Rellen in Brussel na WK-wedstrijd België - Marokko

Nieuws
In Brussel zijn onlusten uitgebroken vanwege de WK-wedstrijd in Qatar tussen België en Marokko. Relschoppers, van wie sommigen zijn getooid met de Marokkaanse vlag, gooien met vuurwerk en flessen, slaan met stokken en stichten brandjes. De politie gebruikt traangas en heeft een waterkanon tegen hen in stelling gebracht.
anp
zondag 27 november 2022 om 20:34
Afbeelding
beeld anp
anp

Het ging al tijdens de door Marokko gewonnen wedstrijd mis bij het centrum van de Belgische hoofdstad, in de buurt van het Zuidstation. Meerdere elektrische steps gingen in vlammen op. Ook werden straatmeubilair, een verkeerslicht en geparkeerde auto’s vernield. Een cameraploeg van de VRT werd belaagd en een journaliste is volgens de omroep gewond geraakt.

De politie was op rellen bedacht en is in groten getale uitgerukt. Vooraf werd er al gewaarschuwd voor onvriendelijkheden tussen Marokkaanse en Belgische fans. Een flinke minderheid van de Brusselaars is van Marokkaanse komaf.

Burgemeester Philippe Close heeft de politie gevraagd de relschoppers van de straat te halen met zogeheten ‘administratieve arrestaties’. Hij raadt ‘supporters af om naar het centrum te komen’, twittert hij. De politie zal ‘er de komende dagen alles aan doen om de relschoppers te identificeren’, zegt minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden.

In Antwerpen, dat ook veel inwoners telt met een Marokkaanse achtergrond, bleef het vooralsnog rustig.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Eneco verlaagt energietarieven fors, nog wel boven prijsplafond

Energieleverancier Eneco verlaagt de variabele tarieven per 1 maart fors voor een deel van zijn klanten. Maar de prijzen blijven nog wel boven het prijsplafond.

Afbeelding

VN-vluchtelingenchef: Rusland schendt rechten van kinderen

Rusland schendt de 'fundamentele principes van kinderbescherming' in oorlogstijd door Oekraïense kinderen Russische paspoorten te geven en ze voor adoptie af te staan, zegt VN-vluchtelingenchef Filippo Grandi. 'Dit is iets wat in Rusland plaatsvindt en niet mag gebeuren.'

Afbeelding

Kuipers: medicijnonderhandelingen duren lang vanwege hoge prijzen

Zorgminister Ernst Kuipers vindt het "vervelend" dat het in 2022 langer duurde dan eerdere jaren voordat er een akkoord was over de prijs van dure medicijnen. De geneesmiddelen kunnen daardoor later worden gebruikt.

Afbeelding

Jetten rekent op steun voor einde salderingsregeling in senaat

Energieminister Rob Jetten heeft er vertrouwen in dat hij de oppositie in de Eerste Kamer wél kan overtuigen van zijn plan om een aantrekkelijke stimuleringsregeling voor de aanschaf van zonnepanelen af te bouwen.

Afbeelding

Rabobank verhoogt spaarrente verder

De Rabobank verhoogt de variabele spaarrente vanaf 16 februari naar een half procent. Die is nu nog 0,25 procent. Deze nieuwe rente gaat zowel gelden voor kleine als grotere bankrekeningen, meldt de bank op zijn website.

Afbeelding

Koerswinst Signify stuwt AEX richting 750 punten

De AEX-index op het Damrak tikte vrijdag weer even de 750 punten aan, mede dankzij een sterke koerswinst van Signify. De hoofdindex, die eerder deze week al flirtte met die puntengrens, wist voor het laatst op 17 februari 2022 boven de 750 punten te sluiten.