan 80 procent. De PvdA'er is klaar met "alle vrijblijvendheid daaromheen".

Ook Peter Kwint (SP) ziet graag meer vaste contracten in Hilversum. "Een eikel is een eikel, ook al heb je een vast contract", aldus Kwint "Maar de kans is een stuk groter dat mensen zich daarover uit durven te spreken als ze een vast contract hebben." Het Kamerlid zegt dat zijn partij hier al jaren op wijst en vindt dat het kabinet aan had kunnen zien komen dat de vele onzekere contracten tot misstanden kunnen leiden.

GroenLinkser Lisa Westerveld vindt dat er ook een einde moet komen aan de jaarurencontracten. Die zorgen ervoor dat medewerkers door krijgen betaald als programma's niet op tv zijn, maar ook dat ze een boete krijgen als ze vroegtijdig vertrekken. "Wat mij betreft stopt de NPO met dit soort flutcontracten".

CDA'er Lucille Werner vindt dat de NPO veel te commercieel is geworden en in de strijd om de kijkcijfers "de mensen worden vermorzeld". Als het aan Werner ligt, wordt het succes van de NPO op andere manieren gemeten, bijvoorbeeld door te bekijken hoe programma's worden gewaardeerd. Kwint zet een stap verder en vraagt zich in dit licht af of er een einde moet komen aan de Ster, de stichting die de reclames verkoopt van de publieke omroep.

Sjoerd Sjoerdsma van D66 - door ziekte afwezig bij het debat - heeft eerder eveneens bepleit dat het aantal onzekere en kortdurende contacten omlaag moet bij de NPO.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Aandacht voor cijfers Signify en banenverlies Philips op Damrak

Op de Amsterdamse beurs gaat de aandacht vrijdag onder meer uit naar Signify en Philips. Verlichtingsbedrijf Signify wist afgelopen jaar toch meer winst te boeken ondanks de moeilijke omstandigheden in het laatste kwartaal.

Afbeelding

Vakbond roept Duitse postmedewerkers op ook vrijdag te staken

Na een staking op donderdag dreigen werknemers van Deutsche Post in Duitsland ook vrijdag het werk neer te leggen. Daartoe heeft vakbond Ver.di opgeroepen omdat er nog steeds geen cao-akkoord is bereikt met het postbedrijf.

Afbeelding

Ondanks moeilijk slotkwartaal meer winst voor lampenmaker Signify

Lampenproducent Signify heeft vorig jaar de winst verhoogd. Dat lukte de voormalige verlichtingstak van Philips ondanks een moeilijk laatste kwartaal van het jaar. Toen had het bedrijf veel last van coronagerelateerde problemen in China, waarschuwde Signify eerder dit jaar al.

Afbeelding

Japanse chipbedrijven onder druk na tegenvallende cijfers Intel

De Japanse chipbedrijven stonden vrijdag onder druk op de aandelenbeurs in Tokio. Beleggers verwerkten de tegenvallende resultaten en vooruitzichten van de Amerikaanse chipfabrikant Intel, die kampt met een zwakkere vraag naar halfgeleiders voor computers en datacenters vanwege..

Afbeelding

GroenLinks wil fossiele subsidies direct stopzetten

Met een wetsaanpassing wil oppositiepartij GroenLinks ervoor zorgen dat 400 miljoen euro aan subsidies direct wordt stopgezet. Het gaat vooral om belastingvoordelen en -vrijstellingen voor de zogeheten fossiele industrie.

Afbeelding

Klimaatactivist eist opheffing gebiedsverbod voor betoging A12

De klimaatactivist die vorige week werd aangehouden wegens opruiing, eist vrijdag voor de rechtbank in Den Haag dat een gebiedsverbod tegen hem van tafel gaat.