Protesten tegen coronabeleid verspreiden zich over Chinese steden

Nieuws
In meerdere Chinese steden zijn mensen zondag de straat op gegaan in een protestgolf die ongekend is voor het China van de laatste jaren. Onder meer in Shanghai, Beijing en Wuhan protesteren mensen tegen het coronabeleid en roepen ze zelfs op tot het vertrek van president Xi Jinping.
anp
zondag 27 november 2022 om 07:18 aangepast 10:21
Afbeelding
beeld anp
anp

Aanleiding voor de protesten is een brand in de stad Urumqi in de provincie Xinjiang waarbij donderdag tien doden vielen. Volgens de demonstranten konden zij vanwege een strenge lockdown niet aan de vlammen ontkomen. In het flatgebouw zouden niet alleen deuren zijn vergrendeld vanwege de maatregelen, ook zouden reddingswerkers het gebouw moeilijk hebben kunnen bereiken door hekken die waren geplaatst vanwege de lockdown. Sommige slachtoffers zouden uit angst de coronaregels te overtreden hun woning niet direct hebben durven verlaten. In Urumqi mogen bewoners al honderd dagen praktisch de deur niet uit.

Zaterdag waren herdenkingen voor de slachtoffers georganiseerd in steden in het hele land en onder andere in Shanghai mondde dat uit in protesten. Op video's die via social media werden gedeeld, is te zien dat een groep demonstranten "weg met de Communistische Partij en weg met president Xi Jinping" scandeert. De politie greep in en volgens getuigen zijn veel mensen opgepakt.

Zeldzaam

Zondag gingen mensen opnieuw de straat op in veel steden. In Beijing hebben honderden mensen zich verzameld bij een universiteitsgebouw. De mensen roepen op tot vrijheid en een einde aan de lockdowns in heel China. Ook in Shanghai en Wuhan zijn grote menigtes samengekomen tegen het coronabeleid. De inwoners van steden als Guangzhou, Xi'an en Chongqing delen ook video's van soortgelijke protesten van zaterdag en zondag. Eerder werd in Urumqi zelf, in het noordwesten van China, al flink geprotesteerd.

Dat de protesten zo openlijk zijn en zich verspreiden over het hele land is zeldzaam voor China, waar verzet normaal gesproken gecensureerd wordt. In Shanghai hielden de demonstranten lege vellen papier omhoog om de censuur te symboliseren.

De autoriteiten in Urumqi ontkennen dat de coronamaatregelen mensen hebben gehinderd bij het verlaten van het brandende gebouw. Zij stellen dat de bewoners van het pand te weinig wisten van brandgevaar.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

KRO-NCRV en RTL voor de rechter om eerste docu over Kees Momma

Omroep KRO-NCRV heeft een kort geding aangespannen tegen RTL over de uitzendrechten van de documentaire Het beste voor Kees uit 2014. De omroepbedrijven bevestigen vrijdag na berichtgeving van het AD dat zij elkaar dinsdag in de rechtszaal treffen.

Afbeelding

ABP vergoedt schade duizenden mensen die pensioengeld misliepen

Pensioenfonds ABP komt met extra compensatie voor ruim 8000 mensen die jarenlang geen arbeidsongeschiktheidspensioen kregen maar daar wel recht op hadden.

Afbeelding

1500 mensen geëvacueerd bij eerste grote bosbrand Spanje dit jaar

Door de eerste grote bosbrand dit jaar in Spanje hebben ongeveer 1500 mensen hun huis moeten verlaten. Bijna 40 vierkante kilometer natuur ten noorden van de Oost-Spaanse stad Valencia werd verwoest.

Afbeelding

Na toiletbezoek ontsnapte tbs'er is terug in Groningse kliniek

Een tbs'er die op 10 januari ontsnapte uit de Groningse Dr. S. van Mesdag-kliniek na een toiletbezoek is weer terecht. Dat bevestigt een woordvoerster van de justitiële inrichting na berichtgeving door RTV Noord.

Afbeelding

Enkele vluchten Eindhoven geschrapt vanwege klimaatprotest

Enkele vluchten van en naar Eindhoven Airport zaterdag gaan niet door, omdat klimaatactivisten van Extinction Rebellion dan actie willen voeren bij de luchthaven. Mogelijk doen enkele honderden aanhangers daaraan mee. Het is nog niet bekend wat de groep precies van plan is.

Afbeelding

Britse rechercheurs zetten nep-ddos-sites op als lokaas

Britse cyberrechercheurs hebben meerdere sites opgezet waar criminelen zogenaamd ddos-aanvallen konden bestellen. Duizenden digitale vandalen trapten in de val en maakten accounts aan, waardoor hun gegevens in handen van de politie kwamen.